Storseger mot Edsbyn


Mattias Nilsson i NLT TV: ”Killarna gjorde en gudomlig match”


Jonas Johansson i NLT TV: ”Många pusselbitar som föll på plats”

Fler bilder från matchen finns i galleriet

Det tog sin lilla tid, men efter fem spelade matcher har Villa raderat ut den där förargliga nollan i elitserietabellens segerkolumn – och det med besked. Hemma mot Edsbyn stod Villa för stor bandy och vann med 8-1 inför en fanatisk hemmapublik.

Efter en poäng på de inledande fyra matcherna stod Villa inför en ny, svår uppgift i kvällens hemmamöte med Edsbyn. Hälsingelaget har inlett säsongen lovande även om spelschemat hittills har varit relativt bekvämt. Många pratar om ”det unga Edsbyn”, men det är viktigt att komma ihåg att den ungdomliga entusiasmen är väl blandad med rutin och erfarenhet och Edsbyn tillhör helt klart den skara av fyra, fem lag som kommer att kriga om en SM-finalplats i slutet av säsongen.

I Villa var Peter Karlsson tillbaka på isen efter ett par veckors frånvaro. Dessutom gjorde Mattias Nilsson – till hemmafansen stora glädje – sin första match som lagledare. Den forne målskytten och Villaikonen ska hjälpa Ari och Magnus under resten av den här säsongen, till att börja med.

Edsbyn och Fredrik Åström inledde målskyttet i den nionde minuten, men kvitteringen lät inte vänta på sig. Med ryggen halvt vänd mot motståndarmålet levererade Daniel Andersson en magisk passning till Tim Persson, som fri med Anders Svensson inte gjorde några misstag.

Strax innan den 20:e minuten tog Villa ledningen. David Karlsson trädde in i matchen när han petade in Petter Björlings inspel och hemmalaget såg oförskämt bra ut. Det var fart och energi i varje anfall. Via en utvisning på Daniel Andersson tog sig Edsbyn in i matchen och Martin Söderberg borde nog ha kvitterat när han fri med Martin Berggren tog sig tid att sikta både en och två gånger. I stället redde Villa ut det numerära underläget och tio minuter före halvtidspausen gjorde Daniel 3-1 med ett välplacerat skott.

Två farliga hörnor från Edsbyn sida avslutade halvleken, men Villa gick till pausvila med en betryggande – och inte alls oförtjänt – 3-1-ledning. Jämfört med GAIS-matchen var det som natt och dag. Villa spelade snabbt och fyndigt och bakåt såg det utmärkt tätt och stabilt ut!

Den andra akten blev en uppvisning med hemmalaget i ensam huvudroll. Patrik Gustafsson dunkade in ett frislag till 4-1 i den 50:e minuten och kort därefter gjorde David Karlsson 5-1 på hörna. Edsbyn fick en liten chans att närma sig målmässigt när laget tilldömdes straff i den 61:a minuten, men Martin Berggren svarade för en elegant räddning på Mattias Hammarströms avslut. Istället punkterades matchen definitivt när Daniel satte ”sexettan” några minuter efter straffmissen. Martin Johansson skickade iväg en lång, hög lyftning och Daniel sträckte upp klubben mest för sakens skull – men eftersom det var en dag då allt tycktes gå Villas väg trillade den sex centimeter breda bandybollen ner just på Daniels klubbskaft. Avslutet var iskallt och Anders Svensson kunde bara konstatera att loppet var kört.

Under avslutningen spelade Villa ut hela sitt register. Visst, Edsbyn hade redan tankarna på nästa match, men efter den skrala inledning på säsongen – låt oss nu njuta av det vi såg. Tim Persson prickade in 7-1-målet i den 85:e minuten efter en rad Villachanser och i slutminuterna avslutade Jesper Bryngelson målskyttet med ett elegant solonummer. Villas lagkapten jonglerade med bollen i ett par sekunder innan han vinklade dit 8-1.

Publiken stortrivdes och det med all rätt. Villa spelade säsongens klart bästa bandy och både offensiven och defensiven fungerade till stor belåtenhet. Hela laget ska ha stort beröm men Daniel Andersson och Tim Persson förtjänar en extra guldstjärna. Förhoppningsvis har nu självförtroendet fått sig en rejäl ”boost” och vi ser nu fram emot veckans kommande möten mot Kalix (borta på onsdag) respektive Broberg (hemma på lördag). Och kan kanske kan vi redan nu tala om en ”Mattias Nilsson-effekt”.

Anton Mattsson

Målskyttar

0-1 Fredrik Åström (Magnus Olsson), hörna 8
1-1 Tim Persson (Daniel Andersson) 12
2-1 David Karlsson (Petter Björling) 18
3-1 Daniel Andersson (Patrik Hellman) 35
—-halvtid—-
4-1 Patrik Gustafsson (Jesper Bryngelson), frislag 49
5-1 David Karlsson (Erik Rosengren), hörna 53
6-1 Daniel Andersson (Martin Johansson) 64
7-1 Tim Persson 84
8-1 Jesper Bryngelson 86

Hörnor
Villa Lidköping: 7
Edsbyn: 7

Utvisningar
Villa Lidköping: 2×10
Edsbyn: 2×10

Publik: 2300

Domare: Roland Fager, Patrik Jonsson, Thomas Hofling, Andreas Viktorsson.

Vinnande lottnummer i 50/50-lotteriet: 4757. Vinst: 12.900 kronor.

Villa körde över Edsbyn

Lyssna: Tim Persson Villa ”Tidsfråga innan det skulle släppa”

Lyssna: Pär Törnberg Edsbyn ”Vi är inte riktigt där”

Villas laguppställning

3. Patrik Hellman
4. Daniel Skoog
5. Linus Rönnqvist
8. Patrik Gustafsson
9. Erik Rosengren
10. David Karlsson
11. Simon Artig
12. Tim Persson
14. Henrik Larsson
19. Christoffer Norin
18. Andreas Erkenborn
21. Jesper Bryngelson
24. Martin Johansson
32. Martin Berggren
71. Johan Malmqvist
74. Erik Olovsson
78. Peter Karlsson
83. Daniel Andersson
92. Petter Björling
93. Joakim Bergqvist

Dela artikeln