Historia
Historia

Villas histora – år för år

Föreningen bildades torsdagen den 18 januari 1934 av fjorton bandyentusiaster. Namnfrågan var inga problem, utan klubben döptes redan vid första mötet till Villa Bandyklubb. Den första styrelsen fick följande sammansättning: Ordf. Emanuel Nilsson, v. ordf. John Svensson-Järnving, sekr. Bertil Karlsson, v.sekr. Hilding Lundström, kassör Herbert Fabiansson, uppb.m Folke Fabiansson, rev. Stellan Andersson och Johan Persson, rev.supl.

Tore Mårtensson och Sven-Ivar Jansson, övriga ledamöter var Karl Andersson, Anders Källström, John Ehn och Sven Wångdahl.

Medlemsavgiften bestämdes till 25 öre per månad. Under första året spelades några vänskapamatcher med blandade resultat. I första matchen mot Söne blev det storseger med 10-0, men sedan gick det sämre och förluster noterades mot Råda, Lundsbrunn och Järpås.

För att få ekonomisk grund att stå på ordnades två fester under premiäråret, där intäkterna blev så stora att två omgångar dräkter kunde köpas. Dräkterna var för övrigt av så fin kvalitet att de ibland kommer till användning än idag.

183934 mss2303

1935-50

Under de första åren spelades inte så många matcher. 1935 tog Villa initiativet till en pokalserie för Lidköpingsorten, där övriga lag var Solhagen, Melby, Tun och Söne. Serien vanns överlägset av Villa.
Nästföljande år utökades serien med Järpås och Råda, men inte heller nu gick Villa att stoppa. Nu ansågs A-laget för starkt för pokalserien, B-laget fick träda till och representationslaget fick efter medlemsskap i Västergötlands Bandyförbund delta i Skaraborgsserien.

Första året gick inte lysande, men Villa hankade sig kvar. Säsongen 1938-39 kunde den planerade Skaraborgsserien inte slutspelas. En mul- och klövsjuke epedemi härjade och därför förbjöds folksamlingar. Dit hörde också bandymatcher.

1941

spelade Villa i N. Västgötaserien. De flesta av spelarna tjänade fosterlandet och med ständiga lagproblem fick Villa nöja sig med seriens femteplats. Under 1941 var intresset och verksamheten lite svalare. Representationslaget lyckades vara kvar i N Västergötaserien och B-laget avancerade till Västra Skaraborgsserien.

1944-1945

blev klubbens hittils mest framgångsrika säsong. N Västgötaserien vanns men i kvalet till div 2 blev Sjödalen, som vann med 1-0, för svårt. B-laget vann samma år Skaraborgsserien. Medaljutdelning för seriesegrarna ordnades i samband med sillsexa på Lockörn, en sillsexa som än idag lever kvar i deltagarnas minnen. Nästa år lyckades Villa inte upprepa mästartakterna . Men en tredjeplats var inget att skämmas för.

Den ständigt ambulerande tillvaron irriterade Villa. Därför spolades en lagom stor is på Lockörn 1946. Resultatet blev nedslående. A-laget ramlade ur N Västgötaserien. Vistelsen i Skaraborgsserien blev inte långvarig. Utan förlust och med målkvot 30-1 stod Villa som suverän seriesegrare. Samtidigt ställde klubben för första gången upp med ett juniorlag.

Återkomsten till N Västgötaserien medförde en andraplats och som två fick man kvala. Mot IFK Kungälv blev det tvärstopp, 0-4. 1949 grävdes Villa bandygryta och vintern 1950 togs den i bruk.

1951-70

1951

revolutionerades seriesystemet. Det ändrades till i stort sett den indelning vi idag spelar efter. Villa placerades i div 4, vann serien och kunde ta steget upp i div 3. Så följer några ”stillsamma” säsonger med någonting som liknade uppladdning inför vad som komma skulle.

1955

vann Villa trean, en för klubben smått historisk händelse. Men i kvalet mot Gripen blev det två raka förluster, 0-2 och 2-4. Under 1955-59 ägde en generationsväxling rum inom klubben.

1956

samlades ungdomar till det första pojklaget, samtidigt som juniorlaget vann klubbens allra första DM. 1960 var den nya kullen spelare ”flygfärdiga”. Hela Villa jublade över serieseger och direkt uppflyttning till div 2.

1960-63

De åren var Villa framförallt med i div 2 för att se och lära, något som dock inte hindrade klubben från att nå så framskjutna placeringar som tvåa, sexa och trea. Det intensiva ungdomsarbetet började nu ge resultat, vilket 1961 resulterade i att samtliga DM-tecken hemfördes av Villa(senior- junior- och pojklag).

1963-64

Är klubbens 30:e verksamhetsår. ”Jubileumspresenten” kunde knappast bli bättre; serieseger i tvåan och därtill hörande kval till allsvenskan. Lite malört i glädjebägaren medförde kvalspelet. Viserligen slogs Askersund med 1-0, men borta mot Vetlanda föll Villa med 1-3 och tåget till allsvenskan gick utan Villa BK.

Den 1 november 1964 invigdes Lidköpings Isstadion och därmed fick bandysporten en fantastisk ”knuff i ryggen”. Redan 1966 var det dags för nytt allsvenskt kvalspel. Motståndet Åtvidaberg blev närmast en munsbit. Siffrorna 4-1 och 7-2 i Villas farvör talar för sig själva. Nu hade Villa nått det eftertraktade allsvenska målet.

Men glädjen blev inte långvarig. Villa hamnade ohjälpligt sist i tabellen och fick återvända till division två och mindre namnkunniga motståndare. Nu var lyckligtvis den allsvenska aptiten väckt. Division två vanns omgående och det var 1968 dags kvalspel mot Lesjöfors. Det kvalspelet glömmer inte Villapatrioterna i brådrasket. Kvaldramatiken började i Lesjöfors, där Villa överraskade med 2-1 seger. Intresset för returen i Lidköping var enormt. 4 444 personer samlades för att heja Villa till allsvenskan.

Men Lesjöfors stod emot trycket och vann med 3-2. En tredje och avgörande match var av nöden. Den utkämpades på neutral plan i Örebro och mot de flesta tips vann Villa den oerhört rafflande kampen med 4-3. Jubel i hela Skaraborg och stor uppladdning inför återkomsten till Allsvenskan.

Åren 1968-1970 höll sig Villa kvar i Allsvenskan genom sjätte respektive sjunde plats.

127138 mss2309

1971-80

Söderstadion väntar på nytt publikrekord. 1970-talet blev ett framgångsrikt decennium. 1970/71 gick Villa för första gången till slutspel efter en tredjeplats i grundserien. Västanfors stod för motståndet i kvartsfinalen. I första matchen förlorade Villa med 6-1, men sedan blev det två raka segrar 4-1 och 3-2 gav en semifinalplats.
Över 7 100 entusiaster hade samlats på isstadion. I virvlande snöyra. Falu BS stod för motståndet och Villa vann med 5-3. Men fortsättningen blev inte lika rolig. Rutinerade Falun vann med 5-2 (förlängning) och 4-2 och gick därmed till final

Därefter följde tre säsonger där Villa höll sig kvar men inte lyckades ta sig till slutspel.

1974/75

Men säsongen 1974/75 var det dags för slutspel igen. En fjärdeplats gav inte Villa stora förhoppningar. Mot alla tips vann Villa första matchen borta mot Broberg med 3-2. Vid returmötet i Lidköping fick publikrekordet en ny puff, 7 474 betydde åter nytt publikrekord. Villa vann den matchen med 2-1.

I semifinalen mot Sandvikens AIK på bortaplan blev det förlust med 5-2, men hemma på Isstadion vann Villa med 6-4. Den tredje och avgörande matchen spelades i Katrineholm. I mitten av andra halvlek låg Villa under med 3-1, men segade sig upp. Åke Strömer i sportradion var i extas (närmast som en Villafantast) allt efter som Villa tog in på Sandvikens ledning. 3-1 för SAIK blev 3-3 och när Carl-Gunnar Fasth slog in 4-3 för Villa en minut före full tid visste inte glädjen i Villalägret några gränser.

Nu var det dags för Söderstadion. Villa blev allas mun. I Lidköping. I rikspressen. Det väntades enormt upptåg av entusiaster till Stockholm. Visst blev det så. Harry Ahlén och supporterklubben hade jobbiga dagar. Bussar skulle bokas(varenda företag skulle ha egna bussar) men ändå verkade det som kapaciteten inte räckte till. Över 10 000 Skaraborgare fraktades med buss, tåg och bilar till Stockholm och Söderstadion.

Naturligtvis blev det nytt publikrekord för bandyn på Söderstadion. Men Villa förlorade. Finalmotståndaren Ljusdal chocköppnade. Hade 4-1 i första halvleken som så när hade blivit en kvittering. Villa hade häng på Ljusdal men gick miste om den straff som kunnat ge kvittering. Villa fick kapitulera till slut. Ljusdal vann med 8-4, men bandysverige hade fått en ny favorit. Villa hade definitivt visat upp sig.

Säsongen därpå var Villa på vippen att åka ur allsvenskan, men klarade sig kvar på bättre målskillnad än Värmbol. Några minuter före slutsignal var det Villa som var ur allsvenskan. Men Ale-Surte Räddade Villa kvar den gången. 6-5 ordnade Ale/Surte strax innan full tid och då var Villa kvar.

1976/77 och 1979/80

var båda slutspelssäsonger som blev spolierade av lag som Sandviken och Selånger.

1980/81

tog Villa andraplatsen i grundserien och spelade kvartsfinal mot Sandviken. Förlust borta med 5-1 och seger hemma med 4-1 medförde att Sandviken fick hemmamatch i tredje och avgörande matchen. Historien upprepade sig. Villa låg under med 3-1, men en fantastisk sista halvtimma med Christer Kjellqvist som den store regissören stod Villa som segrare med hela 7-3.

I semifinalen blev Selånger än en gång för svårt. Genom seger med 3-2 (sudden) i Lidköping, publikrekord 8 774, och förlust i Sundsvall med 5-2 åkte Villa ur.

243588 mss2281

1981/82

stod Villa för första gången som seriesegrare i grundserien. Därmed var förväntningarna inför slutspelet stora. Broberg, som väntade i kvartsfinalen hade klarat sig till slutspel i sista spelomgången. Men Villa hade inte en chans. Broberg var i form och vann båda matcherna lite överraskande. Men publikbäst var Villa ändå. För tolfte gången.

1982/83

Säsongen var en ny framgång för Villa. I kvartsfinalen slogs Broberg ut i två raka segrar. Och likaså Motala i två raka matcher. Nu hade Villa chansen att bryta Boltics fyra raka segrar att ta en femte.

En ny invasion från Skaraborg innebar ännu ett rekord på Söderstadion i Stockholm. Nu var Villa-anhängarna samlade som aldrig förr. Nu skulle Villa äntligen vinna. Det såg bra ut ett tag. Villa snålspelade. ”Fiskarn” storspelade i Villas mål. När anhängarna skrålat i 90 minuter var ställningen 0-0. Men Villa hade otur. Eller skall vi säga att Boltic fick en välförtjänt utdelning. Boltic vann finalen med 5-0 även om ”Fiskarn” gjorde sin bästa match någonsin och fansen gjorde sitt bästa. Alla på Söderstadion höll på Villa. Och det kommer de säkert att göra även nästa säsong.

Jubileumssäsongen blev inte resultatmässigt riktigt som vi hoppas. En berg- och dalbanabetonad insats i serien, kulminerade i största bortavinsten någonsin, 10-1 i Sundsvall mot Selånger på lördag och största förlusten någonsin, Ljusdal 3-12 på söndagen, satte myror i huvudet på många.

