Villa klart för semifinal – igen

Fler bilder från matchen finns i bildgalleriet»

Bandyhighlights:%20Villa-Kung%C3%A4lv

För tredje året i följd har Villa Lidköping tagit sig till semifinal i bandyns SM-slutspel. I den sista och avgörande kvartsfinalen hemma mot Kungälv, vände Villa ett tidigt underläge till storseger – 11-5.

Det började dock en smula olustigt för Villafansen – som trots tv-sändningen på nytt fyllde Sparbanken Lidköping arena till (nåja) bristningsgränsen. Kungälv stressade högt, högt i matchinledningen och redan efter tio minuter hade bortalaget skapat en handfull farligheter. Som tur var visade Martin Berggren sin storhet flera gånger om.

I den 16:e minuten fick han dock kapitulera, när Mikael Lindberg skrinnade förbi Villaförsvaret och stötte in matchens första mål bakom Berggren. Efter 0-1 åt sig Villa sakta men säkert in i matchen och efter en bra period från hemmalaget kunde Daniel Andersson pricka in sitt första mål för kvällen. Notera att betoningen ska ligga på ”första” – det skulle kommer mer från #83.

Villa tog ledningen i den 32:a minuten efter en tjusigt anfall. Patrik Gustafssons makalöst känsliga lyftning friställde Jesper Bryngelson, som inte gjorde några misstag när han överlistade Pertti Virtanen med ett rappt avslut. Kungälv kvitterade sedan på straff, men innan halvtidspausen dunkade Daniel Andersson dit sitt andra mål. Ni har väl lärt er hur det oftast ser ut numera? Daniel kom i sin favoritposition strax utanför Kungälvs straffområde och satte 3-2-målet med ett lågt, välplacerat skott.

Minuten senare fick Villa ett drömläge att öka på ledningen ytterligare – men Pertti Virtanen limmade (!) David Karlssons straff. Kanske hade en 4-2-ledning dock varit lite för bra för Villa med tanke på Kungälvs inledning.

Ovisst inför andra halvlek, alltså. Men rätt snabbt syntes det att Villa inte skulle vika ner sig i den här matchen. Via ett mönsteranfall gjorde Jesper Bryngelson 4-2 (Patrik Gustafssons framspelning förtjänar återigen beröm) och när två hörsituationer gav Villa ytterligare två mål – ja, då kändes det snudd på klart. Linus Rönnqvist (på en hörnretur) och Patrik Hellman (via en härlig variant) gjorde Villas mål.

Daniel Andersson satte 7-2 innan Ted Skoglund reducerade för sitt Kungälv, och under de följande tio minuterna gjorde bägge lagen ytterligare två mål vardera. Slutresultatet skrevs till sist till 11-5 sedan Jesper och Daniel (med sitt fjärde mål för kvällen) fullbordat storsegern.

Segern innebär att Villa för tredje året i rad får spela semifinal – och för andra året i följd står där Bollnäs för motståndet. I fjol slutade matchserien 3-0 i hemmalagets favör, men förhoppningsvis kan den här Villaupplagan ge hälsingarna en bättre match. Det finns förstås en massa statistik som talar för det ena eller det andra laget – men låt oss nu njuta av den här segern först innan vi laddar om för SEMIFINAL!

Till sist.

  • Publiken i arenan har fått upp ångan ordentligt lagom till slutspelet – 3600 åskådare på en match som spelas en tisdagskväll och sänds i tv är imponerande!
  • Kungälv har gjort en riktigt stark säsong – all heder åt bohuslänningarna som spelar en frejdig och underhållande bandy.
  • Efter förlusterna mot Sandviken, Hammarby och Västerås i början på säsongen. Trodde ni då för ett ögonblick att Villa skulle ta sig till semifinal? Jag gjorde det inte, men det känns helt okej att ha konstatera att jag hade fel.

Anton Mattsson

Målskyttar

0-1 Mikael Lindberg (Mathias Johansson) 15
1-1 Daniel Andersson 24
2-1 Jesper Bryngelson (Patrik Gustafsson) 31

2-2 Mikael Lindberg, straff 36
3-2 Daniel Andersson (Erik Rosengren) 42
—halvtid—
4-2 Jesper Bryngelson (Patrik Gustafsson) 46
5-2 Linus Rönnqvist (David Karlsson) 54
6-2 Patrik Hellman (Patrik Gustafsson), hörna 59
7-2 Daniel Andersson (Henrik Larsson) 65

7-3 Ted Skoglund 67
8-3 Tim Persson 67
8-4 Mikael Lindberg, straff 69
9-4 Patrik Gustafsson, straff 75
9-5 Ted Skoglund 77
10-5 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson), hörna 79
11-5 Daniel Andersson (Henrik Larsson) 92

Hörnor
Villa Lidköping: 13
Kungälv: 6

Utvisningar
Villa Lidköping: 4×10
Kungälv: 2×10

Publik: 3689

Domare: Roland Fager, Patrik Jonsson, Kenneth Kristiansson, Peter Sundberg.

Villa starkast till sist

Lyssna: Patrik Hellman ”Dom hade ingen chans idag”

Lyssna: Jesper Bryngelsson Villa ”Skönt att få spela ut lite”

Lyssna: Patrik Gustafsson Villa ”Underbart att vi gör en bra match”

Lyssna: ”De kopplar greppet i andra”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln