Villa Lidköpings flick- och damverksamhet siktar på nytt seriespel!

Damlaget tar nya tag – Nytt seriespel i höst

På fredag är säsongen slut för Villa Lidköping BK:s bandytjejer men redan är planerna igång för nästa säsong. För första gången på många år har Villa haft ett damlag i seriespel och det blev en riktigt lyckad comeback.

Per-Anders ”Pajen” Ögren tränar Villas tjejer som inte bara innehåller damlaget utan också ett seriespelande F17-lag. Han tycker att det har fungerat bra med ett damlag i seriespel.

– Vi har ett nytt lag där de flesta spelarna kommer från vårt 17-årslag, men det finns ett par äldre spelare med. Den äldsta faktiskt i 30-årsåldern. Jag tycker att vi klarade oss över förväntan bra i vårt första seriespel. Att ta nya tag nästa säsong kommer vi absolut att satsa på, säger Pajen.

Det är ett sammansvetsat gäng på 24 tjejer som spelar bandy i Villa BK. Merparten finns i F17-laget som dubblar sitt spel och har sitt lag i en egen serie.

– Där gick det riktigt bra den gångna säsongen och vi var ytterst nära att ta oss till SM-slutspel med det laget, berättar Pajen.

Tufft schema
De unga tjejerna i F17-årslaget har ett digert schema under säsongen. Tillsammans med damlaget är det tre träningar i veckan. Sen är det match för flera av dem med damlaget på lördag och 17-årslaget på söndag, eller tvärtom.

– Det kan tyckas vara i mesta laget men tjejerna trivs med att spela mycket och dom klagar verkligen inte.

Nog skulle Pajjen och hans kolleger önska fler tjejer som spelar bandy men rekryteringen är inte helt enkel ens i en bandystad som Lidköping. För många tjejer är det handboll som hägrar vintertid men det kommer spelare underifrån och Villa har tjejer i lag från 10-årsåldern och uppåt.

Nu är säsongen i stort sett slut och de allra flesta tjejerna i F17 och damlaget har annat för sig under sommarhalvåret.

– I princip alla tjejer spelar fotboll parallellt med bandyn och det är jättebra. Att välja idrott är ingen bra idé för dambandyspelarna, slår Pajen fast.

Tempot skillnaden
Vad skiljer då dam- och herrbandy kan man fråga sig. Svaret är farten i spelet och närkontakterna. Annars är reglerna för dam- och herrbandy identiska till skillnad från i damhockey där reglerna är annorlunda än för herrhockeyn.

– Det finns utvecklingsmöjligheter inom dambandyn i Lidköping och vi vill nu satsa på att få fler flickor att träna bandy i yngre åldrarna. På så vis kan vi stärka vår stomme och bygga på lag som kan hävda sig allt bättre i framtida dambandyserier, säger Pajen.

Dambandyn i Lidköping leds av tränarna Per-Anders Pajen Ögren, Stefan Johansson, Jan Fredriksson samt Henrik Viklund.

Annika Andersson
 


/Rasmus Abrahamsson. 
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se

Dela artikeln