Men ljusglimtar fanns även detta jubileumsår:
– Med 114 gjorda mål blev Villa, tredje året i rad, allsvenskans målfarligaste lag.
– Villa fick tre JVM-mästare, Mikael Forsell, Jonas Andersson, Anders Karlsson
– Juniorerna fick JSM-silver (55 lag)
– Trygg-Hansas Ungdomsstipendium på 10 00:-
– De la Gardieskolan vann Skol-SM, 13 Villaspelare
– Dambandystart i Villa
– Sven Friman lämnar styrelsen efter 45 år

1984/85

Villa gick i alla fal till slutspel fast det satt långt inne efter seger mot IFK Motala i sista matchen i grundserien med 7-5. Förlust i kvartsfinalen mot Broberg 4-3, 0-7, 4-14
Villa gjorde 115 mål i serien och blev för fjärde året i rad målfarligaste lag

B-laget tog SM-silver. Damlaget seger i rink-SM. Villa i topp i publikligan. Landslagsspelare: Christer Kjellqvist, Mikael Arvidsson, Mats Bergqvist och Mikael Forsell.

1985/86

Slutspel även denna säsong efter en tredjeplats i grundserien, respass i kvarten mot Selånger, 1-3, 4-1, 2-8. Villa går uppåt i maratontabellen 13:e plats , 19 säsonger i div 1. Toppen i publikligan snitt 2 049 åskådare. Claes Malmqvist ”Årets Gentleman” utsedd av domarna.

1986/87

Året Villa inte gick till slutspel. Slutade på en 5:e åplats i grundserien då flera av Villas spelare flyttat till andra klubbar p g a studier och arbete. Micke (Motala), Christer Kjellqvist (Sirius), Jonas Andersson (Boltic), Anders Karlsson (Karlstad-Göta), Olle Isaksson och Jan Abrahamsson till LAIK.

Damlaget rinkbandymästare, finalseger mot Boltic med 8-6. Villa deltager i en bandyturnering i Moskva. Mikael Arvidsson utsedd till ”årets spelare” (spelar i IFK Motala).

1987/88

Villa åter med i toppen igen, 3:a i grundserien med smak på 1:A platsen endast två poäng skilde mellan 1:an och 3:an, i nänmd ordning Boltic, Vetlanda Villa. Slutspelat 3 raka segrar mot Selånger 4-3, 3-0, 2-1. Förlust i semi mot Boltic 3-4, 3-8

Villa Allsvenskans justaste lag.-21 säsonger i eliten 12:e plats i maratontab. -Christer Andersson gör Villas 1500:de mål. i allsvenskan.- Juniorlaget vann elitserien för juniorer, P-laget allsvenska serien för 17-åringar.-De la Gardieskolan med 9 av Villas juniorer vann skol-SM. Åter i publiktoppen med 2 734 i snitt per match.

1988/89

klubben 55 år, ett av klubbens mest framgångsrika år, rakt igenom hela klubben vad sägs om följande:
Pojklag 17:1 3:a i Pojk SM,–Seriesegrar för 17:2, 15:1, 15:2, 13:1, 11:1.

Isstadion fyller 25 år.

1989/90

Villa ståtar med att av 23 säsonger i allsvenskan, har laget varit i 13 slutspel så även detta år. Fast det satt långt inne, först efter 3:e platsen i Södergruppen, 7:e platsen i Elitserien där laget ställdes mot IFK Vänersborg förkval till slutspel, seger med 3-1 och 7-2. Sedan kvartsfinal mot IF Boltic med 3 raka segrar 3-1, 5-3 och 6-4. Förslust i semifinal mot Västerås med 3-5 och 1-5.

Villa vann återigen Fair Play-ligan — Publikbäst igen för 17:e gången — Junior laget 2:a i SM-slutspelet — Pojklag 17-års SM-mästare 7-3 i finalen mot Edsbyn — Torbjörn Sandström och Peter Broberg Världsmästare för juniorer.

810865 mss2325

1990/91

Villa får sitt första utländska nyförvärv i Ole Blom från Solbergs SK i Norge, norsk landslagsspelare, och gjorde sin debut för Villas färger under säsongen. A-laget hamnade på 5:e plats i grundserien och blev utan spel i Elitserien, men tog hem seriesegern i allsvenskan och fick kvalspela mot Ale-Surte för en slutspelsplats. Seger i båda matchern, 6-3 och 8-2. Blev utslagna i kvarten mot Västerås efter 5 matcher. 3-1, 3-1, 2-5, 2-3, 0-5. Mikael Arvidsson gör sin 300:de allsvenska match. Juniorlaget 3:a i SM.

1991/92

25 år i allsvenskan, 3:a i grundserien, 6:e lag i Elitserien och återigen var det Västerås som var det starkaste laget i kvartsfinalen efter 4-8, 3-2, 1-7, 1-3. Villa har nu avancerat till 9:e plats i allsvenska maratonligan.

Publikbäst igen för 19:e gången av 25 — Damlaget i World Cup i Oslo. 3:a bland lag som landslagen från Sovjet, Norge och Finland — U-laget 3:a i SM — Tobias Dahlberg dubbel världsmästare, pojk/junior — 17 åringarna utslagna i semi mot Västerås 1-3.

1992/93

Ack så nära en SM-final det var den här gången, knappt 2 min. Vår motståndare var IF Boltic. Förlust i Karlstad med 4-6, vinst i Lidköping med 4-3 efter förlängning. Ny match i Karlstad där Villa leder med 2-1 när det återstår 2 minuter av förlängningen, Boltic kvitterar och det blir straffslagning där Boltic har de säkraste skyttarna och vinner med 6-2.

Villa blev 2:a i grundserien och 6:a i Elitserien — Juniorlaget 2:a i SM, förlust i finalen mot Edsbyn med 6-5 — Villas knatteserie 30 år, med samma ledare Roland Andersson — Villa röstas fram som Sveriges populäraste bandylag genom AB Tipstjänst ”Lyckosparken” och klubben fick 120 000:-. Då blev Villas kassör Anders Ahlén lycklig.

1993/94

Tisdagen den 18 januari 1994 var det 60 år sedan 14 st. pojkar bildade Villa Bandyklubb. När klubben den 9 april firade de 60 åren, kan var och en förstå att det var många bandyminnen som ventilerades. Jubileumsdagen började på Restaurang Näcken kl 14.00 . Många var gratulanterna som hyllade klubben vid detta tillfälle och till festligheterna kom drygt 200 deltagare.
A-laget hade stora förhoppningar på sig efter fjolårets förslust på mållinjen till SM-finalen. Tyvärr var det Sirius som besegrade oss efter tre raka kvartsfinaler, 2-4,1-2 e. f. , 4-5. Placeringarna blev, 4:e plats i grundserien på 13 poäng. 5:a i elitserien med 6 poäng. Jörgen Gustafsson spelar sin 100:e match den 14 januari i hemmamatchen mot Vetlanda (2-5).

Inför denna säsongen startade Villa farmarlaget BK Kinnevik. Laget spelade i div. II mellersta Götaland. Placeringen blev en hedrande 3:e plats efter Elles och Otterbäcken. Ledarteamet bestod av Lars Nordh, Christer Persson och Per Sandsjö.

Damlaget vann div I och avancerade till allsvenskan.

Ungdomssektionen kan också se tillbaka på en framgångsrik säsong. Fyra seriesegrar, fyra cupsegrar, semifinal i Bandyaden, juniorlaget gick till semifinal i SM-slutspelet och SJ-cup. Sju av spelarna i 16:årslaget var med och blev Svenska Mästare i Västergötlands RM-lag. Jonas Gustafsson, Daniel Behlander och Tobias Dahlberg blev silvermedaljörer i VM med Svenska Juniorlandslaget.

1994/95

Den 28:e allsvenska säsongen tog åter slut i en kvartsfinal och denna gången var det Sandviken. Två matcher med klara 7-2 hemma och 6-2 i Lidköping. Placering 3:a och 17 poäng i grundserien, 5:a och 16 poäng i elitserien. Mikael Arvidsson gjorde sin 400:e match den 12 februari borta mot Boltic. Christer Kjellqvist, 300:e match den 28 december mot Kungälv borta. Jonas Andersson, 300:e match den 8 februari borta mot Edsbyn. Peter Broberg, 100:e match den 20 november mot Örebro borta.

Anders Ahlén upplever VM ”live” over there. Sverige besegrar Ryssland med 6-4 i finalen.

Kinnevik vinner div II Västra götaland och tar klivet upp till ettan nästa säsong.

1995/96

Tredje kvartsfinalen i rad och förlust mot Boltic i tre raka 3-9, 1-7, 2-7. Säsongen började med kommunalstrejk som försenade träningsmatchandet. World Cup i Ljusdal förlorades i kvarten mot Ljusdal. Fjärdeplats i grundserien och sexa i elitserien.

Martin Arvidsson och Tobias Dahlberg passerade 100-gränsen i antalet matcher.

Farmarlaget Kinnevik belade en hedrande sjundeplats, med snudd på fjärde, i Div 1 västra

Damlaget var nära steget upp till allsvenskan men fick ge sig på mållinjen mot Nässjö som vann Div 1 sö på bättre målskillnad.

1996/97

1997 var medlemstalet 554 stMartin Arvidsson deltog i landslagets olika VM-läger under säsongen. Deltog i Team Viking-Lotto-Cup och var reserv på hemmaplan under VM i Sverige.

Ari Holopainen blev bronsmedaljör för Finland i VM

Peter Karlsson och Jonas Stern blev guldmedaljörer i NM för U:19 i Finland. Pär Gustafsson deltog i U:23-landslaget under Viking-Lotto-Cup.

Andreas Karlsson och Johan Brissman blev silvermedaljörer i VM för U:17 i Nässjö.

A-laget placerade sig som fyra i grundserien och åtta i elitserien. Utslagna i kvarten av Västerås. Kinnevik belade åttondeplatsen och fick kvala mot Sjövik och Otterbäcken för att hänga kvar i div I. Man gick obesegrade igenom kvalet och får därmed lira div I spel även nästa säsong.

Peter Karlsson blev utsedd till Årets Junior av Sv Bandyförbundet och tidningen Expressen.

1997/98

1998 placerade sig A-laget trea i allsvenskan. Elitserien belades en åttondeplats som innebar förkval till slutspelet. Ljusdal besegrades med 2-0 i matcher. Sedan blev det återigen stopp i kvartsfinalen. Sandviken vann efter femte och avgörande matchen.

Jörgen Gustafsson, Tommy Thomsen och Peter Broberg passerade 200 allsvenska matcher

Ari Holopainen spelade landskamper för sitt Finland

Kinnevik klarade inte nytt kontrakt i div I utan blev nedflyttade till div II

Damlaget blev trea i div I, flicklaget trea i SM-slutspelet.

Olof Strömberg och Erik Ahlgren var med det svenska U19-landslag som tog silver i VM

Föreningen tog sitt fjärde SM-Guld genom Trimlaget, spelare över 35 år. Finalen gick mot Edsbyn som besegrades hemma med 8-3 och förlust borta med 3-6, totalt 11-9

Ekonomin verkar vara på väg åt rätt håll. Man kunde räkna in ett överskott om än ett litet 30 000:-. Medlemsantalet gick ner, 477 st.

1998/99

1999 jubileumsåret, 65 år placerade sig A-laget på en femteplats i grundserien och missade elitserien. Säsongen förstördes av sjukdomar och skador. Även ekonomin kärvade. Spelarlöner fick hållas inne, publiken kom inte i den mängd som budgeterats, 1600 (2200). Endast fem ordinarie spelare kunde spela bortamatchen mot Katrineholm den 14 december p g a influensa. Matchen förlorades med hyggliga 1-5.

Spelet i allsvenskan gick bra med en hedrande andraplats efter Ljusdal. Kvalet till slutspelet vanns över Kalix/Nyborg med 2-0 i matcher. Kvartsfinalen mot Falun slutade i tre raka förluster. Återigen förlust i kvartsfinal, sex stycken i rad.

Ari Holopainen och Fredrik Andersson passerade 100 matcher. Anders Karlsson passerade 300 och Jonas Andersson gick upp i topp i antalet gjorda matcher, 405. Ari blev VM-silvermedaljör med Finland i ett mycket kallt Ryssland.

Kinnevik blev fyra i Div II västra. Damlaget tvåa i Div I.

