SOR0935

Johan Sixtensson avslutar karriären efter säsongen 2023/2024

Johan Sixtensson gör sin sista säsong i Villa Lidköping  – avslutar karriären efter säsongen 2023/2024: ”Det sista jag gör, både för min skull, klubbens skull och lagets skull. Det gäller att fortsätta utvecklas så det är dags att någon annan tar vid”

Sagor har alltid ett slut, så också sagan om Johan Sixtensson och Villa Lidköping. Klubben och Johan kan idag meddela att säsongen 2023/2024 blir den sista för den nuvarande huvudtränare – efter 10 säsonger i de blåvita färgerna. 

Johan Sixtensson har tränat Villa sedan 2014/15. Han har bland annat varit med och fört klubben till fem segrar i Svenska Cupen, ett World Cup guld samt dubbla SM-guld. Nu är beslutet tagit att säsongen 2023/2024 blir den sista och nu ska allt fokus, all energi och alla bandytimmar vigas åt att få ett avslut på toppen av podiet – i ABB Arena den 16 mars.

– Det rycker till lite i magen när man pratar om det men det känns bra. Det har vuxit fram under en längre tid. Jag har varit tränare i  10 år och hela tiden skrivit tvåårsavtal. Nu känner jag att det är de sista jag gör, både för min skull, klubbens skull och lagets skull. Det gäller att fortsätta utvecklas så det är dags att någon annan tar vid, säger Johan i vårt exklusiva podavsnitt om karriärsavslutet.

Varför väljer man att gå ut med det här mitt under brinnande säsong?

– Det är lite speciellt såklart och i bandyn framför allt. Man brukar vänta tills säsongen är över. Men jag tycker för min egen skull att jag måste få ur mig det här. Jag bestämde mig i tidigt september och drog det för Jonas (klubbdirektör Villa Lidköping) att det får bli så här nu och dels så känner jag att jag kan få njuta mer av den andra halvan nu. Det är otroligt många frågor, dels privat där personer i min omgivning frågor hur länge jag ska orka, hur länge Villa och jag orkar med varandra. Sedan är det journalister som frågar men skriver inte om det, det dyker upp i var och varannan intervju känns det som. Därför känns det nu skönt att gå ut med det och gå all in på det som är arbetet. Att vinna guld.

Johan fortsätter:

– Jag tror också det här är bra klubbens skull, man får gott om tid på sig i sitt rekryteringsarbete. I hockeyn blir det mer vanligt att man talar om tidigt, man kan ha tränare klart efter halva säsongen, inför nästa säsong. Där kanske nu vi i Villa skiljer oss lite från bandyn när vi gör så här men vi kommer skiljas åt som älskade vänner efter tio år, vi kommer inte skiljas åt i meningsskiljaktighet. Ju närmre man kommer det där slutdatumet, förhoppningsvis i mars, så kommer det hela tiden ligga där och frågor kommer komma om det är sista jag gör, så känns skönt att veta att det är sista racet. Nu ska jag njuta, det har jag gjort sedan jag tog beslutet och med det här ute så kommer jag njuta ännu mer och ge ännu mer av mig själv till spelarna sista tiden.

SOR0947

(Johan Sixtensson hyllas och hyllar publiken på Nya Stadens Torg efter det historiska SM-guldet 2019)

Om vi får drömma, att vi får kliva ut på isen i mars och spela en SM-final – tror du att du kommer kunna njuta av det då?

– Oj, den är svår. Jag hoppas det. Jag är ju en känslomänniska, jag känner nu att jag inte kan titta på dig varje gång när vi pratar för det griper tag i mig, jag kommer ha stunder där jag är svag fast mer då kanske i tacksamhet och ödmjukhet… säger Johan med tårarna i ögonen och efter ett par djupa andetag och med en blick som stirrar rakt ut i intet så försöker han formulera klart meningen:

– Ja, mm. Du ser ju hur jag blir nu.. att få spela en final, jaaa, alltså att få spela en final och avsluta med en final och den möjligheten man har inför ett sådant avslag då hoppas och tror jag att jag kommer njuta. Kommer vi så långt så ska jag intala mig att jag ska njuta.

