Krönika: Två poäng ett måste mot formstarkt Bollnäs

Nu bör segrarna tas på löpande band i jakten på serieledande Hammarby. Vi börjar med att visa att inga poäng kommer ges till Bollnäs i Villaborgen.

”Vi ska inte släppa något hemma”.
Den frasen har jag hört från både ledar- och spelarhåll den här säsongen. Och hittills har laget levt upp till detta genom att vinna alla sina fem hemmamatcher så här långt.
Det måste vi fortsätta med i mötet med Bollnäs i kväll – som trots sitt skadehelvete visar uppåtgående form.

Hälsingelaget har lämnat bottenträsket av elitserien efter att ha vunnit fyra raka matcher, bland andra har man bortaslagit Vänersborg med 4–1 och nu senast hemmabesegrat Broberg med samma siffror.

Villa krossade Vetlanda (7–1) senast. En seger med mersmak, trots att skyttekungen David Karlsson saknades (för övrigt inga uppgifter om denne spelar mot Bollnäs). Siffrorna kunde varit betydligt större i Villas favör.
Det var en revansch som heter duga efter bortaförlusten mot Kungälv.
Då tror jag inte det hjälper att Bollnäs har visat att formen är på väg uppåt.

Men tror inte på en enkel historia.
Vad är då anledningen till att Bollnäs plötsligt är ett vinnande lag igen?
Vi kan först nämna defensiven, som med härföraren West i bräschen fungerat klockrent och man har varit effektivt i de senaste matcherna. Laget är bland de bästa i serien på hörnor.
Villa får inte dra på sig för många fasta om det ska bli en bra kväll.

Bollnäs kommer inte helt oväntat att försöka dra ner på matchtempot. Ett frejdigt Villa kommer Bollnäs försöka minimera så gott det går. Nu är det inte det allra lättaste, men sett till hur man har agerat på sistone så finns förutsättningar för att lyckas.

Finns förresten ytterligare en anledning till Bollnäslyftet: Niklas Prytz.
Det är den orutinerade reservmålvakten, som fick förtroendet mellan stolparna sedan Timo Oksanen blev långtidsskadad.
Han har verkligen visat att han är en blivande stormålvakt. I alla fall om han fortsätter spela så här.

Summa summarum: ett tätt Bollnäs som kommer låta Villa ha bollen och själva ligga på kontring och försöka sätta de chanser man får.
Men alltid i åtanke att värdera rätt och inte chansa.

Villa bör dock mala på med sitt inslagna spel på hemmaplan. Spelar man som mot Vetlanda, ja då åker Bollnäs hem med noll pinnar. Tendensen talar för att Villa nu börjar få det att stämma både offensivt och defensivt.

***

Det är verkligen en oförutsägbar elitserie i år (Real Villa-epitetet får gott vänta ett tag till) med flera skrällar man inte trodde var möjligt.
Senast hemmaslog tabelljumbon Motala Kungälv med 9–5 (!)…
Kul!

***

Stefan Karlsson tar alltså över Vänersborg efter den avgående tränartrion. Ex-hammarbytränaren är rätt man för jobbet. Han om någon kan få ordning på det gänget.
Meriterna talar för sig själv.

***

Apropå tränarbyten. Har ju gått ett tag sedan SAIK:s tränarduo Peter Isaksson och Håkan Pettersson fick foten. Förstår beslutet, men kan Stefan Söderholm, Daniel ”Zeke” Eriksson och Henrik Hagberg få det att fungera? Hade man varit lite mer kall så hade Peter Isaksson och Håkan Pettersson fått ordning på SAIK. Helt övertygad om det.
Jag väntar med spänning på och se om det nya projektet lyckas…

Mattias Bladh
mattias.bladh@vlbk.se
Twitter: @mattiasbladh

Dela artikeln