Anton Gustafsson tog VM-guld för 17-åringar, och utsedd till turneringens bäste målvakt i finalen.
Johan Brissman blev Nordisk mästare för 19-åringar och turneringens skyttekung.

I augusti 1998 stod de nya klubb-, kansli- och förrådslokalerna färdiga i ishallen. A-laget har fått ett eget omklädningsrum med tillhörande utrymmen, tvätt- material- etc. Klubblokalen har ett toppenläge med utsikt över isstadion, konferens- och kafédel.

215537 mss2328

2000/2001

Villa-Lidköpings BK.s 34:e allsvenska säsong blev väl inte som väntat.
Förväntningarna på laget var stora, och säsongen blev väl inte vad många hoppades. Efter tuffa matcher i allsvenskan klarades nytt kontrakt i den högsta serien. I grundserien blev det 6:e plats och spel i allsvenskan där laget blev 3:a och klar för deltagande i allsvenskan till kommande säsong.

BK Kinnevik blev 5:a i div. 2 Västra.

Juniorlaget blev 2:a i Allsvenska Juniorserien och klar för SM-slutspel. I kvartsfinalen blev det respass mot Nässjö IF.

Pojklag U-17 kvalificerade sig till SM-slutspel, seger mot IFK Kungälv i kvartsfinal. I semifinalen blev det seger över Nässjö IF. I finalen blev det förlust mot Värmbol/Katrineholm med 8-0.

På damsidan blev vårt flicklag klart för SM -slutspel i Strömsbro men blev besegrade av Edsbyn i finalen och därmed 2;a i Sverige, stark gjort.

Klubben har varit representerad av ett flertal spelare i de olika Svenska landslagen. Jörgen Gustavsson i A-landslaget och Ari Holopainen i Finska landslaget. Anton Gustavsson och Magnus Burman blev Nordiska Mästare för juniorer. Mattias Jansson deltog i Svenska pojklandslaget för 17-åringar och blev världsmästare.

På damsidan har Elin Eriksson deltagit i Svenska landslaget för damer. I landslaget för 17-åringar har Carolina Holmberg, Caroline Berling och Jenny Karlsson med framgång deltagit.

I den 37:årgången av Villa-Cupen deltog 24 lag. Och i den äldre gruppen vann Lidköpings AIK och i den yngre Nässjö IF.

2001/2002

Villa-Lidköping BK:.s 68:e verksamhetsår blev en av de framgångsrikaste säsongerna i klubbens historia. Det var den 35:e säsongen i allsvenskan Den största framgången kom i ungdomsverksamheten SM-seger för både juniorlag och pojklag l7-år A-laget 3.e plats i grundserien, 5:a i elitserien, utslagen i kvartsfinalen efter 5:e och avgörande match mot Falu BS.
Damlaget 4:a i serien, och klara förr slutspel, men blev utslaget i SM-semifinalen mot Västerstrand.
Kinnevik blev 5:a i div 2 Västra Götaland.

Klubben bar varit representerad i ett flertal olika Svenska landslag.
Stefan Norden bar deltagit i Svenska A-landslaget i Russian Government Cup

Klubben bar haft tre bitr förbundskaptener för Svenska landslag; Anders Abrahamsson för U-19, Claes Malmqvist för U-17 och Mikael Arvidsson för U-15 landslaget.
Vi fick aven tre juniorer som världsmästare för juniorer, nämligen Gabriel Bridholm, Johan Andersson och Johan Malmqvist.
På damsidan har Elin Eriksson deltagit i Damlandslaget, Sara Jarl i U-23 landslaget, och i U-19 laget har följande Villatjejer deltagit: Jenny Karlsson, Carolina Holmberg och Caroline Berling.

Årets Villa-cup lockade 26 lag i två åldersgrupper där både grupperna vanns av Lidköpings AIK och det bådar gott för Lidköpingsbandyn. Ett mer utbrett samarbete på ungdomssidan pågår och det har både Lidköpings AIK och Villa-Lidköping BK stora fördelar av i den fortsatta bandyverksamheten, då ett intimt samarbete pågår

Efter några knaggliga ekonomiska år har trenden vänt, årets säsong visar på ett plus, men fortfarande dras klubben med en del låneskulder.
Publiksnittet har ökat och var under den gångna säsongen 2.399 åskådare. Styrelsen har gjort ett hårt jobb på sponsorsidan och reklamintäkterna har också ökat, så klubbens elitserielicens som kommer säsongen 2003-2004 blir inte bli något problem med de planer som nu finns för att ekonomin i klubben skall klaras.

Villas historia i bokform nedtecknad av Roland Andersson, kom ut under hösten, boken omfattar Villas hela historia med fakta och berättelser av Villa-legendarer från år I 934 – 2000. Boken heter ”Från Hôla till Söderstadion”. Priset är 200 kronor och hela beloppet tillfaller Villa-Lidköping BK. Beställ den på Villas kansli, eller via Supporterklubben.

Villas Vänner en ny idé som föll i god jord bland Villas medlemmar och supportrar. Med en insats på 1.500 kronor som de lånade ut till klubben för att på sätt försöka finansiera nya spelare. Idén blev lyckad. Målet var att knyta upp 100 medlemmar och utfallet blev 120 andelar detta första år. Satsningen kommer att fortsatta med nya medlemmar i Villas vänner. Blir du medlem där, får du aven en del förmåner, så vill du bli medlem i denna hängivna supporterskara, kontakta Villas kansli.

2002/2003

Årets säsong var nummer 69 Villa Lidköping BK: s historia, och den 36 årgången i den allsvenska serien.
I grundserien blev det 4:e plats och avancemang till Elitserien, där det blev 7:e plats och kvalmatcher mot Ljusdal för avancemang till slutspelet.

Oavgjort i Ljusdal och vinst hemma, gjorde Villa Lidköping klara för kvartsfinal mot fjolårets svenska mästare, Sandvikens AIK, som även blev årets svenska mästare. Förlust i tre raka matcher.
Årets totala publiksiffra, 27 992 st. (Snitt 1 994 st. per hemmamatch).

BK Kinnevik belade 6:e plats i grundserien Div. II Västra Götaland, och kom 2:a i fortsättningsserien.
U- 19 blev seriesegrare och kvalificerade sig till SM-slutspel, laget blev sedan utslaget av Vetlanda BK, som sedan blev svenska mästare, i kvartsfinalen.

U-17 blev 3:a i seriespelet och kvalificerade sig inte för SM-slutspel.

De la Gardiegymnasiet blev svenska mästare i skol-SM för andra året i följd. Laget bestod nästan enbart av Villaspelare.

Damlaget har spelat i Elitserien och slutade på 5:e plats, vilket ledde till slutspel i serieform, där placeringen blev en 6:e plats som inte räckte till semifinalspel.

På ungdomssidan har klubben haft 7 lag i seriespel i åldrarna 9-15 år.

Klubben har representerats både av ledare och spelare på både förbund- och landslagsnivå. Anders Abrahamsson har varit biträdande förbundskapten för U19-landslaget och Mikael Arvidsson för U15-landslaget.

Västergötlands Bandyförbund utsåg Claes Malmqvist till årets ledare. David Karlgren blev årets spelare i distriktet, årets junior blev Johan Malmqvist. Camilla Lundmark utsågs till distriktets damspelare.

Villacupen arrangerades av U-sektionen för 37:e gången med 21 deltagande lag i två åldersgrupper. I den äldre gruppen stod Villa som segrare, medan den yngre gruppen vanns av Lidköpings AIK.

Skolturneringen ”Bästa Trean” för Lidköpings Kommun avhölls och det var den femtonde årgången. Stenportskolan tog hem pokalen där.

Villa Lidköping BK fick av förbundet förtroende att arrangera en bandylandskamp mellan Sverige-Ryssland den 10 jan. Det blev dock ingen publikfest pga. stark kyla och nordanvind, endast 914 åskådare fanns på plats på Isstadion. Ryssland vann matchen med 8-4.

Klubben har också anställt en ny klubbchef, Thomas Björkståhl, som började den 2 juni. Ny tränare i laget är den icke helt obekante Lidköpingssonen Anders Bridholm, mångårig målvakt som blivit både svensk mästare och världsmästare flera gånger, en rutinerad kille med mycket erfarenhet med andra ord.

2003/2004

Årets säsong var den 70:e i VIllahistorien, en jubileumssäsong, och blev väl inte den säsongen med klang och jubel som alla väntade sig efter en strong början i träningsmatcherna. Årets säsong blev den 37:e i allsvenskan. En trejdeplats i grundserien och avancemang till elitserien, där det blev en sjundeplacering.

Kval till slutspel krävdes, men förlust i två matcher mot BolticGöta satte stopp för vidare SM-slutspel. Årets publiksiffra på hemmamatcherna var 25.373, eller ett snitt på 1.952, mot 1.994 föregående säsong.

Under säsongen har Marcus Sixtensson, Jonas Gustafsson och David Karlgren passerat 100 matcher för klubben. Ingen spelare har deltagit i A-landslaget. Däremot har våra ungdomar deltagit i utvecklingslandslag, juniorlandslag och U17-landslag.

BK Kinnevik blev trea i Div II Västergötland och trea i Play Off. U19 blev seriesegrare och kvalificerade sig därmed till SM-slutspel. Seger i två semifinaler mot Nässjö IF gjorde laget klara för en SM-final på Studenternas i Uppsala. Motståndare var Köping, segersiffrorna skrevs till 9-5, och U19 blev Svenska Mästare för andra gången på tre år. Det blev väl årets jubileumskaramell, strogt gjort av våra ungdomar, vilket lovar gott inför framtiden! U17-laget blev femma i seriespelet men klarade inte av steget till SM-slutspel. De La Gardiegymnasiet, med nästan uteslutande villaspelare, blev Svenska Mästare för skollag för tredje året i följd.

Damlaget har spelat i allsvenskan och placeringen blev en sjätte plats. Carolina Holmberg har deltagit i U21-landslaget och Elin Eriksson var reserv på hemmaplan till damlandslaget. Carolina Holmberg utsågs till årets damspelare i distriktet.

Klubben har haft två biträdande förbundskaptener i Anders Abrahamsson för U19-landslaget, och Mikael Arvidsson för U17-landslaget.

Västergötlands bandyförbund har belönat Ingemar Sixtensson som årets ledare och Gustav Lannerås som årets junior i distriktet.

Klubben har haft nio pojklag i seriespel, och dessutom den interna knatteserien för pojkar och flickor med drygt 55 ungdomar, igång.

Villa-Cupen arrangerades av usektionen. Det var den 39:e årgången med 21 lag i två åldersgrupper, där Gripen Trollhättan segrade i gr.I och IFK Vänersborg i gr.II.

Skolturneringen Bästa trean som också blivit en tradition spelades för 16:e årgången. Segrare där blev Månesköldskolan 3B.

Årets ekonomiska resultat visar en vinst med 115 000 kr, och kan jämföras med föregående års förlust på 12 000 kr. Fortfarande krävs ett hårt stramt arbete med ekonomin, då klubbens skulder är stora, då i främst av ett banklån på drygt en miljon, men inga leverantörs- eller skatteskulder finns i övrigt. Elitlicensen är klar från Sv. Bandyförbundet.

2004/2005

Säsongen 2004-05 har för A-laget varit en av de mest framgångsrika i klubbens historia. Efter en andraplats i grundserien med snudd på serieseger stod vårt A-lag för första gången någonsin som segrare i elitserien. Därefter avverkades Broberg/Söderhamn i tre raka kvartsfinaler. I semifinalen väntade förra årets svenska mästare Edsbyns IF som efter fyra matcher stod som segrare.

Årets publiksiffror på hemmamatcherna stannade på totalt 42 898 eller i snitt 2 523 åskådare per hemmamatch.

Under säsongen har Jörgen Gustafsson passerat 400 allsvenska matcher, Mattias Nilsson 200 allsvenska matcher, Pär Gustafsson och Johan Andersson 100 allsvenska matcher Johan Andersson har medverkat i Sveriges A-landslag, som blev världsmästare vid VM i Kazakstan. Ari Holopainen har spelat i Finlands A-landslag och Tomas Moen i Norges A-landslag. Flera spelare har varit uttagna för spel i utvecklingslandslag, juniorlandslag och P-17landslag.

