Årsmötet: Mellanår sportsligt och ekonomisk förlust

Villa Lidköping BK världens största bandyförening – Mellanår sportsligt och ekonomisk förlust

Villa Lidköping BK kunde vid årsmötet summera ett bra sportsligt år utan toppar. Samtidigt konstateras en ekonomisk förlust på 958 000 kr tillsammans för Villa Lidköping BK och det helägda dotterbolaget Villa Lidköping Restaurang AB.

-Vi har inte lyckats nå upp till våra mål för säsongen, men vi ser med stor tillförsikt på de kommande åren, säger föreningens ordförande Rogher Selmosson.

För andra året i rad är Villa Lidköping världens största bandyförening med 32 lag i seriespel. Den riktigt stora sportsliga framgången uteblev, men herrarna nådde målsättningen att bli bland de fyra främsta i bandysverige. I femte avgörande semifinalen blev det förlust mot blivande svenska mästarna från Edsbyn. Damlaget spelade för första gången i Elitserien och klarade målet att förnya kontraktet. För många av ungdomslagen spelades det slutspel med SM-final för P 16 som största framgången.

 

Minusresultat

När det gäller Villa Lidköping BK blev det för verksamhetsåret 2017-18 ett minusresultat på  521 575 kr. Några av orsakerna till detta är ett minskat publiksnitt på 279 personer för herrarna samt investeringar som gjorts på damlaget inför första året i högsta serien. Som en följd av att herrlaget hamnade på en femte plats i sluttabellen kom den sista kvartsfinalen mot Västerås i slutspelet att spelas utomhus. Det kan konstateras att utomhusmatcher ger lägre publiksiffra och även förlorade intäkter för restaurangbolaget.

Föreningens omsättning var drygt 17 miljoner kronor.

Villa Lidköping Restaurang AB noterar 437 000 kr i minusresultat. Här konstateras att satsningen på sommarens Power big meet innebar förlust samt att kostnad för hyra och städning blivit högre efter nya avtalet med Lidköpings kommun. Personalkostnaderna har också stigit med anledning av satsning på ökad konferensverksamhet – en satsning som man ännu inte sett resultat fullt ut av.

Även om Villa Lidköping totalt gör ett minusresultat på 958 000 kr är den ekonomiska situationen stabil. Det finns fortfarande ett positivt eget kapital på 2,2 miljoner kronor.

 

Budget i balans

Den budget som fastställts för kommande år är i balans både för föreningen och restaurangen. Åtgärder vidtas för att bromsa kostnadsutvecklingen, men även insatser görs för att öka intäkterna.

När det gäller det sportsliga har som bekant herrtruppen fått meriterade förstärkningar inför nästa säsong.

-Det har vi sett som viktigt för att åter öka publiktillströmningen och stärka vår position som en av de allra främsta inom svensk bandy, säger Rogher Selmosson.

För att öka intäkterna sker en prisjustering på biljettpriserna med 10-20 procent och reklamförsäljningen med 10-15 procent.

När det gäller restaurangen sker en justering på bemanningssidan och fortsatt satsning görs på ökad konferensverksamhet.

Trots det negativa resultatet ser alltså Villa Lidköping positivt på framtiden.

-Vår trogna publik, samarbetet med våra partners och inte minst den stora skaran ideella krafter gör att vi ser med optimism på framtiden, säger Rogher Selmosson.

 

Två nya i styrelsen

Vid årsmötet blev två nya ledamöter invalda efter Ingrid Fasth och Elin Eriksson som avsagt sig. Nya ledamöter på ett år är Erik Rosengren och Karin Gustafsson. Rogher Selmosson omvaldes till ordförande på ett år och på ytterligare två år omvaldes Mattias Nilsson, Per Alexanderson, Per Sundling och Gabriella Fernhag. Kvarstående ytterligare ett år är dessutom Daniel Behlander och Lennart Johansson.

I Villa Lidköping Restaurang AB avgick Anders Fredriksson som ordförande och ersattes av Per Alexanderson.

 

Anders Fredriksson och Elin Eriksson, avgående från sina poster.

Nya styrelsen inför säsong 2018/19. Erik Rosengren, Karin Gustafsson, Rogher Selmosson, Mattias Nilsson, Per Alexanderson, Per Sundling ,Gabriella Fernhag, Daniel Behlander och Lennart Johansson.

Nya ledamöter på ett år är Erik Rosengren och Karin Gustafsson.

 


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln