LANDSLAG: Martin vill tysta ryssarna!

Martin Johansson längtar efter äventyret i Ryssland: “Det verkar vara helt galet”

Martin Johanssons fjärde VM-turnering står för dörren. Rysslandsäventyret blir det tredje för Johansson, som tillsammans med Jesper Eriksson och Fredrik ”Burken” Gillgren lämnar Lidköping, på onsdag, för avfärd mot Stockholm och flyget som tar det svenska landslaget till Ryssland.

– Det ska bli häftigt, det pratas ju hela tiden om hur det verkar vara där borta med det enorma trycket, dels på biljetterna och sedan atmosfären inne i arenan. Det verkar vara helt galet, matcherna när det blir sådant tryck, det längtar man till, säger Martin som får anpassa sig till en lite ovan försvarsroll i landslaget.

Till vardags så spelar Martin Johansson libero i Villa Lidköping, i landslaget har det blivit en backposition då Andreas Westh är gjuten som libero i Svenne Olssons landslagstrupp.

Hur är det att byta position så mitt i säsongen?

Klart att det blir en omställning. Man kan känna sig vilsen ibland, framförallt när man får bollen i helt andra lägen än som libero, det handlar om en annan timing.

 

Viktigt med positionsspelet

Många pratar om tempot mot Ryssland, att det är så oerhört högt. Men det är inget som Martin Johansson lägger så mycket tanke på, mer att hur hårt straffad man blir om man ligger fel i positionsspelet.

– Du måste ligga exakt rätt hela tiden, ligger du fel så sätter dom passningen 10 gånger av 10, ligger man lite fel i Elitserien så sätter dom kanske 2-3 av 10.

Kan det vara extra svårt att spela back då, du som är van att spela libero?

– Mot Ryssland så handlar det mer om att säcka ihop och inte ge dom några ytor så då blir det nästan att man spelar som tre liberos. Det är mer i offensiven som det är lite svårare, man kan ramla bort några gånger.

Det är en rutinerad trupp som åker till Chabarovsk, Ryssland, för att försöka försvara VM-guldet från i fjol. Den enda debutanten är Christoffer Fagerström från Hammarby.

– Ja, det är som du säger, bara ”Fager” som är debutant. Det behövs mycket rutin vid dessa tillfällen, det är tuffa matcher så det gäller att vara mentalt förberedd att det sticker ut där borta, säger Martin som längtar efter att få tysta ryssarna.

– Det vore grymt häftigt att få tysta ner 10–12000 ryssar, sen självklart att få åka hem med guldet till Sverige.

Fick man mersmak i Sandviken?

– Det är klart det var häftigt, att få vinna något så stort, många bara längtar men får aldrig uppleva det. Det finns ju även stora spelare som inte fått vinna något, så det var en häftig känsla.

Det svenska landslaget kliver in i turneringen, måndagen den 29 januari mot Finland. Turneringen pågår i sex dagar och finalen spelas 07.00 (svensk tid) den 4 februari. Därefter väntar en lång resa hem, sova, upp och träna för att göra sig redo till omstarten av Elitserien (7/2).

– Jag tycker ändå att det har fungerat bra med VM där det ligger. Någonstans så har jag varit med några VM-turneringar nu så jag vet vad som komma skall. Man kommer hem igen med en positiv energi, helt annan fart i allt man gör, så det är något man tar med sig in i serien, avslutar Johansson.

LÄS MER OM VM-TURNERINGEN OCH LANDSLAGSTRUPPEN HÄR >>
 


 

 

Dela artikeln