Genom ett samarbetsavtal med Lidköpings AIK har några spelare från A-truppen deltagit i LAIK:s A-lagsmatcher. Detta har inneburit att klubben inte haft BK Kinnevik i spel under säsongen.

P 19-lagets placering i seriespelet blev en tredjeplats, vilket tyvärr inte räckte för slutspel. P 17 blev femma i seriespelet och kvalificerade sig därför inte till SM-slutspel. De la Gardiegymnasiet med en många spelare från Villa-Lidköping vann skol-SM för fjärde året i rad.

Ungdomsverksamheten

Säsongen inleddes som vanligt med Villadagen den 25 sept på Sjölunda med deltagande av ca 75 ungdomar 7-15 år. I bästa 3:an deltog 15 lag. Knatteserien behåller sin popularitet och i år deltog ca 35 pojkar och flickor. I seriespel har 9 lag från P 9, P 11, P 13 och P 15 deltagit med blandade framgångar. Årets Villacup som för första gången spelades över två dagar lockade 27 lag i två åldersgrupper och som segrare stod i klass 1 Järhaga och i klass 2 Villa. Ungdomssektionens avslutning hölls den 6 april med ca 300 deltagare.

Dam- och flickverksamhet

Damlaget har spelat i elitserien och slutade där på 6:e plats. Detta ledde till slutspel i serieform där placeringen blev sexa, vilket inte räckte till spel i semifinal. Evelina Eriksson har deltagit i F 17-landslaget och blev också utsedd till ”årets flicka” i svensk bandy. En grupp med yngre flickor har funnits i träning, men ej deltagit i seriespel.

Väsentliga händelser

Efter en längre tids förhandlingar slöts i september ett sponsoravtal med Sparbanken Lidköping AB, Lidköpingsortens Försäkringsbolag och Erik Thun AB innebärande en extra sponsorersättning på 900 000 kr under en treårsperiod fördelat med 300 000 kr per år. Ett villkor för detta avtal är att det i framtiden ej får uppstå negativt eget kapital. I anslutning till detta avtal skrevs också ett tilläggsavtal med spelarna som skulle förhindra att klubbens årsresultat blir negativt.

2005/2006

Säsongen 2005/2006 har varit klubbens sjuttioandra verksamhetsår och den trettionionde i allsvenskan.

Resultatsmässigt nådde vårt representationslag en tredjeplats i grundserien och en sjundeplats i elitserien. I åttondelsfinalen mot Falu BS blev det oavgjort på bortaplan och förlust på hemmaplan. Därmed tog årets säsong slut för laget redan den 19 februari. En stor besvikelse för vår trogna publik.
Årets publiksiffror på hemmamatcherna stannade totalt på 18.567 eller ett snitt på 1.428 åskådare per match.

Under säsongen har Martin Arvidsson passerat 300 allsvenska matcher, och Ari Holopainen 200 matcher för Villa Lidköping BK. Ari Holopainen har spelat för Finlands landslag och Tomas Moen har deltagit i Norges landslag.

Flera av klubbens spelare har deltagit i utvecklingslandslag och juniorlandslag. De la Gardiegymnasiet med flera spelare från Villa har deltagit i Skol-SM och vann Kronprinsens pokal för femte året i rad.

Ungdomsverksamhet
Säsongen inleddes som vanligt med Villadagen den 24 september i Sjölunda med ca 100 deltagande ungdomar mellan 7-15 år. I Lidköpings skolturnering ”Bästa trean” deltog 18 olika skolklasser och det var 15:e årgången som Villa arrangerade denna turnering.
Knatteserien håller sin populäritet och i år deltog drygt 45 pojkar och flickor och det är alltså ungdomar upp till 10 år det gäller.
I seriespel har vi haft 10 lag, P9-P15 med blandade framgångar. Årets traditionsenliga Villa-cup brukar avsluta bandysäsongen för ungdomar, och lockade 24 olika lag från västsverige i två åldersgrupper.

Dam- och flickverksamhet
Damlaget har spelat i Elitserien och slutade på en sjätteplats. Evelina Eriksson har deltagit i F19-landslaget. En grupp yngre flickor har funnits i träning men ej deltagit i seriespel.

924344 mss2300

2006/2007

Säsongen 2006/2007 har varit klubbens sjuttiotredje verksamhetsår och den fyrtionde i allsvenskan.
Resultatmässigt nådde vårt representationslag en fjärdeplats i grundserien och en sjundeplats i Elitserien. I åttondelsfinalen mot Broberg blev det förlust både på bortaplan och hemmaplan. Därmed tog årets säsong slut lika snöpligt som i fjol.
Årets publiksiffror på hemmaplan stannade totalt på 18.939 ekker 1.457 i snitt. En liten ökning med 29 åskådare per match jämfört med året innan.
Under säsongen har Jonas Gustafsson och Peter Karlsson passerat 200 matcher för Villa Lidköping BK.

Flera spelare har varit uttagna för spel i utvecklingslandslag. Genom ett samarbetsavtal med Lidköpings AIK har några spelare från A-truppen deltagit i Lidköpings AIKs A-lagsmatcher. Genom samarbete med Lidköpings AIK har två P19-lag deltagit i seriespel.

Ungdomsverksamhet

Säsongen inleddes som vanligt med Villadagen i Sjölunda den 30 september. I skolturneringen ”Bästa trean” deltog 16 lag från kommunens skolor.
I seriespel har vi haft flicklag, P9-P16 med blandade framgångar.
Årets Villacup lockade 20 lag i två åldersgrupper, 11 och 13 år. I klass 1 vann Villa blå och i klass 2 vann Villa 2.
Per-Anders Åhs, Jonas Johansson, Viktor Bergqvist och Fredrik Bylerius har varit ledare för Västergötlands P15- och P13-lag.
Vår duktige U-ledare Jonas Johansson har tilldelats Allsvenska Serieföreningens ungdomsledarstipendie.

Lena Lannerås har 1 augusti ersatt Thomas Björkståhl som klubbchef som övergått till annan verksamhet.

2007/2008

Säsongen 2007/2008 var den 74:e säsongen och den 41:a i högsta serien. Vi är alltså inne i en jubileumssäsong, den 75:e, som kommer att avslutas med en jubileumsfest den 28 mars 2009.

Resultatmässigt nådde vårt representationslag en femteplats i elitserien. Det blev förlust i kvarstfinalen mot Hammarby med 2-1 i matcher. Årets publiksiffror på hemmamatcher stannade på totalt 24,545 personer. (18 939 föregående år) Det ger ett snitt på 1753 åskådare per match, jämfört med 1457 året innan.

Patrik Hellman och Daniel Andersson har passerat 100 matcher för Villa Lidköping BK.

Genom ett samarbetsavtal med Lidköpings AIK har några spelare från A-lagstruppen deltagit i LAIKs A-lag. Samarbetet omfattar också juniorlaget, där vi har haft ett gemensamt lag i seriepspel.

Ungdomsverksamheten inleddes traditionsenligt med Villadagen på Sjölunda den 29 september.

I seriespel har vi haft 13 lag från flick, P9, P11, P13, P15 och P17.

Årets Villacup blev inställd pga för få anmälda lag.

Per-Anders Åhs har varit ungdomsansvarig i Västergötland. Viktor Bergqvist och Fredrik Bylerius har varit ledare för Västergötlands P15- och P13-lag.

Lena Lannerås, vår klubbchef, har övergått till annan verksamhet och ersattes av Jonas ”Sparris” Johansson som tillträdde sin tjänst hos oss den 1 augusti 2008.

Årets glada nyhet är att beslut tagits om att Sparbanken Lidköping Arena skall byggas i anslutning till Isstadion. Byggstarten beräknas till den 7 oktober 2008 och förhoppningen är att den skall kunna tas i bruk annandag jul 2009.

2008/2009

Det gågna verksamhetsåret var Villa Lidköping BKs 75:e inom bandysporten. Klubben bildades 18 januari 1934, och klubbens jubileum firades på olika sätt, se nedan.

Resultatmässigt nådde vård representationslag en tionde plats i elitserien och deltog därmed inte i slutspel. Årets publiksiffra stannade på 19.093 totalt (snitt 1.469). Fjolårets siffra var 24.545 (1.753), men innehåll då även en slutspelsmatch.

Mattias Nilsson passerade 300 allsvenska matcher för Villa Lidköping BK och Daniel Skoog passerade 100 matcher. Daniel Andersson och vår till Ryssland uthyrde Johan Andersson har varit uttagna för spel i landslaget.

Genom ett samarbete och ett samarbetsavtal med Lidköpings AIK har några spelare från båda föreningarna kunnat deltaga i varandras verksamet.

Under denna säsong har vi även haft ett B-lagi seriespel. Resultatet blev serieseger i Div 2 Västergötland.

P19-laget har genom samarbete med Lidköpings AIK spelat under LAIKs klubbnamn,

Ungdomsverksamheten
Säsongen inleddes som vanligt med den mycket uppskattade Villadagen den 28 september på Lockörn. Mer än 100 ungdomar i åldrarna 5-17 år deltog. Villas A-lagstrupp stod för träningspass för ungdomarna. Dagen användes även till ett utbildningspass för våra ungdomsledare.

Bandyskolan lockar allt fler, i år deltog 45st. Knatteserien behåller sin popularitet, i år deltog 45 pojkar och flickor. I skolturneringen ”Bästa Trean” deltog 13 lag.
I seriespel har 13 lag från Flick, P9. P11, P13, P15, P16 och P17 deltagit med blandade framgångar. Fyra lag har blivit distriktsmästare.

I årets Villacup deltog 24 olika föreningar från hela Västsverige. Klass 1 (9-åringar) vanns av IFK Vänersborg och klass 2 (11-åringar) vanns av Villa.

I samband med klubbens 75-årsdag utgavs en jubileumsskrift med en liten återblick på åren som gått, och de händelser som skett på olika plan i klubben. En skrift som var proppfylld med statistik, historier och lagbilder. 75-årsdagen firade med stor baluns på Stadshotellet i Lidköping, men stor prisutdelning till välförtjänta medlemmar för ett gott nedlagt arbete på avslutades med festmeny och dans.

Ny bandyframtid i Lidköping
Bandyn kommer under säsongen 2008/2009 att flytta inomhus i Sparbanken Lidköping Arena. Premiärmatch är planerad till annandag jul 2009, vilkte gör att vi tror på en ny framtid för bandyn i Lidköping!

2009/2010

Verksamhetsåret 2009/2010 var föreningens 75:e verksamhetsår som verkligen skrivs in i historien. Den 26 december var det premiär för seriebandy inomhus i Lidköping.
Den nya Sparbanken Lidköping Arena stod färdig att tas i bruk. En fantastisk anläggning som har skapat helt nya förutsättningar för bandyns utveckling i Lidköping.
Stora arbetsinsatser har gjorts av medlemmarna helt ideellt, som exempelvis byggstädning, byggställningar, nedmontering av de gamla läktarna med mera.
Genom dessa insatser har man på olika sätt givit sitt bidrag till att hålla de totala kostnaderna för arenabygget nere.

Elitverksamheten har bestått av 21 spelare med Ari Holopainen och Kent Edlund som tränare.
Resultatmässigt nådde vårt A-lag en fjärdeplats i Elitserien och nådde därmed en kvartsfinal där man fick möta Edsbyns IF. Det blev fem spännande matcher där Villa drog det längsta strået med tre hemmasegrar. I semifinalen väntade Hammarby IF som tyvärr blev övermäktiga och vann i tre raka matcher. Hammarby blev sedermera svenska mästare.
B-laget blev seriesegare i div 2 Västergötland, under Per-Anders Åhs, Mikael Malmqvist och Rickard Hilmerssons ledning.
Genom ett avtal med Lidköpings AIK har några spelare från vår A-trupp varit utlånade och spelat i LAIK under säsongen för att få kontinuerlig matchträning när man av olika orsaker inte tar en plats i A-truppen för tillfället.