FAB9511

(Jonas ”Sparris” Johansson och Johan Sixtensson efter SM-guldet mot AIK 2021)

Klubbdirektör Jonas ”Sparris” Johansson om avslutet med sin kollega, vän och viktiga pusselbit:

– När Johan kom till oss så kom han hit som ett ganska oprövat kort och han har haft en otrolig utveckling under de 10 säsonger som han varit här. Det märker man både så väl som ledare men också som person. Johan är väldigt strukturerad, engagerad och noggrann, han är väldigt uppskattad i omgivning och har en stor empatisk sida som är värdefull i det uppdraget som han har och haft.

– Det är en föreningslojal person och medarbetare till oss och jag skulle vilja säga är en av Sveriges främsta tränare. Att få jobba med Johan är en ynnest och vi har under våra år ihop kommit varandra nära och det har bidragit med att vi utvecklat varandra, något som jag är glad och tacksam för.

Jonas fortsätter:

– I slutändan har vi skapat en relation som vi inte haft tidigare och som byggt upp till en vänskap. Det har varit otroligt ärofyllt att fått vara med på den fina resa han har tagit med oss på. Från att vara ett bottenlag och som motståndarna hånat oss för, ”Villa men inte kunna”, till att bli ett vinnande lag med såväl World Cup- som Svenska Cupguld och inte bara det första historiska SM-guldet utan ytterligare ett guld.  Johan har gjort oss till att bli en vinnare, det är häftigt.

– Dessutom, är Johan är fullt motiverad att avsluta en här säsongen på allra bästa sätt och taggad för att vi ska plocka hem en titel till. Det här beslutet att skiljas åt har vi kommit överens om tillsammans och det känns bra.

Hur arbetar klubben vidare nu i ett rekryteringsarbete för en ny huvudtränare?

– Det här är ju inget som har skett över en natt, vi har diskuterat oss fram sedan i våras så processen för att hitta en ny tränare har pågått ett tag. Sedan så är det för tidigt att säga om vi har en ny huvudtränare klar i närtid eller om det kommer ta tid, nu är det viktigt att det kommer bli rätt. Har man haft en tränare under en så lång tid så kommer det bli en omställning. Det kommer bli förändringar som gör att vi måste vara förberedda på att det kan komma perioder där saker kommer gå upp och ner innan allt sätter sig. Det handlar om en ny person som ska sätta sin prägel på laget. Men det jag kan säga är att vi tror att det här kommer ge en kick in till hela organisationen men framför allt laget. Det blir en start på något nytt.

Villa Lidköping BK vill tacka Johan Sixtensson och skicka med till alla spelare, ledare, personal, ideella krafter och publik att vi nu tillsammans ska göra allt vi kan för att bärga det tredje SM-guldet på herrsidan och ge Johan ett välförtjänt avslut på en fantastisk karriär. 

Här nedan kan du lyssna på ett exklusivt podavsnitt med Johan Sixtensson om valet att avsluta karriären.

Här nedan kan du välja och vraka på bandy i absolut toppklass i Sparbanken Lidköping Arena:

  • DAM | Villa Lidköping – Mölndal (2 december, 13.30)
  • HERR | Villa Lidköping – Bollnäs GIF (12 december, 19.00)
  • HERR | Villa Lidköping – Sandvikens AIK (15 december, 19.00)
  • DAM | Villa Lidköping – Västerås SK (26 december, 15.00)
  • HERR | Villa Lidköping – Västerås SK (26 december, 19.00)
  • HERR | Villa Lidköping – Vetlanda BK (30 december, 19.00)

> Säkra dina biljetter till våra stekheta decembermatcher


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln