nyheter default

Mattias Bladh: En SAIK-vändning vi kunde varit utan

 När Villa vände 0–2 till 4–2 hände något med SAIK. De knöt näven, kvitterade till 4–4 i minut 66 och gjorde ytterligare tre mål och gjorde skäl för smeknamnet ”Stålmännen”
En svart onsdag som innebar fjärde raka bortaförlusten för Villa.

Först och främst: Förlora i Sandviken är ingen stor skam. ”Stålmännen” är historiskt sett riktigt svårslaget på hemmaplan och har dessutom gått från krisstämpel till succéstämpel efter sitt tränarbyte.
SAIK är tillbaka på banan och kan blicka uppåt på allvar nu i den jämna elitserietabellen.

Men på sättet det skedde för Villa var inget annat än riktigt tungt. Förlora med 0–5 de sista 26 minuterna är knappast vad man behövde i ett redan sargat självförtroende på bortais.
Jag frågade Villatränaren Magnus Nordin efter torsken mot Vetlanda hur det kan komma sig att Villa kan gå som tåget på hemmaplan, men har stött på problem när man varit på resande fot.

Svaret jag fick var tänkvärt:
”Vår insats i dessa matcher skiljer sig inte nämnvärt med hur vi spelar på hemmais. Tvärtom har vi spelat mycket bra långa stunder. Men vi har en tendens nu att släppa in enkla och märkliga mål samtidigt som vi får slita för att göra mål”.

Och det bidrar, enligt Nordin till att osäkerheten lätt kan sprida sig på bortaplan. Vilket inte är fallet i ”hemmaborgen”:
”Den känslan påverkar inte lika mycket på hemmais”.

En mycket rimlig analys.
Osäkerheten BLIR alldeles för stor när Villa hamnar i en negativ sits utanför Lidköping för tillfället.
Det är mentalt, för så mycket bandykunnande – som vi ser gång på gång i Sparbanken Lidköping arena – försvinner inte bara så där.

Kom också ihåg att det blott har varit uddamålsförluster – undantaget SAIK, som rann i väg på slutet av förklarliga skäl.

Villa är emellertid fortsatt tvåa i elitserietabellen då Edsbyn inte rådde på Västerås på onsdagskvällen.
Men nu tätnar det i tabellen och det ser ut att bli en hård kamp om andraplatsen. Nu måste Villa börja vinna även på bortaplan, det räcker inte att enbart vara en segermaskin i Lidköping.
Då kommer det garanterat inte räcka till en andraplats eller en slutlig topp-fyra-placering.

***

Snygga mål i all ära – allt överskuggades av att Edsbyns unge målvakt Henrik Karlström fick låret uppskuret av en skridsko i lagets bortamatch mot Västerås. Skadan chockade spelare och publik och Karlström tvingades till en omgående operation.
Vi önskar Henrik ett snabbt tillfrisknande!

***

Vänersborg bortaslog Vetlanda – med 12–3 (!)…
Snacka om ett sensationellt resultat. Betänk att IFK inte vunnit mot Vetlanda på bortaplan sedan 2007.
Starkt. IFK är nu uppe på slutspelsplats.

Puh. I årets elitserie kan verkligen allt hända.

Mattias Bladh
Twitter: @mattiasbladh
mattias.bladh@vlbk.se

Dela artikeln