Juniorverksamheten har åter dragits igång i klubben, med ett 16- och ett 18-årslag under Jörgen Gustafsson och andra duktiga ledares coachning.

Ungdomsansvarig har Anne Holopainen varit.
Säsongen inleddes traditionsenligt med Villadagen den 26 september med cirka 150 deltagande ungdomar och ledare.
Bandyskolan lockar fler och fler ungdomar; i år deltog 90-100 flickor och pojkar, så återväxten av bandyspelare ser ganska bra ut!
I seriespel har vi deltagit med följande flick- och pojklag: Flicklaget, P9, P11, P13, P15. Två lag har blivit distriktsmästare.

Årets publiksiffror på hemmamatcherna hamnade på totalt 48 274 st (17 matcher), att jämföra med 19 093 (13 matcher) föregående säsong. Noterbart är att vi hade fyra slutspelsmatcher denna säsong, samt att vi fick flytta in i arenan fr.o.m. annandagen. Då ökade publiksiffrorna rejält. Genomsnittet per hemmamatch blev 2 840 st (1469 föregående säsong).

Villa Lidköping hade två man i Sveriges landslagstrupp som blev världsmästare 2010, Johan Andersson (Esplund) och Daniel Andersson.

Utvecklingen på den ekonomiska sidan ser bra ut och i och med nya Sparbanken

Lidköping Arena. Årets omsättning omspänner 10 665 000 kronor och en vinst på 300 000 kronor.

2010/11

Verksamhetsår 2010-2011 sammanfattas som ett bra år. Det är det första året som klubben har haft tillgång till is på storyta under en hel säsong – alltså både under höstträningen och spelsäsongen. Året inleddes med ”Sommarbandyskolan” i augusti. Ett mycket lyckat arrangemang där ungdomar från både Sverige, Norge och Finland bodde i Lidköping och tränade bandy under fem dagar.
Villa Lidköping var arrangör för kvalspelet till Svenska Cupen.
När sedan seriespelet drog igång hade föreningen flera lag igång än på många år. Tillströmningen av ungdomar, både pojkar och flickor, till föreningen har varit stor. Allra störst i de yngsta åldrarna vilket bådar gott för framtiden.
Vårt representationslag (A-lag) lyckades nå semifinalspel där man tyvärr blev utslaget mot SM -finalisterna Bollnäs.
Tack vare nya fina Sparbanken Lidköping arena har publik tillströmningen fortsatt. Nästan 50 000 besökte våra A-lagsmatcher under säsongen. Lägg därtill alla som varit och tittat på alla våra junior- och ungdomslags matcher så kan vi konstatera att intresse för Villa Lidköping är större än på väldigt många år.
A-truppen bestod av 19 spelare med Ari Holopainen och Kenth Edlund som tränare.
Bengt Dahlin var målvaktstränare/lagledare, Thord Broberg, Fredrik Gillgren och Henrik Käll material¬förvaltare, Olle Friman som assisterande materialförvaltare, Bjarne Paulsson och Per-Anders Björk som läkare, Viktor Hjelm och Per-Gunnar Andersson som massörer.
Resultatmässigt nådde vårt representationslag en fjärdeplats i elitserien och därmed en kvartsfinal där man fick möta Broberg. Där blev det fem spännande matcher, Villa drog det längsta strået med tre hemmasegrar. I semifinalen väntade Bollnäs som tyvärr vann i tre raka matcher. Bollnäs förlorade sedan knappt SM-finalen mot Sandviken.

Årets publiksiffra på hemma¬matcherna hamnade på totalt 49 823. Genomsnittet per hemmamatch blev 2 931 åskådare. Villa vann därmed publikligan i elitserien. En titel som Hammarby har abonnerat på i många år.
Villa Lidköping hade tre man med i landslagets VM-trupp, nämligen Daniel Andersson, Johan Esplund och David Karlsson.

Villa Restaurang AB
Villa Restaurang AB som är ett till 100 % ägt dotterbolag av föreningen har utvecklats väl.
Restaurangen, som är belägen i Sparbanken Lidköping Arena, kan nu sammanfatta sitt första fulla verksamhetsår. Förutom arrangemang vid Villa Lidköpings hemmamatcher består verksamheten av tre andra grenar; dagens lunch, andra arrangemang i arenan och slutna sällskap av typen 50-årskallas, bröllop, firmafester och liknande.

Juniorverksamheten
Under säsong har klubben haft ett juniorlag (20 år), ett 18-årslag och ett 16-årslag. Flera ungdomar har haft landslagsuppdrag. Petter Björling i P-19, Simon Artig i P:17-landslaget samt att Joakim Bergqvist och Andreas Ingmarsson var reserver på hemmaplan
En stor grupp ledare har varit engagerade under Jörgen Gustafssons huvudansvar.

Ungdomsverksamheten
Säsongen inleddes som vanligt med den mycket uppskattade ”Villadagen” den 25 september i Sparbanken Lidköping Arena, cirka 200 ungdomar deltog.
Bandyskolan har lockat fler och fler barn och i år deltog ca 100 st. I skolturneringen för 5:e klassare (ICA 5:an) som arrangeras av Svenska Bandyförbundet vann Lidåkersskolan gruppspelet i Lidköping och lyckades ta sig ända fram till finalen. I ”Bästa 3:an” deltog 13 lag och vanns av Stenhammar.
Det har varit 17 lag i seriespel under säsongen. Tre lag har blivit distriktsmästare. Patrik Frid har medverkat i P15-landslaget. Ett stort antal ledare och tränare har gjort ett fantastiskt jobb för våra ungdomar. Anne Holopainen har varit samordnare för vår ungdomsverksamhet.

2011/2012

Villa Lidköping BK noterade ett mycket starkt år 2011-12. Kulmen på det gångna året var givetvis SM-finalen i Uppsala mot Sandvikens AIK. Vid årsmötet i Villarestaurangen på Sparbanken Lidköping Arena kunde konstateras att det även ekonomiskt varit ett bra år.

– Utvecklingen har varit mycket god. Att framgångarna för både vårt elitlag och ungdomsverksamheten följs av en stärkt ekonomi känns väldigt bra, konstaterde ordföranden Anders Fredriksson.

Stort engagemang

De sportsliga framgångarna har återspeglats publikmässigt. För tredje året i rad kunde Villa Lidköping visa publiksiffror i hemmaarenan på över 50 000. De 18 matcherna sågs totalt av 57 654 personer, vilket betyder ett genomsnitt på 3 203.

– Vi kan stolt konstatera att våra matcharrangemang har blivit mycket uppskattade och lockar även en delvis ny publik, säger klubbchef Jonas Johansson.

Bred ungdomsverksamhet

Elitlaget lyckades efter en något trevande inledning av seriespelet mycket bra. Det blev en andraplats i elitserien efter en kamp in i sista matchens slutminuter med Sandvikens AIK. Efter fem matcher mot IFK Kungälv i kvartsfinalerna och fyra mot Bollnäs i semifinalerna blev det tredje SM-finalen i Villas historia. Sandviken avgick med segern även här, men Villa var ytterst nära att kvittera till 6-6 i slutminuterna.

– Minst lika glädjande som A-lagets framgångar är vår ungdomsverksamhet, säger Anders Fredriksson.

Över 20 lag var igång i seriespel. J 20-laget var ytterst nära SM-final, men föll snöpligt mot Edsbyn i andra semifinalens slutskede. För klubben är könsfördelningen också viktig. Damlaget har spelat i division I och flickverksamheten bedrivs tillsammans med Lidköpings AIK. Sommarbandyskolan är ett annat lyckat inslag och lockade över 200 ungdomar från hela Norden. Även i år är intresset stort för sommarbandyskolan som genomförs under två veckor i juli.

Stärkt ekonomi

Villa Lidköpings bokslut för 2011-12 visade att omsättningen ökat till drygt 14,4 miljoner kr jämfört med 11,7 året innan. Överskottet blev 618 000 kr. Efter utbetalning av de resultatbaserade lönedelarna överförs 300 000 kr till föreningens egna kapital.

– Det här betyder att vi har möjlighet att gå vidare med utvecklingen av föreningen. Målet är att fortsätta öka intresset såväl publikt som intresset kring våra ungdoms-, junior- och seniorlag på en hög nivå. Detta finns också med i den femårsplan som styrelsen jobbat fram, säger Anders Fredriksson.

Även för det helägda restaurangbolaget blev det en vinst och omsättningen ökade till 8,9 miljoner kr. Totalt omsätts 23,3 miljoner kr.

– Vår egna restaurangverksamhet betyder mycket för att kunna erbjuda bra och attraktiva matcharrangemang, säger Jonas Johansson.

Nya styrelseledamöter

Vid årsmötet avgick Anne Holopainen och Mattias Nilsson ur styrelsen. Nyvalda blev Ingrid Fasth och Daniel Behlander. Anders Fredriksson omvaldes till ordförande och styrelsen i övrigt består av Lennart Johansson, Alf Almqvist, Bertil Arvidsson, Rogher Selmosson, Lena Lannerås och Bengt Andersson.

2012-13

Verksamhetsåret 2012-13 blev ett nytt bevis på att Villa Lidköping BK fortsätter att utvecklas positivt både på det sportsliga och ekonomiska planet.
– Att framgångarna för både vårt elitlag och ungdomsverksamheten följs av en stärkt ekonomi känns väldigt bra, konstaterar ordföranden Anders Fredriksson när året summeras.

Stort engagemang
De sportsliga framgångarna har återspeglats publikmässigt. För fjärde året i rad kan Villa Lidköping visa publiksiffror i hemmaarenan på över 50 000. De 18 matcherna sågs totalt av 63 510 personer, vilket betyder ett genomsnitt på 3 528. Villa Lidköping var också publikbäst i elitserien före Hammarby. Ett nytt publikrekord i Sparbanken Lidköping Arena på 5 329 noterades i ena semifinalen mot Sandviken.
– Vi konstaterar stolt att våra matcharrangemang har blivit mycket uppskattade och lockar även en delvis ny publik, säger klubbchef Jonas Johansson.

Bred ungdomsverksamhet
Elitlaget tog för andra året i rad en andraplats i elitserien. I kvartsfinalerna mot Västerås blev det tre raka segrar. Semifinalerna mot fjolårets finalmotståndare Sandviken blev oerhört rafflande och avgörande till SAIK:s fördel kom först i femte matchen.
Villa Lidköping var representerat i landslagets VM-trupp genom Daniel Andersson medan David Karlsson och Martin Johansson var reserver på hemmaplan. Daniel blev utsedd till Åres man i svensk bandy.
Under säsongen uppnådde Daniel Skoog 200 elitseriematcher i den blåvita Villatröjan. Johan Malmqvist, David Karlsson och Petter Björling passerade 100 matcher.
Damlaget återfanns i div 1. Sportsligt gick det inte så bra, men erfarenhetsmässigt var det ett bra år.

– Vår ungdomsverksamhet är också mycket glädjande, säger Anders Fredriksson.
Det har varit 22 ungdomslag i seriespel under säsongen jämfört med 19 säsongen innan. Dessa har fördelats på fyra flicklag, och 18 pojklag i olika åldersgrupper. Tre lag har blivit distriktsmästare. Flickverksamheten har framgångsrikt bedrivits i ett samarbete med Lidköpings AIK.
Sommarbandyskolan är ett annat lyckat inslag och lockade över 200 ungdomar från hela Norden. Även i år är intresset stort för sommarbandyskolan som genomförs under två veckor i juli.

16 till A-lag
En framtidgrupp inom Villa Lidköping BK har arbetat fram ett långsiktigt material för att fostra fram egna spelarprofiler att bli väl förberedda för seniorbandy och att kunna bli del av representationslag. Projektet heter ”16 till A-lag”. Målet är att skapa en stark ”blå tråd” där alla inom gruppen har samma strävan att utvecklas både individuellt och som spelarprofiler.

