5122 åskådare när Villa föll

Fler bilder från matchen finns i vårt bildgalleri»

5122 åskådare hade begett sig till Sparbanken Lidköping arena denna annandagsafton, men trots det massiva publikstödet föll Villa med 4-3 i västderbyt mot IFK Vänersborg.

Ja, ni läste rätt. Annandagsderbyt mellan Villa och Vänersborg lockade 5122 åskådare (nytt publikrekord!) till Sparbanken Lidköping arena. En helt fantastisk publiksiffra, som förtjänar att uppmärksammas. Redan en halvtimme före matchstart hade hela ståplatsläktaren fyllts till bredden, och det gick nästan att ta på stämningen när Villaspelarna gled ut på isen en stund senare.

Men för Villafansen del kommer den första halvleken inte att gå till historien. Vänersborg inledde bäst, fortsatte bäst och avslutade bäst. Nils Berner gjorde 0-1 i den 16:e minuten, Johan Koch drygade ut ledningen sex minuter senare (efter en imponerande uppåkning) och strax innan halvtidspausen satte Marcus Sixtensson Ottosson 0-3 på straff. Utöver dessa tre mål hade bortalaget två ramträffar och ett missat friläge på sitt konto. Villa då? Nej, ingenting stämde i den första halvleken. Hemmalaget hade förtvivlat svårt att ta sig till målchanser värda namnet och 0-3-underläget var faktiskt i underkant.

Nåja, som bekant består en bandymatch av två halvlekar. Och den andra halvleken inleddes på bästa möjliga sätt sett med Villaögon. Daniel Andersson tog fart längs högerflanken och skickade in bollen till David Karlsson, som stod på rätt plats och styrde in 1-3. Glädjen blev dock kortvarig. Bara minuten efter reduceringsmålet gjorde Vänersborg 1-4 – och betydelsen av det målet behöver väl knappast understrykas.

Villa reducerade till 2-4 i den 60:e minuten (Daniel Andersson) och då fanns det fortfarande gott om tid att jobba på. Men Vänersborg stod upp bra och höll sin tvåmålsledning intakt ända tills matchklockan passerade 90 minuter. På Villas nionde hörna fick laget äntligen utdelning. Patrik Hellman tog i för kung och fosterland och kunde lättat se bollen smita rätt upp i nättaket. Målet gav hemmalaget ny energi och de avslutande minuterna blev nervösa – och dramatiska.

När hälften av tilläggstiden hade passerat exploderade Sparbanken Lidköping arena i ett vilt glädjejubel – för att sedan tystna lika tvärt. Martin Johanssons sköt och David Karlsson petade in kvitteringsbollen bakom Vänersborgsmålvakten Gabriel Bridholm, men målet dömdes bort för offside. Huruvida domslutet var korrekt eller inte låter jag vara osagt – men det fanns en och annan som inte höll med domare Håkan Sjösten i hans bedömning.

Efter den bortdömda målet förmådde inte Villa resa sig på nytt, och Vänersborg kunde således spela hem sin blott tredje fullpoängare den här säsongen. Våra grannar i väst ska dock inte skämmas för segern – tvärtom. Vänersborg var bättre under den första halvleken och kunde sedan spela på resultatet under resten av matchen. Villa kom inte upp i rätt nivå och får nu rikta in sig mot den svåra bortamatchen mot Kungälv på fredag.

Anton Mattsson

Målskyttar

0-1 Nils Berner 15
0-2 Johan Koch (Petter Andersson) 21
0-3 Marcus Sixtensson Ottosson, straff 43
—halvtid—
1-3 David Karlsson (Daniel Andersson) 45
1-4 Andreas Eriksson (Viktor Weiselius) 47
2-4 Daniel Andersson (Henrik Larsson) 62
3-4 Patrik Hellman (Daniel Andersson), hörna 90

Hörnor
Villa Lidköping: 9
IFK Vänersborg: 6

Utvisningar
Villa Lidköping: 3×10
IFK Vänersborg: 4×10

Publik: 5122

Domare: Håkan Sjösten, Tomas Hofling, Fredrik Johansson, Peter Andrén.

Vinnande lottnummer i 50/50-lotteriet: 10.315 (Vinst: 32.460 kr)

Förlust inför rekordpublik


NLT-TV: ”Solen går upp i morgon också”
NLT-TV: Sixtensson: ”Daniel får en tårta”

Lyssna: Daniel Andersson Villa ”Vänersborg gör det svårt för oss”

Lyssna: Andreas Eriksson IFK Vänersborg ”Bästa julklappen man kan få”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln