Villas egen förbundskapten talar ut

 Villatränaren Magnus Nordin tillika U23-landslagets förbundskapten om helgens matcher i Ryssland, Villas prestationer i elitserien och att Hammarbys framfart inte är ett dugg förvånande.

När jag når Villatränaren/förbundskaptenen Magnus Nordin är han på väg till Arlanda för att sedan flyga till ryska Korolyov med det svenska U23-landslaget. I helgen ska det spelas en miniturnering mot det ryska U23-landslaget och klubblaget Vympel.
– Vet inte vad ryssarna har för lag, men de är alltid bra. Vi hade tuffa matcher i fjol när vi spelade träningslandskamper. Vi är ganska jämna, tror det blir dagsform som avgör, säger Magnus Nordin.
Vympel ser Magnus Nordin som en något lättare uppgift.
– De ska vi väl slå, säger han även om han tror på tuffa drabbningar.

Till miniturneringen togs Villas offensiva mittfältare Petter Björling ut. Ett väntat scenario med tanke på att den talangfulle spelaren går från klarhet till klarhet och spås en lysande framtid.
För Petter och de andra i 16-mannatruppen gäller det givetvis att först och främst att leverera på isen, men att åka till Ryssland kan innebära mer hinder än enbart det sportsliga.
– Vi vet till exempel inte var vi ska bo eller spela. Det är en liten prövning att bara komma iväg. Vi får vara inställda på att det inte är som hemma, att det blir lite si och så med boende och mat, säger Magnus Nordin

När Magnus Nordin och hans U23-landslag landar igen i Sverige, och förhoppningsvis har tämjt den ryska björnen, så riktas återigen hans fokus mot elitserien och hur tabelltrean Villa ska kunna avancera ytterligare i toppstriden.

I senaste omgången krossade Villa ett hårt skadedrabbat Bollnäs på hemmais med hela 14–5.
– Jag tycker resultatet speglade matchen ganska bra. Första tjugo var bland de bästa vi presterat denna säsong. Sen ska man komma ihåg att Bollnäs var skadeskjutet innan och de hade det tufft.
Tycker ändå Bollnäs gjorde det bra, försökte verkligen spela även med de spelarna borta, säger Nordin.

Ja, när landslagsliberon Andreas Westh kastade in handduken sent så blev ett eländigt skadehelvete plötsligt ännu värre. Med många ordinarie spelare borta är det förstås svårt att rubba Villa…

Men det är inte bara Bollnäs som har fått smaka på förlust. Det har blivit sex vinster av sex möjliga i Lidköping. Till exempel åkte serieledande Hammarby på sin hittills enda förlust i ”Villaborgen”.
På bortaplan finns det utrymme för förbättringar efter två vinster, en oavgjord och två förluster.
– Vi har fått laborera mycket med uppställningar efter skador och sjukdomar. Har varit ganska bökigt, det är mycket som man måste ta hänsyn till. Vi har ändå tagit de poäng vi ska. Men det finns mer att plocka av, säger Nordin.

Serieledande Hammarby är det lag som har övertygat mest med ett stabilt spel.
Det förvånar inte Magnus Nordin, trots att hyfsat många inte alls trodde på Hammarby innan säsongen.
– Det är ett bra lag, det sa jag tidigt. Tittar man på deras förstauppställning är det ett jättebra lag, framför allt defensivt men de har även fått igång spelet på fler spelare än tidigare år och fått ett rakare spel. Sen haft det lilla flytet att inte behövt ändra om i en uppställning, men svackan kanske kommer senare om en gubbe blir skadad. Men helt klart är det ett lag som kommer vara med länge in på våren.

Känns som att Hammarby, Edsbyn och Villa har ryckt lite nu. Står det mellan er tre om vilket lag som tar hem serien?

– Egentligen ingen överraskning, det är lag som gjorde bra säsonger i fjol. Inte oväntat på något sätt, vi ska vara med där framme.

I dagarna blev det också klart att tidigare Villastjärnan Johan Esplund lämnar spel i ryska ligan efter säsongen. Ny klubbadress: Västerås SK.
– Det var ingen överraskning att han hamnade där. Det har vi känt till länge. Jag har ingen personlig relation med Johan, han var i Villa innan jag kom dit. Bara gratulera dem till att ha värvat en fantastiskt duktig spelare. Bra att fler lag törs satsa, positivt för svensk bandy att det går att göra sådana värvningar. Totalt sett bra, avslutar Magnus Nordin.

Mattias Bladh
mattias.bladh@vlbk.se
Twitter: @mattiasbladh

Dela artikeln