Stärkt ekonomi
Villa Lidköpings bokslut för 2012-13 visade att omsättningen ökat till drygt 15 miljoner kr jämfört med 14,4 året innan. Överskottet blev 723 000 kr. Efter utbetalning av de resultatbaserade lönedelarna överförs 300 090 kr till föreningens egna kapital.
– Det här betyder att vi har möjlighet att gå vidare med utvecklingen av föreningen. Målet är att fortsätta öka intresset såväl publikt som intresset kring våra ungdoms-, junior- och seniorlag på en hög nivå, säger Anders Fredriksson.

Även för det helägda restaurangbolaget blev det ett bra år. Omsättningen ökade till 9,1 miljoner kr och resultatet slutade på 223 000 kr efter dispositioner och skatt.
– Vår egna restaurangverksamhet betyder mycket för att kunna erbjuda bra och attraktiva matcharrangemang, säger Jonas Johansson.

Nya styrelseledamöter
Vid årsmötet avgick Lennart Johansson efter många år i styrelsen. Anders Fredriksson omvaldes till ordförande och styrelsen i övrigt består av Alf Almqvist, Bertil Arvidsson, Rogher Selmosson, Lena Lannerås, Ingrid Fasth, Daniel Behlander, Bengt Andersson och nyvalde Andreas Bring.

2013-14

Verksamhetsåret 2013-2014 får sammanfattas som ett bra år. Sportsligt inleddes året med ”Sommarbandyskolan” i augusti och avslutades med att vårt elitlag blev utslaget i den tredje matchen i semifinalen mot Sandviken.
”Sommarbandyskolan” blev åter ett mycket lyckat arrangemang där över 240 ungdomar från både Sverige, Norge och Finland, uppdelat på två enveckas läger, bodde och tränade bandy under fem dagar i Lidköping.
I slutet av september stod Villa Lidköping som arrangör för slutspelet i Svenska Cupen. När sedan seriespelet drog igång kunde vi åter notera att föreningen har en imponerande bredd på verksamheten. Tillströmningen av ungdomar, både pojkar och flickor, till föreningen fortsätter att vara stor. Detta gäller inte minst i de yngsta åldrarna vilket bådar gott för framtiden.
Villa Lidköping BK firade 80 år under det gånga verksamhetsåret.
– Vårt elitlag är etablerat på högsta svenska nivå och på ungdomssidan har utveckling skett både på toppen och bredden. Vår ekonomiska ställning är också god och vi gör åter ett bra resultat, konstaterar ordföranden Anders Fredriksson.
Föreningens vinst för det gånga verksamhetsåret blev drygt 267 000 kronor.

Stort engagemang
Bra sportslig underhållning och fina matcharrangemang har tilltalat en stor publik under året. A-lagets hemmamatcher lockade 51 392 besökare på 16 matcher att jämföra med 63 510 på 18 matcher föregående säsong.
– Lägg därtill alla som varit och tittat på alla våra junior- och ungdomslagsmatcher så kan vi konstatera att intresset för Villa Lidköping är stort både på elit- och breddnivå, säger Anders Fredriksson.
Resultatmässigt nådde representationslaget en tredjeplats i elitserien och därmed en kvartsfinal där Edsbyn stod för motståndet. Villa Lidköping vann i tre raka matcher och sedan väntade Sandviken i semifinal. Tyvärr var Sandviken det starkare laget och vann i tre raka matcher. Två av matcherna avgjordes först i andra förlängningsperioden och den tredje i sista matchminuten. Jämt och spännande kan det sammanfattas.

Villa Lidköping var representerat i landslagets VM-trupp genom Daniel Andersson och Martin Johansson. Vid VM för U-23 fanns Tim Persson, Mattias Johansson och Petter Björling med från Villa Lidköping.
Under säsongen uppnådde Patrik Hellman 300 elitseriematcher i den blåvita Villatröjan och Jesper Bryngelsson 200 matcher.
På damsidan representerades Villa Lidköping genom ett F17 lag som slutade trea i div 1 vilket är ett steg framåt.

Bred ungdomsverksamhet
– Vår ungdomsverksamhet är också mycket glädjande, säger Anders Fredriksson.
Under året har det varit 19 ungdomslag i seriespel. Dessa har fördelats på fyra st flicklag, sju st P9, fyra st P10, två st P12, och två st P14. Flickverksamheten har framgångsrikt bedrivits i ett samarbete med Lidköpings AIK.
Vid P15-VM fanns Joel Broberg och William Arvidsson med från Villa Lidköping.
Juniorverksamheten har bestått av två st P16, två st J18 och ett J20. P18 elit var det lag som lyckades komma längst i SM-slutspelet och blev utslaget i semifinalen.
En satsning under projektnamnet ”16 till A-lag” har startat under året med föreningsutvecklare Viktor Bergkvist som huvudansvarig. Projektet är treårigt och skall leda till att flera av våra ungdomar skall bli etablerade elitspelare i den blåvita dressen i framtiden.
Det första året har fallit väldigt väl ut och bådar gott för framtiden.

Stark ekonomi
Villa Lidköpings bokslut för 2013-14 visar en omsättning på 15,3 miljoner. Överskottet blev drygt 267 347 kr. Föreningen har ett eget kapital på drygt 2,3 miljoner kr.
– Det här betyder att vi har möjlighet att gå vidare med utvecklingen av föreningen. Målet är att fortsätta öka intresset såväl publikt som intresset kring våra ungdoms-, junior- och seniorlag på en hög nivå, säger Anders Fredriksson.

Det helägda restaurangbolaget omsatte 8,8 miljoner kronor. På grund av avsättning för en kreditförlust visar Villa Lidköping Restaurang AB en liten resultatmässig förlust i bokslutet.
– Vår egna restaurangverksamhet betyder mycket inte minst för att kunna erbjuda bra och attraktiva matcharrangemang, säger klubbchef Jonas Johansson.

Oförändrad styrelse
Vid årsmötet omvaldes Anders Fredriksson omvaldes till ordförande och styrelsen i övrigt består av Alf Almqvist, Bertil Arvidsson, Rogher Selmosson, Lena Lannerås, Ingrid Fasth, Daniel Behlander, Bengt Andersson och Andreas Bring

2014-15

Villa Lidköping BK kunde vid årsmötet se tillbaka på en rekordstor verksamhet. 31 lag var igång under året, vilket är fler än någon gång tidigare.  Verksamhetsåret 2014-15 sammanfattas som ett blandat år där det nåtts goda framgångar för flera ungdomslag, men där det gått lite tyngre för elitlaget. Efter sju år med positiva ekonomiska resultat blev det nu ett negativt resultat.

– Mot slutet av året blev tyvärr kostnaderna av olika skäl högre än vi budgetrat. Vår ekonomiska ställning är ändå god tack vare att vi under många år kunnat bygga upp ett starkt eget kapital, konstaterade föreningens ordförande Anders Fredriksson.

Föreningens resultat för det gånga verksamhetsåret slutade med ett minus på 659 761 kronor. Det egna kapitalet är närmare 2,8 miljoner kronor. Omsättningen under 2014-15 uppgick till närmare 15 miljoner kr.

Redan nu har föreningen vidtagit åtgärder för att den kommande säsongen åter ska innebära plussiffror. Elitlagets trupp har reducerats och flera projekt med nya intäkter är inplanerade.

– Vi ser givetvis allvarligt på det här och ser över allt. Helt klart är dock att vi aldrig kommer att göra avkall på den så viktiga ungdomssatsningen. Villa Lidköping ska alltid vara i framkant när det gäller svensk ungdomsbandy, säger Anders Fredriksson.

 

Stort engagemang

Verksamhetsåret inleddes med en uppskattad ispremiär inför storpublik samt ”Sommarbandyskolan” i augusti och avslutades med att elitlaget förlorade matchen om tredje pris mot Hammarby på Tele2 Arena och slutade fyra i Sverige.

Seriespelet för A-laget var lite upp och ner under säsongen. Slutplaceringen i elitserien blev en sjätteplats. I kvartsfinalerna med Edsbyn övertygade Villa och vann med 3-0 i matcher, varav två på bortaplan. I semifinalerna mot blivande mästarna från Västerås SK blev det emellertid stopp. VSK vann i tre raka matcher. Semifinalplatsen gav Villa plats i finalspelet på då det för första gången arrangerade en bronsmatch. Där vann dock alltså Hammarby på ett ganska snöpligt sätt över vårt lag.

”Sommarbandyskolan” blev åter ett mycket lyckat arrangemang där över 250 ungdomar från både Sverige, Norge och Finland, uppdelat på två enveckas läger, bodde och tränade bandy under fem dagar i Lidköping.

I slutet av september stod Villa Lidköping som arrangör för slutspelet i Svenska Cupen.

När sedan seriespelet drog igång kunde det åter noteras att föreningen har en imponerande bredd på verksamheten. Tillströmningen av ungdomar, både pojkar och flickor, till föreningen de senaste åren har varit stor. Totalt har föreningen haft 31 lag igång i seriespel under säsongen vilket är klart mest bland elitserielagen.

Bra sportslig underhållning och fina matcharrangemang har tilltalat en stor publik under året. A-lagets hemmamatcher lockade 48 039 besökare på 15 matcher att jämföra med 51 392 på 16 matcher föregående säsong. Lägg därtill alla som varit och tittat på alla junior- och ungdomslagsmatcher (J-20 laget hade över 500 besökare i semifinalmatchen i februari) så kan man konstatera att intresset för Villa Lidköping är stort både på elit- och breddnivå. Publikgenomsnittet för A-laget var det bästa i bandysverige.

 

Många Villaspelare i landslagen

Villa Lidköping var representerat i landslagets VM-trupp genom Daniel Andersson. VM avgjordes i Chabarovsk i Ryssland. Laget tog en silvermedalj.

Under säsongen uppnådde Daniel Andersson 300 elitseriematcher i den blåvita Villatröjan, Linus Rönnqvist och Martin Johansson 200 matcher och Tim Persson 100 matcher.

På damsidan representerades Villa Lidköping genom F17-laget som slutade tvåa i div 1. Det innebar att de duktiga tjejerna fick åka till Härnösand för att spela semifinal. Tyvärr var motståndarna lite för starka det blev förlust. Två Villatjejer fanns med i F17-landslaget som var i USA och tog ett VM guld, nämligen Agnes Öberg och Jenny Karlsson. Reserv på hemmaplanen var Felicia Kall. Säsongen för F-17 var ännu ett steg framåt och lovar bra för framtiden.

Juniorverksamheten har i år bestått av två P16-, två J18- och ett J20-lag. Alla tre åldersgrupperna gick till slutspel. P 16 gick till semifinal liksom P 18 medan J 20 gick ända till final. I finalen, som spelades på Tele 2 Arena, blev Vetlanda lite för svårt.

P 19-landslaget, som tog hem EM-guld innehöll tre Villaspelare, Philip Floren Anton Sandsjö och Christian Älvegran, med Martin Karlsson som reserv på hemmaplan. I det finska P 19-landslaget fanns Villas Niklas Holopainen med.

P 17-landslaget tog VM-brons med William Arvidsson, Sune Gustafsson och Joel Broberg i truppen. Reserv på hemmaplan var Karl Bergström.

– Frågan är om Villa Lidköping någonsin har haft flera ungdomar med i de olika landslagen än vi haft under denna säsong. Det bådar gott för framtiden, säger Anders Fredriksson i en kommentar.

Satsningen under projektnamnet ”16 till A-lag” har avverkat sitt andra av tre år. Projektet skall leda till att flera ungdomar blir etablerade elitspelare i den blåvita dressen i framtiden. De första åren har fallit väldigt väl ut.

Plus för Restaurangbolaget

Det av föreningen helägda restaurangbolaget Villa Restaurang AB har utvecklats väl. Omsättningen var 8,1 miljoner kronor. Förutom arrangemang vid Villa Lidköpings hemmamatcher var Julgalan det riktigt stora evenemanget med över 2 500 matgäster. Dessutom har ett antal andra tillställningar ägt rum som Hundutställning, Power Meet och lantbruksmässan.

Oförändrad styrelse

Vid årsmötet omvaldes Anders Fredriksson till ordförande och styrelsen i övrigt består av Alf Almqvist, Bertil Arvidsson, Rogher Selmosson, Lena Lannerås, Ingrid Fasth, Daniel Behlander, Bengt Andersson och Andreas Bring.

