Villa tog revansch på Vänersborg

Fler bilder från matchen finns i vårt bildgalleri»

Efter annandagens bittra förlust tog Villa i dag en gruvlig revansch mot IFK Vänersborg. Trots ett 0-2-underläge i halvtid lyckades Villa vända och vinna med 5-2.

När lagen möttes på annandagen drog Vänersborg det längsta strået. Redan i paus ledde man med 3-0 och trots att Villa växlade upp ordentligt i den andra halvleken kunde Vänersborg hålla undan och vinna med 4-3. Sedan dess har Villa förlorat mot Kungälv och vunnit mot Sirius, men trots vinsten senast kändes Villas form något oförutsägbar före matchstart. För att haka på i toppstriden krävdes dock en seger. Det stod klart sedan både Sandviken och Kungälv, som inför matchen låg strax före Villa i tabellen, vunnit sina matcher mot Broberg respektive GAIS.

Vänersborg slog just Sandviken tidigare i veckan och även om det får betraktas som en skräll är det långtifrån någon slump. Vänersborg har spelat bra mot flertalet av topplagen och har, utöver en seger och en oavgjord mot Sandviken, tagit poäng av både Hammarby, Broberg och Västerås. Mot kollegorna i den nedre regionen av tabellen har det dock gått sämre och förlusterna mot Kalix, Tillberga och GAIS känns onödiga.

Hemmalaget fick en smakstart på matchen, med 1-0 redan i den andra minuten. Villa slarvade med bollen i offensiv zon och Vänersborg ställde om blixtsnabbt. Andreas Eriksson lyckades få fram bollen till Mikael Olsson som satte ledningsmålet. Precis som i annandagsmötet lagen emellan satsade Vänersborg på en taktik som innebar tätt försvarsspel och snabba omställningar, och med ett tidigt 1-0-mål hade Vänersborg fått matchen precis dit man ville.

Villa lyckades inte skruva upp tempot tillräckligt mycket för att luckra upp det täta hemmaförsvaret. Inte blev det bättre när Vänersborg tilldömdes straff – en mycket tveksam sådan – i den 22:a minuten. Marcus Sixtensson Ottosson var lika distinkt som på annandagen (då satte han 3-0 på straff) och även om Martin Berggren var på bollen med handskarna kunde han inte hindra den från att passera mållinjen.

Vänersborgs ”handbollsförsvar” gjorde att Villa sökte sig ut mot kanterna, vilket resulterade i mängder av hörnor – tio stycken bara i den första halvleken. Men hörnskyttet har inte varit Villas starkaste sida den här säsongen och inte en enda hörna satt där den skulle, även om bollen dansade farligt på mållinjen vid ett tillfälle. Innan halvtidspausen skulle Villa skapa ytterligare två utmärkta möjligheter. Först missade Daniel Andersson ett friläge med Gabriel Bridholm och kort därefter bommade David Karlsson en ny möjlighet i bra läge.

Något mål blev det dock inte och i paus ledde alltså Vänersborg med 2-0. Som tur återstod det en halvlek och just den andra halvleken har ju visat sig vara lyckosam den här säsongen.

Och det dröjde bara nio minuter in på den andra halvleken innan Villa fick utdelning. Vänersborg flyttade upp en hel del folk på ett frislag strax utanför Villas straffområde, men Jesper Bryngelson erövrade bollen och satte full fart framåt. Bollen släpptes till David Karlsson som hittade Daniel Andersson och fri med Bridholm gjorde Daniel inga misstag.

Med prick 20 minuter kvar att spela kom kvitteringen. ”Nu får det roliga vara slut”, tänkte Daniel Andersson och pricksköt in 2-2 tätt intill den ena stolpen. Vänersborg tog timeout, men det hjälpte föga. Jesper Bryngelson fullbordade vändningen i den 82:a minuten. Lagkaptenens skott tog på en hemmaförsvarare och seglade i en båge över Bridholm – till de många tillresta Villasupportrarnas vilda glädje. Under slutminuterna, när hemmalaget gjorde ett försök att komma ikapp, gjorde Villa 4-2 och 5-2 genom Tim Persson och David Karlsson.

Därmed tog alltså Villa revansch på den bittra annandagsförlusten och det är givetvis ett styrkebesked att göra fem raka mål på Vänersborg borta. Återigen gör Villa en klart mycket bättre andra halvlek och det är tack vare denna som man vinner matchen. Daniel Andersson visade hjärta och vilja och var klart bäst på isen – vilken spelare!

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 Mikael Olsson (Andreas Eriksson) 1
2-0 Marcus Sixtensson Ottosson, straff 21
—halvtid—
2-1 Daniel Andersson (David Karlsson) 53
2-2 Daniel Andersson (Henrik Larsson) 70
2-3 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson) 81
2-4 Tim Persson (Daniel Andersson)
2-5 David Karlsson 90

Hörnor
IFK Vänersborg: 6
Villa Lidköping: 14

Utvisningar
IFK Vänersborg: 1×10, 1×5
Villa Lidköping: 4×10

Publik: 3156

Domare: Peter Öhrlund, Tomas Ljung, Johan Tedbrant, Thomas Hofling.

Villa vann i Vänersborg


NLT-TV: ”Mer än två poäng kan vi inte ta”

Lyssna: Patrik Hellman: ”Det var riktigt skönt att gå vinnande ur det här”

Lyssna: Joakim Hedqvist, IFK Vänersborg: ”Onödigt att de fick kontra”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln