Villa Lidköping BK - Glädje, engagemang, framåtanda!

Svensk elitbandy Svensk elitbandy
Sommarserien del 4: Joel Broberg

Sommarserien del 4: Joel Broberg

2018-07-30

Supertalangen som prisats tre år i rad: ”Jag sätter aldrig något individuellt pris framför någon titel med laget”

Den 30 december 1999 föddes ännu en bandyson i Lidköping, 16 år senare gjorde han elitseriedebut och idag är Joel Broberg en viktig pusselbit i Villa Lidköpings herrlag.

Den 30 december 2015 ringer Joels telefon, det är Martin Arvidsson (tränare Villas herrlag) som ringer. Det blir ett kort samtal men ett samtal som Broberg aldrig kommer att glömma.

– Den dagen kommer jag minnas hela livet, jag var ute på stan och fick ett samtal, det var Martin Arvidsson från herrlaget som ringde. Han frågade om jag ville åka med och spela mot Gripen och det var ju självklart att jag ville det. Det var ju även min 16-årsdag då, man kunde ju inte önska sig en bättre födelsedag.

Minns du hur det var att spela?

– Det var ju såklart stor skillnad om man jämför med juniorlagen men samtidigt så var det väldigt lärorikt och spännande. Jag tänkte inte så mycket faktiskt utan bara körde på och jag tyckte det var väldigt roligt.

Att inte tänka så mycket utan bara köra verkade vara ett framgångsrecept för Joel Broberg. Säsongen efter, rättare sagt den 10 augusti 2016, så satte Joel bläcket på pappret och hans första A-lagskontrakt var ett faktum.

 ”Det här har jag drömt om sedan jag började spela bandy” - det var Joels egna ord direkt efter signaturen. Sedan dess har han blomstrat rejält, växt fram till en orädd elitseriespelare som njuter av tillvaron bland hans tidigare idoler.

– Jag tycker det är roligt att få spela mot och med idoler man haft och har, man blir inspirerad och vill bli bättre än sina idoler man haft och jag vill utmana dem liksom. Sedan så kollar jag givetvis mycket också, det finns mycket att lära sig av dem, säger Joel.
 

Positiv utvecklingskurva

Det har varit stora steg i rätt riktning de senaste säsongerna för talangen, men det är ingenting som har kommit gratis. Joel ägnar många timmar i veckan för att bli bättre och lägg då till att han är så ung att han har kombinerat junior- med seniorbandy de senaste säsongerna.

– Ja, det har och är mycket bandy. Jag vill ju såklart helst spela med herrlaget hela tiden men samtidigt så tycker jag det är väldigt roligt att spela med J20 och ta vara på junioråren, det är hur kul som helst.

Joel Broberg spelade i Villas J20 redan när han var P16- och P18-spelare. Han har därför nästan alltid spelat bandy med dom som är äldre, något som har gynnat honom och minskat steget från junior- till seniorbandy.

Hur har det påverkat dig att hela tiden få vara med och spela med äldre?

– Man har ju tagit stora kliv både på och utanför planen och det tror jag är ganska naturligt då man umgås och får spela med så bra spelare varje dag. I början så tog man väl inte så jättemycket plats, nu däremot så är jag med och bidrar mycket mer, det är ju något som växt med tiden.


Första skridskoskären som 3-åring

Allt startade vid 3 års ålder, hand i hand med pappa Peter som avverkade 287 A-lagsmatcher för Villa Lidköping, åren 1990 till 2003.

– Eftersom pappa spelade bandy på den tiden så blev det väl ganska naturligt att jag följde med honom till isstadion och åkte skridskor. Jag blandade bandy, hockey och fotboll under en lång tid men jag tyckte tillslut att bandyn var roligast, säger Joel.

Valet föll alltså på bandyn, ett val som har resulterat i en ny fantastisk bandyspelare. Att redan vid så ung ålder prestera så bra i landets högsta serie är imponerande. Lägg då även till årets pojkspelare säsongen 15/16 samt ett SM-guld med P18 och två raka år som årets junior i svensk bandy.

Hur ser du på dina individuella priser?

– Visst är det väldigt roligt att vinna individuella priser men jag sätter aldrig något individuellt pris framför någon titel med laget, det är det som räknas.

Joel lever som sagt med en bandyfamilj, pappa Peter som spelat 287 A-lagsmatcher i Villa, storebror Lukas har spelat juniorbandy i flera år och lillebror Melker är aktiv i klubben. Man kan lätt tro att det pratas mycket bandy vid middagsbordet men så är inte fallet.

– Vi pratar faktiskt inte jättemycket bandy hemma vilket jag tycker är skönt, det kan lätt bli för mycket bandy. Men sedan så händer det ju såklart att vi pratar om det och hela familjen tycker det är jättekul, dom är väldigt insatta i vad som händer.

Vad gör du när du inte spelar bandy då?

– Jag tog ju studenten från bygglinjen nu i somras så jag jobbar som snickare. Bandyn tar mycket tid men jag hinner även umgås med kompisar och kolla på mycket sport.

Förtillfället spenderar Joel tid i Kroatien med sin flickvän, några sista dagar semester innan den gemensamma träningen startar igen. Den 15 augusti är det dags för ispremiär, den klassiska säsongsstarten för dam- och herrlaget.

– Ja, äntligen är det snart dags för is och det ska bli väldigt spännande att se hur den här säsongen kommer att se ut, vi har ju ett riktigt bra lag och har alla möjligheter att gå långt även i år.

Känner du dig väl förberedd för en ny säsong?

– Jag känner mig verkligen förberedd och nu längtar man bara tills säsongen drar igång på riktigt och jag ska verkligen göra allt jag kan för att vi som lag ska gå hela vägen i år, avslutar Broberg.
 Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

comments powered by Disqus

Klart: Landslagsmålvakt klar för Villa Lidköping!

2018-08-05

"En utav de mest professionella föreningar jag kommit i kontakt med"..


World Cup: här är samtliga cuplagen

2018-08-06

Sexton av världens bästa lag klara för World Cup i Sandviken som avgörs 11-14 oktober..


Ikväll skrivs historia när Villa startar en ny säsong!

2018-08-15

Välgörenhetspromenad, uppvisningsmatcher, spelarpresentationer och autografskrivning - ikväll är det...


Visa vilka ditt hjärta klappar extra för!

2018-08-15

Bli medlem i världens största bandyförening som grundades 1934 - tillsammans blir vi starkare än någ...


Sparbanken Lidköping skänkte 250 000 kr till Villa!

2018-08-16

"Villa satsar föredömligt på optimala förutsättningar för sitt Damlag"..


Ispremiär och Walk of Hope genomfördes på onsdagskvällen!

2018-08-17

Villa Lidköping gick på is inför över 1500 åskådare och samlade in 29 846 kr till Barncancerfonden..


Annonser

Restaurang Villa
Restaurang Villa

Huvudpartner

Sparbanken Lidköping

Guldpartners