Upp till bevis för favorittippade Villa

SM-guldfavoriten Villa tar emot SAIK i ett förhoppningsvis kokande Sparbanken Lidköping Arena på lördagen.
En tuff match direkt för vårt ”Real”.

Det är förstås ironi. ”Real Villa” har blivit inpräntat på gott och ont efter den gångna säsongen. Villa fick behålla sitt slagkraftiga lag – och kryddade det med klassförvärven Pär Törnberg och Jesper Eriksson.
Andra topplag fick i stället känna på ryssarnas ekonomiska muskler och tappade sina stjärnor.

Men allt har inte varit frid och fröjd. Villa gjorde snabb sorti i både Svenska cupen och World Cup.
Villa var plötsligt i ”kris”. Ja, så lät det i alla fall när åsiktsmaskinen tuggade igång.
Jag kunde bara hålla mig för skratt.

Det som glömdes nämna i sammanhanget var de skador som Villa mer eller mindre har haft under hela försäsongen. Nyförvärvet Pär Törnberg skadade axeln i första träningsmatchen och mer skulle det komma att bli när Villaspelare turades om att köra rehab medan andra trupper var mer förskonat.
Klart som fasiken att det syns då i resultaten. Så pass bra är de andra lagen att det straffar sig. Så pass bra har elitbandyn utvecklats.

Men kom samtidigt ihåg att Villa under försäsongen vann mot World Cup-segraren Zorkij samt utmanövrerade SAIK och Västerås.
Ibland är minnet kort hos bandyexperterna…

Hur det ser ut i seriepremiären mot SAIK är svårt att sia om. Det är bara att hålla tummarna att det värsta redan har hänt och att man nu kan koncentrera sig på att spela ihop laget med samtliga spelare tillgängliga.

Sju av fjorton elitserietränare tror att Villa tar sitt efterlängtade SM-guld denna säsong.
Ett fint kvitto på att klubben verkligen håller på att bygga något stort.
Och visst; favoritskapet ska man ha. På papperet är Villa det starkaste laget.
Jag betonar: På papperet.

Villa har aldrig vunnit något SM-guld, alltid varit en underdog. Det är en ovan roll att bära för ett lag utan vinnarkultur.

Hur viktig är förresten vinnarkultur i idrott?
Titta bara på SAIK – vår kanske svåraste motståndare i vinter – som trots förluster i Daniel Berlin och Linus Pettersson har varit en lika väloljad lagmaskin som vanligt under försäsongen.

Bevisligen är det grundspel som SAIK har något att beundra. Man får fram talanger som omgående anpassar sig i spelfilosofin och etablerar sig i elitserien.
SAIK är därför en het kandidat till SM-guldet. Kom inte och säg något annat.

Villas favoritskap är ändå kul. Herregud – det är verkligen på tiden att publiklaget nummer ett får det erkännande man förtjänar.

För övrigt ser vi ett uppsving för bandyn i Västsverige. Förutom Villa har GAIS något bra på gång, Kungälv likaså och Vänersborg har fått ordning på grejerna.
Hälsingland har länge prenumererat på att vara Sveriges ”bandyland” nummer ett, men frågan är om det är historia nu.

Ska vi prata SM-guldvinnare? Får Villa vara förskonat från skador, Pär Törnberg och Jesper Eriksson kommer in i spelet fullt ut och Daniel Andersson formtoppar sig blir laget svårslaget.
Då är jag övertygad om att laget har vad som krävs för att bära favoritskapet och gå hela vägen.

Mattias Bladh

Twitter: @mattiasbladh

Dela artikeln