2015-16

Kunde vid årsmötet i Restaurang Villa se tillbaka på ett mycket omfattande verksamhetsår.

Villa Lidköping BK har haft det bästa året i föreningens historia, sammanfattade den avgående ordföranden Anders Fredriksson verksamhetsåret 2015-16. Omsättningen blev rekordstora 18,3 miljoner kronor och föreningens vinst 222 414 kronor.

 

Fjärde SM-finalen

Från ispremiären i början av augusti till SM-finalen på Tele 2 Arena i mars var verksamheten rekordstor. Totalt hade Villa Lidköping 28 lag igång i seriespel. A-laget nådde SM-final för fjärde gången i föreningens historia. Där det blev förlust mot Västerås.

David Karlsson hade en stor säsong. Han blev utsedd till Årets man och blev tidernas främste målskytt i elitserien.

Bra sportslig underhållning och fina matcharrangemang har tilltalat en stor publik under året. Antalet årskort för A-lagets matcher blev 2 000, vilket var nytt rekord. A-lagets hemmamatcher lockade 58 681 besökare på 17 matcher att jämföra med 48 039 på 15 matcher föregående säsong.

Lägg därtill alla som varit och tittat på alla junior-, dam- och ungdomslagsmatcher kan det konstateras att intresset för Villa Lidköping är stort. Publikgenomsnittet för A-laget var det bästa i bandysverige.

På ungdomssidan blev det också stora framgångar. J 20-laget gick till semifinal, medan P 18 blev svenska mästare efter finalseger mot Västerås.

För första gången ställde föreningen upp med ett A-lag i Damallsvenskan och F 17-laget blev trea i flickallsvenskan.

Joel Broberg blev utsedd till Årets pojklagsspelare. Många Villaspelare i olika åldersgrupper har också haft landslagsuppdrag.

 

800 000 kr bättre

Ekonomiskt presenterade Villa Lidköping BK ett överskott på drygt 244 000 kronor, vilket är mer än 800 000 kr bättre än året innan. Omsättningen blev hela 18,3 milj kr, vilket är 3,3 milj kr mer än föregående år. För det helägda dotterbolaget Villa Lidköping Restaurang AB blev det ett överskott på 176 000 kronor. Föreningens egna kapital är nu 1,9 milj kr och för föreningen och restaurangen tillsammans är den 3,1 milj kr.

 

Nya styrelseledamöter

Efter tio år i styrelsen och åtta som ordförande valde Anders Fredriksson att vid årsmötet lämna över uppdraget till vice ordföranden Rogher Selmosson. Det blev dessutom en hel del nytt i Villastyrelsen då Lena Lannerås, Bertil Arvidsson och Andreas Bring avsagt sig omval. Nya i styrelsen är Elin Eriksson, Gabriella Fernhag, Per Alexandersson, Per Sundling och Mattias Nilsson. Kvarstående i styrelsen är Alf Almqvist, Ingrid Fasth, Daniel Belander och Bengt Andersson.

Bertil Arvidsson – som tillhört styrelsen i 38 år! – utsågs till hedersledamot. Sedan tidigare är Harry Ahlén hedersledamot.

 

2016-17

Verksamhetsåret 2016-17 blev lyckosamt på många sätt. Med 33 lag i seriespel är Villa Lidköping världens största bandyförening. Framgångarna både när det gäller elit-, dam- och ungdomsverksamhet har också varit stor. Ekonomiskt blev det överskott på 300 000 för det gångna spelade året.

-Föreningen kan visa upp både en stark elitverksamhet och bredd med väldigt många engagerade i olika led, konstaterade ordföranden Rogher Selmosson när han hälsade välkommen till Restaurang Villa och föreningens 83:e årsmöte.

 

Seger i Svenska cupen

Sommarbandyskolan och öppen ispremiär med All Star team-motstånd inledde som vanligt verksamhetsåret. Sommarbandyskolan lockade 300 ungdomar och insamlingen till ”Bissen Brainwalk” vid ispremiären gav 100 000 kr till hjärnforskningen.

A-truppen bestod av 18 spelare. Johan Sixtensson var huvudtränare med Martin Arvidsson och Magnus Muhrén som ass. tränare. Martin Berggren var målvaktstränare och Gustav Fabiansson fys.tränare.

Sportsligt började också året bra för elitlaget. Svenska cupen avgjordes åter i Lidköping och denna gång med Villa Lidköping som cupmästare. World cup gav finalplats.

Elitserien blev också framgångsrik och för första gången i nuvarande tappning blev det serieseger för Villa. I kvartsfinalen besegrades Vänersborg i tre raka matcher. I semifinalen blev det förlust i tre raka matcher mot Bollnäs.

Bra sportslig underhållning och fina matcharrangemang har tilltalat en stor publik under året. A-lagets hemmamatcher lockade 58 664 besökare på 17 matcher, ett snitt på 3 451 att jämföra med 58 681 på 17 matcher föregående säsong då snittet var 3 452.

Många Villaspelare har varit uttagna i olika landslag med VM-guld till Daniel Andersson, Jesper Eriksson och Martin Johansson som främsta merit.

Villa hade även representation i talanglandslaget genom Axel Ekholm och Martin Karlsson samt i P21-landslaget genom Martin Karlsson, Ludvig Johansson, Christian Älvegran, Anton Sandsjö och Philip Florén.

David Karlsson och Petter Björling kom under spelåret upp i 200 matcher för Villa Lidköping och Jon Karlsson och Christoffer Norin i 100 matcher. David Karlsson vann Elitseriens skytteliga..

 

Damerna till elitserien

Damlaget vann Allsvenskan övertygande och spelar nästa säsong i Elitserien.

F17 blev seriesegrare i Flickallsvenskan, tog SM-guld samt segrade i World Cup.

I F17-landslaget, som vann VM-guld i Irkutsk, var Villa representerat av Maja Hellqvist. Där var Malin Kall reserv på hemmaplan. Emma Hansson och Malin Kall var med på landslagsläger.

 

Bred junior- och ungdomsverksamhet

Juniorverksamheten bestod av två st P16-, två st J18- och ett J20-lag. Alla tre åldersgrupperna gick till slutspel. J 20 blev 4:a i serien, förlust i semifinalen mot Vetlanda, vann Vänercupen, och avancerade till final i Svenska Cupen där det blev förlust mot Edsbyn.

P18 Elit blev 6:a i serien, tog SM-silver efter förlust mot Vetlanda i finalen. Laget blev 3:a i Svenska Cupen samt 2:a i Vänercupen. P18 Bredd blev 2:a i serien, P:16 Vit kom 8:a i sin serie och P 16 Blå blev 3:a i sin serie.

I samband med årets bandygala utsågs Joel Broberg till ”Årets Junior”.

I det P 19-landslag som vann VM-silver efter förlust mot Ryssland i finalen spelade Joel Broberg, Karl Bergstrand, William Arvidsson och Anton Heinulf. Sune Gustafsson var reserv på hemmaplan.

På P 17-landslagets läger i Uppsala deltog Tobias Enander och på P16:s elitläger i Lidköping representerades Villa av Alexander Karlgren, Ludvig Gustafsson, Simon Fröjd, Oskar Svensson Holm och William Åhman

Satsningen under projektnamnet ”16 till A-lag” har avverkat sitt fjärde år med föreningsutvecklare Viktor Bergkvist som huvudansvarig.

Villadagen den 17 september var som vanligt välbesökt och uppskattad och är som vanligt starten på säsongen. Bandyskolan är för barn upp till åtta år där lek på skridskor är det viktigaste och lckade 100 barn.

Under året har det varit 24 ungdomslag i seriespel, fyra fler än året innan. Dessa har fördelats på tre flicklag, sju P 9, fem P 10, fem P 12 och fyra st P 14. Två spelare Tobias Augustsson och Hugo Behlander varit på P15 Elitläger i Nässjö

Robert Svensson var samordnare för ungdomsverksamheten.

 

 Stor aktivitet

Utöver det rent bandymässiga kan Villa Lidköping se tillbaka på ett år med många aktiviteter. Grupper som ansvarat för sport, ekonomi, samhällsengagemang, marknad och kommunikation visar upp stor engagemang på olika håll.

 

Ekonomiskt överskott

Föreningen omsatte under året 17,3 miljoner kronor. Det ekonomiska överskottet blev 300 000 kr. Tillsammans med Villa Restaurang AB, som är ett helägt dotterbolag till föreningen, omsatte koncernen 23,9 milj kr. Restaurangen har haft en bra utveckling under verksamhetsåret. Förutom

 

2018-19

Detta 85:e jubileumsår som kröntes med klubben första SM-guld lördagen den 23 mars på Studenternas IP i Uppsala där Västerås SK besegrades med 8-4 inför tusentals Lidköpingsbor på läktarna är sportsligt föreningens mest framgångsrika år. Förutom herrlagets efterlängtade guld, spelade herrar J20 SM-final och representationslaget för damer tog sig till semifinal i slutspelet. Tidigare på säsongen hade herrlaget kammat hem föreningens första seger i World Cup och gick efter det obesegrade på hemmaplan genom grundserien för till sist ta hem totala seriesegern.

På söndagen, dagen efter SM-guldet, rullade spelarbussen in på Nya Stadens torg och mottog jublet av ca 12 000 åskådare som alla ville hylla laget. För alla de som var på plats är detta ett oförglömligt minne, och glädjetårarna var många. Truppen som kammade hem det första guldet till Lidköping bestod av bestod av:

Spelare:
Jesper Thimfors
Jon Karlsson
Felix Pherson
Ludvig Johansson
Martin Andreasson
Martin Johansson
Petter Björling
Sune Gustsafsson
Jesper Eriksson
Johan Esplund
Johan Löfstedt
Martin Karlsson
Tim Persson
David Karlsson
Joakim Andersson
Joel Broberg
Victor Peterson
William Arvidsson

Tränare, ledare och övriga i teamet:

Johan Sixtensson
Martin Arvidsson
Tobias Backman
gustav Fabiansson
Fredrik Gillgren
Hasse Bergkvist
Per-Gunnar Andersson
Roger Kron
Bjarne Paulsson
Olle Friman
Gunnar Löfgren
Martin Berggren
Max Eriksson

 

Villa Lidköping var även denna säsong representerat i herrlandslagets VM-trupp genom Martin Johansson, Johan Esplund, Johan Löfstedt, Joakim Andersson och Felix Pehrson med Jesper Thimfors, Ludvig Johansson och Jesper Eriksson som reserver på hemmaplan.

Joel Broberg, Ludvig Johansson och Jesper Thimfors passerade denna säsong 100 matcher i Villatröjan och Jesper Eriksson och Tim Persson 200 matcher vardera.

Utmärkelserna som delades ut detta år intygar även dom om framgångarna; Johan Esplund blev utsedd till ”Årets Spelare i bandy 2019, Tilda Ström utsågs till ”Årets Flickspelare i bandy 2019” och som första Villait i historien utsågs Jonas ”Sparris” Johansson till ”Årets ledare inom bandy 2019”.

Villa Lidköping Event AB

Under året 2018 registrerades ett nytt bolag i Villas regi: Villa Lidköping Event AB. Anledningen till bolagsregistreringen var en idé om en fritidsmässa som skulle hållas i Sparbanken Lidköping Arena. Under ca 1 år utvecklades och utvärderades och mässan genomfördes i april 2019 och hade över 60 utställare och 5714 besökare och får betraktas som en stor framgång för föreningen med målet att driva mässan vidare även kommande år.

Ekonomiskt plusresultat

Faktorerna är flera men dels tack vare många sålda supporterartiklar, en trogen publik till våra hemmamatcher, bra genomförda matcharrangemang och en lojal skara samarbetspartner kunde ordförande Rogher Selmosson på årsmötet i juni redovisa ett positivt resultat på 423tkr och fyller detta verksamhetsår på det egna kapitalet ytterligare.

