Sommarserien del 3: Olivia Wallgren

Vägen från lilla Otterbäcken till landets högsta serie: ”Den här säsongen ska vi även ta oss till slutspel.”

Att vandra vägen från Otterbäcken till Lidköping för att spela bandy i Villa Lidköping är ett recept som både finns i dam- och herrlaget. I det här fallet handlar det om Olivia Wallgren som flyttade till Lidköping tillsammans med sin syster för tre år sedan.

– Beslutet om att det skulle bli Villa direkt efter högstadiet tog jag redan när jag var 11 år, säger Olivia Wallgren.

Olivia är alltså uppvuxen i Otterbäcken, cirka 10 mil från Lidköping. Att det skulle bli bandy var verkligen inte självklart men efter tjat från sina kompisar så blev bandy sporten för Olivia.

– Jag började spela bandy när jag var runt 8 år för att kompisarna spelade. Från början gjorde jag stort motstånd och vägrade testa bandy men efter mycket tjat testade jag och efter det var jag fast. Pappa har även spelat så det påverkade säkert också.

Efter några år i Otterbäcken så valde föreningen att slå ihop tjejerna och killarna, för att hålla igång ungdomsverksamheten, vilket ledde till att flera tjejer slutade.

– För att jag skulle ha möjlighet att spela tillsammans med tjejer fick jag efter ett F13 Västgötaläger frågan av ledarna i Villa om att åka med på en cup i Norge. Men som jag sa tidigare så tog jag beslutet om att det skulle bli Villa, mycket tidigare.

Du och din syster flyttade tillsammans, har det varit viktigt att få med sig henne?

 

– Det har varit väldigt viktigt. Båda har under hela tiden haft som mål att spela för Villa. Vi har kunnat motivera varandra. För oss båda har bandyn tagit upp stor del av fritiden så då är det extra skönt att ha varandra.

Olivia och systern Julia har nu bott tillsammans i ett år och lever därför väldigt tätt inpå varandra hela dagarna, vilket ibland har gjort att det uppstått diskussioner.

– Självklart har vi kommit ihop oss ibland men mest i samband med bandyträningar, men det har vi släppt när vi lämnat isen. Det är en trygghet att vi har varandra.

Har omställningen från Otterbäcken till Villa varit stor?

– Den största skillnaden tycker jag är att Villa är en av Sveriges största klubbar inom bandyn medan Otterbäcken är en liten klubb där alla känner alla. En annan stor skillnad när man kommer från Otterbäcken är att där har vi bara konstfrusen utebana, i Villa har vi en stor arena, och is från augusti, vilket gör att issäsongen börjar mycket tidigare, säger Olivia och fortsätter.

– Däremot finns det mycket istid och möjlighet att åka hur mycket man vill på Otterstrand. Båda klubbarna har sina för- och nackdelar men är två riktigt bra klubbar att spela för.

Olivia har likt Martin Johansson vandrat vägen från den lilla klubben Otterbäcken, till att nu spela för Villa Lidköpings representationslag. Men det är inte bara det dom har gemensamt, Martin och Olivia är nämligen släkt, något som varit positivt när man flyttar till en ny stad. Även Jesper Thimfors, målvakt i herrlaget, är från Otterbäcken.

– Vi har bra kontakt med både Martin, Jesper och deras familjer. Eftersom vi är släkt med Martin har vi känt både honom och hans Josefine länge. Det har varit skönt att ha några man känner i närheten, speciellt eftersom både jag och Julia flyttade hemifrån tidigt. Det har varit en trygghet och de har stöttat och funnits där när det behövts.

 

Bygger vidare för ett slutspel

Förra säsongen var damlagets första säsong, någonsin, i landets högsta serie. För Olivias del så har de senaste säsongerna tyvärr kantats av skador, något som påverkat utvecklingskurvan.

– Tillsammans med laget har vi haft en stor utveckling på bara några år, från F17 till Elitserien. Personligen har jag de senaste åren åkt på en del skador som har bidragit till att jag missat delar av säsongen men nu är jag hel och redo för en ny säsong.

Hel och redo för en ny säsong, en säsong med ny tränare och nya mål. Damlaget siktade förra säsongen på att hänga kvar men var faktiskt nära den sista slutspelsplatsen. Den här säsongen ska laget ta sig till slutspel.

– Självklart är målet att hålla sig kvar även i år men att vi den här säsongen även ska ta oss till slutspel. Det var nära förra säsongen så det tycket jag är ett rimligt mål.  

Olivia blev inspirerad efter den första elitseriesäsongen, även fast det var ett stort kliv att ta och krävdes både mer träning och tid så var det något hon bara såg som positivt.

– Det kändes inspirerande och kul. Att spela elitseriebandy kändes som nästa steg i utvecklingen både för Villa och för mig personligen. Det var en tuff men lärorik säsong. Det var ett mycket högre tempo än vi var vana vid i allsvenskan. Jag tycker trots allt att vi kämpade på bra och vi lyckades nå målet att hålla oss kvar vilket var viktigt för fortsättningen.

Nu ska laget bygga vidare efter ett lärorikt år i landets finrum och den här säsongen leds laget av Christer Andersson som har rekryterats in som huvudtränare till den här säsongen. Christer var med och vann SM-guld med Villas F17-lag för två säsonger sedan.

– Christer är en viktig rekrytering för laget. Han är väldigt kunnig och kan utveckla oss både som lag och individuellt. Eftersom vi är ett ungt lag finns det mycket kvar att utveckla, vilket jag tror att Christer tillsammans med resten av ledarteamet kan och kommer att göra.

Nu väntar egenträning fram till augusti innan damlaget samlas igen för ett uppstartsläger. Tjejerna ska avklara minst 3 träningar i veckan och blanda styrka, kondition med teknik.

Vad gör du helst på sommaren när du inte tränar?

– De dagar jag är ledig på sommaren är jag helst ute på sjön. På kvällarna tar jag gärna en runda på golfbanan. Annars tycker jag bara att det är skönt att vara hemma i Otterbäcken och ta det lugnt och bli bortskämd med att slippa diska, tvätta och alla andra hushållssysslor man måste göra när man flyttat hemifrån.

 

Dela artikeln