nyheter default

Ludvig Johansson har skrivit ett A-lagskontrakt!

 

Bildtext

Ludvig ”Ludde” Johansson har skrivit tvåårskontrakt med Villa Lidköping och bärs upp stolt av pappa Jonas och farfar Göran ”Fiskarn”. Jonas har 200 elitseriematcher och Göran 317  för Villa Lidköping. ”Ludde” har alltså en bit att gå innan han blir värst i familjen…

 

 


 

”Ludde” blir tredje generationen som tar plats i Villas elitserielag

 

Det var efter Villas SM-final 1983 som legendaren Göran ”Fiskarn” Johansson la målvaktshandskarna på hyllan för gott. Sex år senare kom hans son Jonas in i Villas A-trupp, även han som målvakt och Jonas blev Villa trogen fram till 1997. I veckan har ”Fiskarns” barnbarn och Jonas son Ludvig signerat ett tvåårskontrakt med Villa Lidköping BK.

 

Ludvig Johansson är en av de juniorer som tagit plats i Villas A-trupp den här säsongen. Även om Ludvig är lite tystlåten och försynt utanför isen, är han desto mer oblyg på isen. Han har redan gjort ett par mål i elitserien och spås en lysande framtid som bandyspelare.

– ”Ludde” tillhör den grupp av juniorer som utvecklas mycket hela tiden och tar för sig även i A-laget. Det är därför ett nöje att vi nu skrivit ett tvåårskontrakt  och det känns som vi ger våra trogna supporters en riktigt fin julklapp, säger Villa Lidköpings klubbchef Jonas ”Sparris” Johansson.

 

Fiskarn” legendarisk

Man kan nästan säga att Ludvig Johansson har bandy i blodet. Hans farfar, Göran ”Fiskarn” Johansson är legendarisk. Han stod i mål för Villa mellan 1964 och 1983. Karriären avslutades med en SM-final för Villa mot dåtidens gigant Boltic. Här gjorde ”Fiskarn” kanske sin bästa match och han höll nollan under ordinarie matchtid. Boltic vann dock i förlängningen.

 Varför jag blev målvakt vet jag egentligen inte, men jag var väl inte så bra på att åka skridskor, säger ”Fiskarn” när vi sammanför honom med sonen Jonas och barnbarnet Ludvig.

 Jag vet att när vi drog igång det första pojklaget i Villa placerades killarna ut på olika positioner och till slut vara bara jag och målvaktsplatsen kvar, säger ”Fiskarn ” och skrattar.

Själv hade han inget ”bandypåbrå” direkt. Men hans pappa sålde korv på Villas bandygryta och det var nog det som lockade ”Fiskarn” ner till sjöisen. Han fick bland annat bära ner vatten som korvarna skulle kokas i.

 

Mycket bandysnack

Jonas Johansson följde i sin pappas fotspår och blev även han målvakt i Villas A-lag. Men han började faktiskt som utespelare, men kände även han att han kunde göra bättre nytta i målet än ute på planen

 Ja och jag var med i A-truppen mellan 1989 och 1997, berättar Jonas.

Efter att Jonas karriär tagit slut och han blivit far till ett par grabbar, var det naturligt att han fick ta med dem till isen och Villas knatte- pojk- och juniorbandy.

 Jo, det var ju mycket bandysnack hemma och det är klart att jag påverkades av pappa och farfar, säger Ludvig.

 Jag började också som utespelare direkt och stannade där, i motsats till pappa, som liksom farfar klev in i målet.

Det var den här säsongen som 19-årige Ludvig Johansson kom in i Villas A-trupp. Redan som mycket ung var han outstanding på bandyplanen, berättar pappa Jonas. Men det blev naturligtvis en stor förändring att kliva över till elitbandy. Ludvig har dock tagit för sig rejält, men han berättar själv att det finns mycket att förbättra i hans spel.

 Jag måste bygga upp hårdhet och styrka. Dessutom måste jag träna upp mitt skytte. Jag har ju inget jätteskott idag, säger Ludvig.

Ludvig tog studenten i våras och bor fortfarande hemma hos mor och far. Han vikarierar på Broholmskolan och trivs med detta, även om läraryrket kanske inte blir det han kommer att ägna sig åt i det civila.

 JJag vill läsa ekonomi och arbeta med det, säger han.

Nu har Ludvig Johansson signerat ett tvåårskontrakt, som började löpa i höstas och han känner att han vill förbli Villa trogen.

 Villa ville ha mig kvar och då stannade jag naturligtvis. Det är ju också lite kul att pappa och farfar varit Villa trogna hela sin karriär. Det kanske blir så med mig också, säger han, sneglar på pappa och farfar och ler brett.

 

Text: Anders Söderström

Foto: team Fabbe/Sören

 


/Rasmus Abrahamsson 

Dela artikeln