Sammanfattning av helgens landslagsuppdrag

En helg med medaljer och landslagsmål för Villaspelare

Guldfirande för det svenska P19-landslaget i Vetlanda

Efter en tuff förlust inledningsvis mot Finland med 4-2, blev det fyra raka segrar för det svenska P19-landslaget, vilket resulterade i EM-guld.

 

 Sverige startade finalmatchen väldigt bra och radade upp målchanser, man missade bland annat två straffar och gick in i halvlek med en 2-1 ledning, båda målen av Vetlandas Filip Bringe. I mitten av andra halvlek kom en period med tre snabba mål och plötsligt stod det 3-3 med en kvart kvar att spela. När matchklockan stod på 86.41 fick Edsbyns Stig Fischer ett skottläge i vänstervinkel och gjorde allting rätt, 4-3 till Sverige och det blev också slutresultatet. En match där Sverige vann helt rättvist.  

Anton Sandsjö blev turneringens målvakt

Villamålvakten gjorde en kanonturnering, Anton fick förtroendet i den första matchen mot Finland och fick sedan stå i samtliga matcher utom den sista gruppspelsmatchen mot Norge (14-3). Han kan nu titulera sig som Europamästare och även turneringens bästa målvakt, någonting som han såklart är väldigt stolt över.

– Jag tycker att de kändes bra under samtliga matcher under tuneringen, deffensiven var riktigt bra under hela helgen så jag fick mycket hjälp, vi fick motståndarna att avsluta där vi ville. Att jag fick priset som bästa målvakt var bara en extra bonus, den ryska målvakten var också väldigt bra så jag tror det stod mellan oss.

I matchen mot Norge blev även Christian Älvegran matchens bästa spelare med två mål och en assist, Christian fick mycket förtroende under turneringen och befann sig för det mesta på högerhalven.

– Det känns helt fantastiskt att få vinna guldet, vi gör en riktigt bra turnering med bara en förlust mot Finland i den första gruppspelsmatchen, jag tror att den förlusten var en liten nyttig nyckel som gjorde att vi kunde analysera vad vi behövde förbättra säger Christian och fortsätter:

– Efter den matchen gick vi ju obesegrade i resterande matcher och någonting som var väldigt bra turneringen igenom var defensiven, en tät och kompakt defensiv gjorde det väldigt svårt för motståndarna, avslutar en nöjd Europamästare.

Sveriges förbundskapten var mycket nöjd med turneringen:

– Det satt hårt inne. Ryssland är väldigt duktiga, men jag tycker vi gör en oerhört stark försvarsinsats. Gruppen har verkligen kommit ihop och killarna tar verkligen på sig landslagströjan och levererar. Det är imponerande att se, säger Håkan.

Final: Sverige – Ryssland 4-3 (2-1)
Sveriges mål: Filip Bringe 2, Robin Öhrlund, Stig Fischer.

Finland vann EM-bronset – Niklas Holopainen tremålskytt i bronsmatchen.

I EM-turneringens match om tredjeplatsen vann Finland komfortabelt mot Norge med 14-4 (4-1). Niklas blev tremålskytt efter ett straffmål och två spelmål. Totalt så blev det fem mål från Niklas klubba.

– Det var en riktig rolig helg, jag hittade min roll rätt bra efter träningarna jag gjorde i Finland några dagar innan turneringen. Jag är nöjd med både mitt eget spel och lagets, det var synd att vi inte kunde vinna dom lite viktigare matcherna bara, det tror jag vi hade gjort om vi hade varit lite mer på hugget, säger Niklas.

 

VM-brons för Sveriges P17-landslag

Villatrion Sune Gustavsson, William Arvidsson och Joel Broberg kan titulera sig som tredje bäst i världen, detta efter ett brons i helgens VM-turnering.

Efter förlusten mot Ryssland i semifinalen så väntade värdnationen Norge i en match om tredjeplatsen, en match som Sverige vann med 11-1. William Arvidsson blev tvåmålskytt.

– Det känns gott utifrån besvikelsen som var igår. Starkt att vi lyckades samla kraft och avsluta turneringen på ett bra sätt. Vi spelade bra bandy idag, säger förbundskaptenen Magnus Olsson.

Bronsmatch: Sverige-Norge 11-1 (5-0)

Sveriges mål: Max Mårtensson (2), Viktor Hulthammar (2), Philip Lindqvist (2), William Arvidsson (2), Elias Engholm, Filip Vikblad, Albin Rohlén. 

Daniel Andersson målskytt när Sverige vann första Rysskampen – två av två segrar.

I fredagens match mot Ryssland blev det en imponerande vinst med klara 7-1 (2-1). På planen befann sig Villas Daniel Andersson som var tillbaka på välkänd mark. Nässjö som är Daniels moderklubb var nämligen staden som höll i första Rysskampen. Daniel fick med sig ett mål och en assist innan domaren blåste av matchen. Sveriges bästa målskytt blev Christoffer Edlund med sina fyra mål.

– Inspirerande att få möta Ryssland och dessutom få göra det på Skogsvallen som under många år varit min hemmaplan. Vi spelade långa stunder på ett strålande sätt under hela helgen. VM blir andra förutsättningar med detta var verkligen ett kvitto på att det vi pratat om fungerar, säger Daniel.

Sverige – Ryssland 7-1 (2-1)
Sverige: Christoffer Edlund 4, Erik Pettersson 2, Daniel Andersson.
Ryssland: Artem Bondarenko. 

I söndagens match mot Ryssland blev det ännu en seger, 9-4 (3-1) i Sapa Arena, Vetlanda. Då fanns dock inte Daniel Andersson med på grund av sjukdom. Sverige gör alltså en riktigt bra helg och vinner båda matcherna med klara siffror, någonting som man inte riktigt väntade sig på förhand.

Sverige-Ryssland 9-4 (3-1)
Mål Sverige: Christoffer Edlund 3, Patrik Nilsson 2, Johan Löfstedt, Erik Pettersson, Andreas Westh, Adam Gilljam.
Mål Ryssland: Evgeniy Dergaev 2, Artem Bondarenko, Igor Larionon.
Publik: 1 664

/Rasmus Abrahamsson

Dela artikeln