Säker seger mot Sirius inledde 2012

Om 2011 slutade dåligt för Villas del, började 2012 desto bättre. David Karlsson och Daniel Andersson gjorde fem av sex mål när Villa hemmavann mot Sirius med 6-4.

Uppsalalaget Sirius, som har tagit sig till tre raka slutspel, har haft en dyster säsong så här långt. Inför mötet med Villa låg de blåsvartrandiga på en blygsam niondeplats, och även om knappt halva serien återstår riskerar Sirius att få sin slutspelssvit bruten. I mötet med Villa strax före jul blev det en 0-3-förlust, sedan David Karlsson gjort matchens alla mål.

Villa då? Ja, slutet på 2011 kunde ha varit bättre. I årets sista match föll Villa med 3-9 borta mot Kungälv och inte nog med det; trion Peter Karlsson, Erik Rosengren och Daniel Andersson tvingades avbryta matchen på grund av skador. Daniel var dock tillbaka i spel mot Sirius, liksom Martin Berggren som stod över mötet med Kungälv.

De första 45 minuterna var en hyfsat jämn historia. Sirius spelade på sedvanligt sätt tätt och disciplinerat, men via en hörnretur fick Villa tidigt hål på bortalaget. Målskytt? David Karlsson. Sirius utjämnande i den sjunde minuten när landslagsanfallaren Christian Mickelsson hittade nätet. Mickelsson visade klass när han på egen hand skaffade ett friläge med Martin Berggren, även om avslutet lite tursamt smet in bakom Villamålvakten.

När Villa skruvade upp tempot märktes det direkt att Uppsalalaget inte hängde med. 2-1-målet tillföll efter en blixtrande kontring, där firma Andersson/Karlsson obönhörligt forcerade bollen i nät. David sköt och Daniel slog in returen – inför ögonen på förbundskapten Franco Bergman som satt på läktaren. Villa hade därefter ett par vassa målchanser, men innan halvtidspausen kvitterade Sirius genom Viktor Broberg. Den forne Villaspelaren förstärkte innebörden av – det något slitna – uttrycket ”släkten är värst”.

2-2 i paus, även om Villa för rättvisans skull borde haft ledningen. Men efter tremålsunderlägena mot Vänersborg och Kungälv i halvtid misströstade knappast Villaspelarna över ett oavgjort resultat. Allra minst eftersom andra halvlek har blivit Villas signum denna säsong. Och ingen (möjligen undantaget någon enstaka Siriussupporter) blev besviken över de avslutande 45 minuterna i kvällens match – det fanns bara ett lag på planen.

Daniel Andersson gjorde 3-2 i den 58:e minuten och strax därefter spädde David Karlsson på till 4-2. Hur snyggt som helst snurrade David upp bortaförsvaret innan han rundade Säleby och lät bollen rulla över mållinjen. Villa hade läst sin läxa och bemötte Sirius kompakta försvar med spel längs med kanterna, vilket ledde till en rad hörnor. Något hörnmål blev det dock inte, men väl ett riktigt snyggt 5-2-mål.

Återigen var det David som hittade rätt – Jesper Bryngelson slog en välavvägd lyftning som David i brösthöjd stötte in på tennis. 6-2-målet var inte så pjåkigt det heller. Jesper Bryngelson drev upp anfallet och släppte bollen till Tim Persson, som fick se sin ”misslyckade” dragning smita förbi en häpen Säleby.

I slutminuterna reducerade Sirius två gånger om och slutresultatet skrevs därmed till 6-4. Sett till andra halvlek var Villas seger odiskutabel, och betydelsen av vinsten ska inte underskattas. Inte minst med tanke på hur jämnt det är mellan de åtta slutspelslagen. Endast fem poäng skiljer ettan Edsbyn och åttan Broberg. Varje match är nu viktig och redan på fredag gästar Villa Vänersborg i ett revanschfyllt möte.

Anton Mattsson

Fler bilder från matchen finns i vårt bildgalleri»

Målskyttar

1-0 David Karlsson (Daniel Andersson), hörna 3
1-1 Christian Mickelsson (Lars Fall) 6
2-1 Daniel Andersson (David Karlsson) 30
2-2 Viktor Broberg (Max Eriksson) 36
—halvtid—
3-2 Daniel Andersson (Johan Malmqvist) 57
4-2 David Karlsson (Jesper Bryngelson) 60
5-2 David Karlsson (Jesper Bryngelson) 71
6-2 Tim Persson (Jesper Bryngelson) 83
6-3 Viktor Broberg (Erik Sundin) 86
6-4 Andreas Werner (Andreas Eskhult) 88

Hörnor
Villa Lidköping: 12
IK Sirius: 6

Utvisningar
Villa Lidköping: 1×10
IK Sirius: 1×10

Publik: 2527

Domare: Kent Lisell, Tomas Andersson, Håkan Birgersson, Peter Sundberg.

Vinnande lottnummer i 50/50-lotteriet: 13.801 (Vinst: 13.910 kr)

Villa vinnare igen

Lyssna: Jesper Bryngelson: ”Alltid skönt att vinna”

Lyssna: Viktor Broberg Sirius: ”Vi faller på våra egna misstag”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln