Villa slog Västerås i magisk match

Fler bilder från matchen finns i vårt bildgalleri»

Röken har sakta lagt sig och det finns egentligen bara en sak att säga: grattis alla ni som bevittnade toppmötet mellan Villa och Västerås. I en match som innehöll allt – dramatik, snygga mål, turliga mål, många mål, elektrisk stämning på läktarna. – vann Villa med 9-8, efter ett sent avgörande mål av matchens kung – Daniel Andersson.

Västerås, Edsbyn, Hammarby och Sandviken. När Villaspelarna vaknade i morse visste de alla vilket oerhört svårt spelschema som väntar innan slutspelet tar vid om ett par veckor. Alla möjligheter finns där. Det är nu det är dags att visa Bandysverige vilken kapacitet det finns i årets Villa. Första uppdraget: Västerås SK – mesta mästarna – som har haft en strålande säsong så här långt. Historiskt sett brukar Villas möten med Västerås bli målrika matcher, och sett till de senaste åren har de grönvita dragit det längsta strået varje gång. Förra säsongen tog Villa en poäng av fyra möjliga mot Västerås. Året innan noll. Och i höstas, när lagen möttes uppe i Västerås, skrevs slutresultatet till 9-5 i hemmalagets favör.

Som sagt: historiskt brukar det bli mycket mål, och det här var inget undantag – verkligen inte. Redan efter 25 sekunder spräckte Daniel Andersson nollan när han suveränt friställdes av Jesper Bryngelson – och då hade bortalaget inte ens fått känna på bollen. Västerås ryckte dock upp sig och kvitteringen lät inte vänta på sig. Patrik Sjöström träffade rätt på västeråsarnas första hörna i den tredje minuten, och via två snabba mål runt matchminut sju gick Västerås ifrån till en 1-3-ledning.

Utdelningen var bästa möjliga från bortalagets sida och nog kändes det lite underligt att Villa låg under med två mål trots att matchbilden var alldeles jämn. Tempot var högt, för att inte säga oerhört högt, och redan från första stund bjöds de dryga 3300 åskådarna på bandy av bästa sort. Jesper Bryngelson satte 2-3 på hörna i den nionde minuten, men två minuter därefter utökade Jesper Hermansson Västerås ledning. När Magnus Joneby prickade in 2-5 såg det illavarslande ut. Magnus Nordin och Ari Holopainen signalerade för en odiskutabel time out – då visade matchklockan 15 minuter.

Daniel Andersson kvitterade relativt omgående efter speluppehållet, men Västerås effektivitet var nästintill skrämmande. Först sköt Davis Karlsson ett skott som David Movitz i VSK-kassen monsterräddade. Sedan slarvade Villa bort ett frislag på offensiv planhalva och i den följande omställningen satte Jonas Nilsson 3-6. Ridå? Nej! Via två snabba mål strax före halvtidspausen skaffade sig Villa ordentlig kontakt. Först stötte David Karlsson in Movitz retur och sedan dunkade Patrik Gustafsson upp en hörna i nättaket med full kraft.

5-6 i halvtid innebar att Villa hade fått ett ypperligt utgångsläge inför den andra halvleken. Och bara fem minuter in på densamma satt kvitteringen. Jesper Bryngelson trampade runt på kanten och släppte in bollen till en fristående Henrik Larsson som enkelt kunde lyfta in 6-6. Västerås visade dock inga planer på att vika ner sig. Anders Bruun prickade in bortalagets tredje hörnmål och förde återigen Västerås till förarsätet.

Psykologiskt tungt för Villa, men Christoffer Norin ordnade straff i den 63:e minuten efter en makalös uppåkning. Och straffen, den förvaltade David Karlsson lika säkert som vanligt. Jublet visste inga gränser i arenan och inte minskade ljudstyrkan när Daniel Andersson strax därefter gav Villa ledningen för första gången sedan matchinledningen. Slarv i bortaförsvaret ledde till att Daniel retfullt enkelt kunde sno åt sig bollen och runda Movitz.

Västerås då, var det här spiken i kistan? Nej, inte på långa vägar. Spelmässigt hade Villa tagit över, men på fasta situationen hade Västerås ett klart övertag. Och när Villa på nytt slarvade med ett frislag och Västerås kunde kontra till sig en hörna, kom så klart kvitteringen. Anders Bruun målskytt igen, veteranens tredje fullträff. Vid det här laget – i den 75:e minuten – lutade mycket åt ett oavgjort resultat. Matchens tempo hade tagit ut sin rätt och rädslan att släppa in ett mål verkade större än viljan att avgöra. Eller? Daniel Andersson tänkte annorlunda. Från sin position snett utanför Västerås straffområde klippte han till – precis så som han förr om åren aldrig gjorde, men som nu börjar bli allt vanligare – och bollbanan gick spikrakt mot det bortre krysset. Movitz var chanslös och när bollen väl träffade maskorna exploderade arenan i ett vilt glädjejubel.

Fem minuter – fem långa minuter – återstod. Västerås skaffade två hörnor och en i övrigt utmärkt domare (Roland Fager) började ta något märkvärdiga beslut (två Villaspelare fick följa slutminuterna från botbänken), men Villa höll undan och fullbordade en vändning av den högre skolan – och tog två mycket, mycket meriterande poäng i toppstriden i en match som innehöll allt. Västeråsspelarna är givetvis besvikna så här i efterhand, men de ska ha all beröm för den bandy de spelade. Två fantastiskt bra lag stod för en fantastisk underhållning. Och för alla villaiter slutade det alltså på bästa möjliga sätt.

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 Daniel Andersson (Jepser Bryngelson) 25 sek.
1-1 Patrik Sjöström (Victor Engström), hörna 2
1-2 Janne Rintala (Tobias Holmberg) 6
1-3 Anders Bruun (Oscar Gröhn), hörna 7
2-3 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson), hörna 8
2-4 Jesper Hermansson (Tobias Holmberg) 10
2-5 Magnus Joneby (Victor Engström) 14
3-5 Daniel Andersson 21
3-6 Jonas Nilsson (Magnus Joneby) 27
4-6 David Karlsson 38
5-6 Patrik GUstafsson (Linus Rönnqvist), hörna 40
—halvtid—
6-6 Henrik Larsson (Jesper Bryngelson) 50
6-7 Anders Bruun (Magnus Joneby) 56
7-7 David Karlsson, straff 62
8-7 Daniel Andersson 67
8-8 Anders Bruun (Magnus Joneby) 75
9-8 Daniel Andersson (Christoffer Norin) 85

Hörnor
Villa Lidköping: 6
Västerås: 10

Utvisningar
Villa Lidköping: 4×10
Västerås: 3×10

Publik: 3356

Domare: Roland Fager, Håkan Birgersson, Tobias Lindberg, Andreas Viktorsson.

Vinnande lottnummer i 50/50-lotteriet: 20259 (Vinst: 21.760 kr)

Målfest i arenan när Villa tog nionde raka

Lyssna: Daniel Andersson Villa ”Helt fantastiskt att få spela en sådan match”

Lyssna: Ari Holopainen Villa ”Helt otrolig bandymatch”

Lyssna: Stefan ”Lillis” Jonsson VSK ”Det är så här bandy ska vara”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln