Inför Kungälv – Villa: Låt festen börja!

Slutspelet, bandysäsongens absoluta höjdpunkt, är äntligen här – och för tredje säsongen i följd är Villa en del av festen.
– Det är detta vi spelar för, vi bandyspelare – publiktrycket och de täta matcherna. Det känns fantastiskt bra att det drar igång nu, säger lagkaptenen Jesper Bryngelson.

Villa går in i slutspelet med en bruten segersvit, men med ett obrutet självförtroende. Förlusten mot Sandviken i den sista omgången innebar visserligen att Villa puttades ner till en andraplats i tabellen, men den har inte påverkat uppladdningen inför slutspelet i någon negativ bemärkelse – snarare tvärtom.

– Alla var riktigt besvikna och arga efter matchen. Vi tycker att vi spelade bra, men några få misstag stjälpte oss. Det gör att vi får ännu mer tändvätska inför slutspelet. Nu vet vi hur det känns att förlora en viktig match och det vill vi inte uppleva igen, säger Jesper.

I slutspelet väntar Kungälv i ett publikvänligt västderby. Det relativt korta avståndet mellan Lidköping och Kungälv gör att många supportrar med all säkerhet kommer att åka mellan arenorna. Även för lagen är de korta resorna en stor fördel – och för Villas del den främsta anledningen till att man har valt just Kungälv som kvartsfinalmotståndare.

– Tidigare år har vi fått åka väldigt långt redan i början av slutspelet och det sliter på kroppen. Vi bandyspelare är inte vana vid att resa så mycket. Sedan tycker vi att bra koll på Kungälv och deras spel och det är ett lag vi ska slå i bäst av fem matcher – även om det kommer att bli väldigt tufft.

Sedan Kungälv tog sig tillbaka till elitserien inför säsongen 2008/2009 har lagen mötts åtta gånger. Villa har vunnit sju av dessa möten, men kom ihåg att Kungälv tog sin hittills enda seger i det senaste mötet lagen emellan.

– Vi måste spela disciplinerat och inte bjuda dem på onödiga chanser. De är väldigt duktiga på att ställa om så det gäller att vi inte tappar boll på fel ställen. Vi ska försöka hålla tätt och ha mycket boll, sticka upp i kontringar när vi får chansen och undvika att ge bort fasta situationer.

På en punkt har Villa ett klart övertag på Kungälv – en punkt som kallas slutspelsrutin. Det här är Villas tredje slutspel på lika många år. Kungälv har inte varit i slutspel sedan 1987.

– De är säkert väldigt nöjda med att ha tagit sig till slutspel och de kommer förmodligen att leva på den energin i de första matcherna. Men vi har lite mer rutin och kanske kan vi vara lite kyligare när det verkligen hettar till.

En intressant detalj som är värd att nämna är Villas svaga slutspelsfacit på bortaplan. I fjol blev det fyra förluster på fyra försök, och året dessförinnan såg det lika illa ut. Faktum är att Villa inte har vunnit en bortamatch i ett slutspel sedan våren 2005 – alltså sju år sedan.

– Det har du nog rätt i, men det är inget vi har tänkt på. Villa har nästan aldrig vunnit borta tidigare – det har inte spelat någon roll om det har varit i serien eller i slutspelet. Men den trenden har vi ju brutit på nästan alla arenor i år. Nu känner vi oss väldigt starka när vi spelar borta och det är en skön känsla att ha fått in i gruppen.

Ja, i seriespelet den här säsongen har Villa varit elitseriens bästa bortalag, med nio segrar på 13 matcher. Den främsta förklaringen till den här förvandlingen är att Villa har spelat lite mer återhållsamt i vissa matcher. De gjorda målen är visserligen ungefär lika många som tidigare år, men de insläppta målen är färre.

– Vi skulle väl kunna släppa in ännu färre mål, men det har helt klart varit ett steg i rätt riktning. Förut har vi bara kört, både hemma och borta, och det har ju inte fungerat – vi har blivit bortspelade. I år tappar vi inte lika mycket boll och vi har blivit betydligt stabilare i försvarsspelet. Det är därför vi släpper in färre mål. Det är nog åt det här hållet man måste spela om man vill gå långt i ett slutspel.

Ni har en bättre grund att stå på i år?

– Ja, det är något som vuxit in mer och mer under säsongen. Vi går igenom jättemycket efter varje match. Varför är vi bra? Varför vinner vi? När du hela tiden får svaren inpräntade i ditt huvud sätter de sig efter ett tag.

Inför slutspelet har Villa i tur och ordning mött Västerås, Edsbyn, Hammarby och Sandviken. Fyra lag som för bara några år sedan totalt dominerade svensk bandy. Villa vann dock tre av dessa fyra matcher och fick samtidigt några ordentliga kraftmätare inför slutspelet.

– Vi har fått upp tempot och vi vet att vi kan slå de bästa lagen. Det har varit riktigt bra att få möta de här lagen så här i slutet – i alla fall när vi har spelat så bra som vi har gjort. Det hade ju varit jobbigt att gå in i slutspelet med fyra torsk.

De senaste säsongerna har ni vunnit era kvartsfinalserier först efter fem matcher. Behöver ni ta er till semifinal redan efter tre eller fyra matcher för att orka även där?

– Det tar mycket kraft att spela fem matcher på så kort tid. Allra bäst vore det ju att gå till semi efter tre, fyra matcher, men samtidigt gör ju motståndarna allt för att förhindra det. Men visst – skulle vi få vila ett par dagar extra skulle det göra gott.

Vad talar för att den här kvartsfinalserien ska bli en ”enklare” resa än tidigare år?

– Det finns egentligen inget som talar för det, utan det lag som är kyligast kommer att gå vinnande ur det här. Jag hoppas att vi har fått tillräckligt med rutin för att ha den kylan. Sedan får vi se om det går till tre, fyra eller fem matcher.

Till sist: hur tror du att det slutar på söndag?

– Jag tror att vi vinner med 5-3. Jag gör två, Davva gör två och Danne gör ett, säger Jesper med ett skratt som bådar gott inför slutspelet.

Anton Mattsson

Dela artikeln