SOR4987

Martin Andreasson om bygget av självförtroende som blev avgörande

Självförtroendet blev högre än stämpeln av att inte kunna vinna – Andreasson om guldsäsongen och utmaningen att vinna igen: ”Alla hade öppet mål att ge oss pressen”

Startskottet för en ny säsong har gått. En grupp med hårt tränande elitspelare ska försöka lägga guldsäsongen bakom sig, starta om på ny kula och ta sig an nya utmaningar tillsammans.

– Det är en tuff utmaning vi har den här säsongen. Vi har en go känsla i gruppen eftersom vi knappt förlorade förra säsongen, vi har en bra samanhållning och ett lag som nu har fått vinna säsongens sista och viktigaste match tillsammans, säger Martin Andreasson.

Villa Lidköpings herrlag fick leva med en maximal press förra säsongen. Med rekryteringar som Joakim Anderson och Johan Löfstedt så fick laget all press på sig, tillsammans med stämpeln ”Att villa men inte kunna”.

– Man kunde störa sig på det där och en press i sig blev att man så gärna ville vinna så att man skulle slippa hör det. Det var viktigt för oss att vi vann World Cup och att vi knappt förlorade i serien. På så sätt byggde vi upp så pass bra självförtroende att inför slutet så var självförtroendet högre än ”inte kan vinna-stämpeln”. Tron på oss själva som lag blev tillslut så hög att pressen inte rörde oss.

FAB3520
(Foto: Martin Andreasson har precis gjort 3-2 i SM-finalen 2019)

 

Med tanke på den pressen som ni hade, hur mycket större blir själva bedriften?

– Alltså om man bortser från kvalité och bara ser mentalt samt de hinder vi hade att bestiga så är det guldet vi tog bland de svårare som något lag har tagit på länge, i många lagidrotter i Sverige. Med tanke på den pressen vi hade och alla som hade öppet mål att ge oss den.

Med klubbens första guld på seniorsidan så är det inget snack om belåtenhet. Martin ser två raka guld som en riktigt tuff uppgift men tror stenhårt på att det är något som laget kan klara av.  

– Med tanke på hur mycket press vi hade förra året och hur mycket luften går ur en när man klara av att gå hela vägen så blir det svårare att starta om samtidigt som alla andra lag satsar på nytt. Det skulle tyda på en grym styrka om vi kunde trycka i oss tillräckligt med motivation och klara av det igen, viket jag tror vi kan, avslutar Andreasson.

Herrlagets första match blir den 4 september mot nykomlingen AIK Bandy. Efter det löper det på med matcher fram tills första tävlingscupen som är Svenska Cupen i Lidköping (27-29/9).

Herrlagets försäsongsmatcher >>


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se