Med sikten på framtiden 

Med 21 barn- och ungdomslag i seriespel denna säsong där framgångar skördats både i World Cup (F17) och Svenska Cupen (P16) ser framtiden onekligen ljus ut. Men det krävs också mycket arbete för att få det att fungera. Styrelsen har detta år arbetat med att implementerat Utvecklingstrappan för att långsiktigt kunna arbeta med ungdomars utveckling, och alla tränare och ledare bidrar ständigt till vår verksamhet och har skapat en stark träningskultur i hela föreningen.

Föreningen vill fortsätta att ta ett samhällsansvar där den nya etik-policyn Villa Andan ligger till för hur man i föreningen vill att man agerar med varandra och dess med vår omvärld. Förutom en lokal bandyförening poängteras det i också detta jubileumsårs verksamhetsberättelse att Villa Lidköping vill fortsätta att vara med och verka för bandyns utveckling i både Skaraborg och i Sverige.

 

2019-20

Villa Lidköping BK bildades 18 januari 1934. Föreningens ändamål är att bedriva idrottsverksamhet inom bandysporten i enlighet med ”idrottsrörelsens verksamhetside”. Det gångna verksamhetsåret var alltså klubbens åttiosjätte.

Verksamhetsåret 2019-2020 får sammanfattas som ett bra år för vår verksamhet. Såväl vårt P 17-som P 19-lag vann SM-guld I! Damlaget spelade semifinal och våra herrar förlorade i SM-finalen mot Edsbyn.

Med våra 33 lag i seriespel under året har Villa Lidköping BK även i år varit världens största bandyförening sett till antal lag i seriespel.

Sportsligt inleddes året med ”Sommarbandyskolan” i augusti. Den hade cirka 280 elever och blev ett mycket lyckat arrangemang. Ungdomarna kom från Sverige, Norge och Finland. Lägret var uppdelat på två veckor och man tränade på såväl is som med fys och teori. Ungdomarna och deras ledare bodde på De La Gardie-gymnasiet under sina respektive sju lägerdagar i Lidköping.

På is-premiären inleddes som brukligt med en promenad för välgörenhet. Denna gång stod MOD (Mer Organ Donation) som mottagare för de insamlade medlen under säsongen, dessa uppgick samlat till drygt 60 000:-.

Det var i år match mot Lidköpings AIK för våra herrar och damlaget mötte vårt egna P 19-lag. Det blev som vanligt ett uppskattat och bra genomfört arrangemang med runt 1500 personer samlade i Sparbanken Lidköping Arena. l slutet av september stod Villa Lidköping återigen som arrangör för si utspelet i Svenska Cupen.

Bra sportslig underhållning och fina matcharrangemang har tilltalat en stor publik under året. Dessvärre minskade antalet åskådare något och den avslutande semifinalen fick spelas inför tomma läktare på grund av corona-pandemin och regeringens restriktioner. Total publik på herrarnas hemmamatcher var 49 909 vilket innebär ett snitt om 3 119, Detta är en minskning med 220 personer per match eller 3 520 personer.

Damernas matcher i elitserien och slutspelet lockade i år 2 916 personer, vilket ger ett snitt på 324 personer över de nio matcher som spelats.

Lägg därtill alla som varit och tittat på alla våra junior-, dam- och ungdomslagsmatcher så kan vi konstatera att intresset för Villa Lidköping är stort.

Villa Lidköping Restaurang AB, 1934

19/8-19 började Henrik Wiberger som ny restaurangchef. Henrik tog vid rollen efter att Jonas Stern valt att avsluta sitt uppdrag. Henrik Wibergers uppdrag är att fortsätta bolagets utveckling för att möta upp det 4 + l-årsavtal som tecknades l/9-17 med kommunen – ett avtal som innebär ansvar för restaurang, konferens och event i Sparbanken Arena. Förutom arrangemang vid Villa Lidköpings hemmamatcher har det varit olika evenemang i arenan där restaurangen har varit engagerad. Mia Skäringer (flyttades pga sjukdom med tämligen stora extraordinära insatser, lärdom för framtiden), What a night med bl a David Lindgren och Power Meet är några exempel. Konferensdelen har sin gäst i huvudsak hos föreningens samarbetspartners. Styrelsens tidigare f ramskrivna projektrelaterade uppdrag för att mer systematiskt utveckla bolaget mot framtiden tas vidare av Henrik.

Extraordinärt:
Bolaget hade bra koll på sin verksamhet fram till att världen drabbades av pandemin, Covid-19 (Corona). Det i sin tur innebar inställda evenemang fr o m 12/3 och med det en vikande lunch-och konferensverksamhet. Omsättning har under denna tid gått ner med cirka 1,6 milj mot prognos, daterad 2020-02-20. Resultatmässigt har bolaget påverkats med tapp om cirka 600 tkr. Ovan nämnd pandemi pågår fortfarande vid årets bokslut och påverkar fortsatt bolagets ordinarie verksamhet på ett kraftfullt sätt.

Villa Lidköping Event AB

2018 genomfördes den första Fritidsmässan i Sparbanken Lidköping Arena i Villa Lidköping Events regi. Framgången var slående och efter sommaren 2019 startade arbetet med nästa mässa, fastlagd till april 2020. En delvis ny utfo1mning, baserad på erfarenheterna från 2019, antogs och under tiden september till februari lades ett stort arbete ner för att skapa en ännu bättre mässa än 2019. Vid tiden för Coronan’s intåg var program spikat, utställare bokade och allt såg bra ut när vi av kända skäl var tvungna att ställa in hela arrangemanget. Dock har vi lyckats att få dom flesta utställarna att behålla sina bokningar av montrar och flytta dessa till mässan 2021. Vi ser därför framtiden an och har siktet inställt på Fritidsmässan 2021.

Elitverksamheten

Herrarnas elittrupp har bestått av 19 spelare. Johan Sixtensson har varit herrarnas huvudtränare med Martin Arvidsson och Tobias Backman som ass. tränare. Martin Berggren har varit målvaktstränare och Gustav Fabiansson fystränare.

På damsidan har Christer Andersson varit huvudtränare med Kerstin Gustafsson som lagledare vid sin sida. Damerna har haft en elittrupp om 20 spelare. Resultatmässigt blev det en bra säsong för våra damer. I såväl World cup som Svenska Cupen och slutspelet förlorade man mot Skutskär i semifinal.

I serien slutade man på en tredjeplats.

Herrarna åkte till World cup i Sandviken som regerande mästare. Efter en rafflande semifinal som slutade 3-3 fick man se sig besegrat på straffar mot kommande World cup-mästarna Bollnäs GIF.

Även i Svenska Cupen blev man utslagna i semifinal, denna gång mot Edsbyn men efter sudden death då det stod 3-3 vid full tid.

I Elitserien slutade man på andra plats efter Edsbyns IF. I kvartsfinalen besegrades AIK i tre raka matcher. Semifinalspelet krävde fyra omgångar, men likt säsongen 2012 samt 2016 avslutade Villa med vinst i Bollnäs och hade därmed slagit ut hemmalaget Bollnäs GIF med 3-1 i matcher och var klart för klubbens andra raka final och den sjätte totalt.

I finalen mötte man seriesegrande Edsbyns IF, dessvärre kunde inte fjolårets bedrift upprepas och man förlorade mot ett för dagen bättre Edsbyn med 5-1 (3-1 ).

VM för herrar som planerats i Ryssland ställdes detta år in pga Coronaepedimin.

Damernas VM gick av stapeln i Oslo, Norge, under februari månad. Sverige vann VM-Guld och Villa Lidköping-produkten Tilda Ström utsågs till VM:s bästa forward. De Villaspelare som representerade Sverige var; Tilda Ström, Matilda Svenler, Lisa Östman, Ida Friman.

Jon Karlsson passerade i och med semifinal 4 sin 200:e match i Villatröjan.

Dam- och Flickverksamheten

Damlaget har i år gjort fina framsteg. Inledningen av säsongen gick som smort och vi hade känn på en finalplats i både Svenska Cupen och i World Cup, men det tog slut i semifinalen emot Skutskär i båda turneringarna. En spelide blev tydligare under säsongen och tjejerna spelade en riktigt fin bandy, slutspelet tog tyvärr slut i semifinalen emot Skutskär. Totalt sett en riktigt fin säsong, framtiden ser ljus ut! Damallsvenska laget har lirat en hel del matcher under säsongen, varit på en turnering i Örebro, fina resultat. I serien slutade laget på en stabil tredjeplats. F 17 har under säsongen ställt upp i poolspelsomgångama samt World Cup i Vetlanda. F 17 slutade trea i serien, grunden av spelarna är kvar i detta lag kommande verksamhetsår också så här ser verksamheten ,i ktigt spännande ut.

Årets junior i Svensk bandy 2020 på tjejsidan blev Sofie Millqvist, Sofie som har gjort en helt makalös säsong efter att Pernilla meddelat att hon skall bli mamma. Stort grattis!

Ebba Stern har spelat i F17 landslaget.

Lisa Östman tog VM-guld med damlandslaget.

Ida Friman tog VM-guld med damlandslaget.

Matilda Svenler tog VM-guld med damlandslaget.

Tilda Ström tog VM-guld med damlandslaget, Tilda blev även prisad som bästa forward.

Juniorverksamheten

Inför säsongen gjordes åldersstrukturen om inom Svensk Bandy. Man gick tillbaka till PI 7 & P 19-åldrar för att få med sig fler lag i seriespel. Ett lyckat drag inom Svensk bandy där antalet lag ökade.

Villa Lidköping har ställt ett antal lag i seriespel inomjuniorverksamheten.

P 19 Vann först Svenska Cupen under försäsongen där Vetlanda slogs med övertygande siffror. Säsongen inledes med en juniorelitserie, denna serie vann P19. Sen blev de bäst placerade lagen ihopsatta i en superj uniorel itserie, även denna serie vann P 19. Sen var det dags för si utspel, här ställdes P 19 emot Sandvikens AIK i kvartsfinal och sen Edsbyn i semifinal Båda lagen slogs uti Sen var det dags för SM-final på studenternas IP, där stod Vetlanda för motståndet och Villa Pl9 ick segrande i denna final med 6-3 och vann sitt första juniorguld på 16 år. En stor framgång. Alexander Hämdahl var uttagen till P 19-landslaget men fick lämna återbud för sjukdom. Alexander Karlgren representerade Sverige i Norge, fick nöja sig med en andraplats.

Theo Lewerin representerade Sverige i Norge, fick nöja sig med en andraplats.

P17: Spelade Svenska Cupen under försäsongen, en turnering utan tävlan, men en bra turnering för att få till bra träningsmatcher på försäsongen.

I seriespelet slutade P 17 på en stabil andraplats bakom Falu BS. Semifinalen spelades emot Vetlanda och här gick P 17 segrande ur, laget var klart för ungdomsfinal i Örebro.

PI7 ställdes emot Falu RS, det var en oerhört tight och välspelande final där PI 7 vann tillslut med siffrorna, 4-3.

Karl Tagesson fick spela ett PI 7 VM på hemmaplan, tog ett starkt silver.

Melker Broberg fick spela ett P 17 VM på hemmaplan, tog ett starkt silver.

P16 har i år haft tre lag i seriespel. Här jobbar vi mycket med grunderna i spelsystem och lära ut spelsätt Villa Lidköping. Det har varit en härlig säsong och grabbarna har gjort fina framsteg. I U 16 A Södra blev Villa tvåa i serien, och de andra två P 16-lagen blev fyra och sjua i U 16 B Västra.

Emil Larsson blev uttagen till P15 VM i Ryssland, tyvärr blev detta inställt på grund av COVlD-19.

Ungdomsverksamheten

Villadagen genomfördes nere vid Framnäs utomhusbad, en riktigt bra plats att genomföra dagen. Denna säsong hade vi hjälp av Elin Öberg i planeringen, det var ett riktigt lyckad dag.

Herr- och damlagen var med som faddrar och vi hade ett bra väder under hela dagen.

Totalt har vi haft 20 ungdomslag i spel säsong 19/20.

Under denna säsong har vi haft Marcus Friman som ansvarig för Skridskokul. Han har gjort ett riktigt bra jobb. Vi har nu Ca; 120 barn inskrivna, varav 25st är tjejer.