Damlaget bäst i Sverige

11 oktober 2020 14:00
4-5 (2-2, 0-1)

Villa Lidköpings damlag är historiska – förlängningsseger mot Västerås tog laget till det första Svenska Cupenguldet: “Vi har kämpat så länge för det här”

Efter semifinalseger mot Skutskär så väntade Västerås i en dramatisk final i ABB Arena. Finalen den fick det lyckoslutet som Villa Lidköping önskade och Tilda Ström blev stor guldhjälte.

– Det är svårt att sätta ord på det här. Vi har slitet under en så lång tid för att vinna titlar och nu gör vi äntligen det, säger förlängningsfrälsaren, Tilda Ström.

Om vi ska backa bandet till matchstart så var det ett något stressat Villa Lidköping som klev ut på isen. Västerås lågt relativt högt upp i banan och pressade, något som Villa ibland hade svårt att lösa. Trots ett pressat Villa så var det ändå Tilda Ström som gjorde matchens första mål och som senare skulle få avsluta sagan på en fantastiskt sätt.

Regerande cupmästarna Västerås kvitterade och tog sig förbi innan det var dags för Camilla Andersson att göra sitt första mål i turneringen när hon på passning av Matilda Svenler satte 2-2. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

– Det var en hård kamp där ute idag. Det blir ingen riktig struktur i och med alla utvisningar men vi lägger ner oss i varje situation idag.

I den andra halvleken kom Villa Lidköping ut med ett lugn. Tilda Ström satte Villa i förarsätet men det skulle bli en gastkramande halvlek där lagen tampades i varje situation. 2-3 blev 3-3 och 3-4 blev 4-4 med tio minuter kvar.

När matchklockan visade 92.47 trodde nog alla att Västerås skulle vinna den här finalen men Pernilla Elardt ville annat. På ett friläge skickade hon upp högerarmen och limmade bollen som var påväg att avgöra finalen.

I förlängningen väntade en tuff uppgift. Villa Lidköping hade tre spelare på utvisningsbänken.

Hur gick snacket inför förlängningen?

– Det var ett svårt läge med så många utvisade, vi pratade egentligen bara om att lägga ner oss till tusen i alla situationer. Prioriteringen blev ju att inte göra några misstag och nyttja dom lägena vi skulle få.

Och läget det kom..

Västerås var egentligen aldrig nära under förlängningen, det var istället Agnes Ögren som med en magnifik passning i luften, hittade Tilda Ström i djupled. Tilda lyckades plocka ner bollen och sprätta in målet som gjorde att Villa Lidköping nu har skrivit historia och är Svergies bästa klubblag.

– Vi är ett fantastiskt lag. Vi har slitit för det här under så lång tid så det känns obeskriviligt att äntligen få vinna idag, säger Ström.

Tilda blev tremålsskytt i matchen och blev även prisad som turneringens bästa spelare – helt välförtjänt. 

– Enormt häftigt och den här gruppen har något riktigt bra på gång, vilket vi visar idag. Sedan att få göra det här i Västerås mot Västerås känns extra stort, säger huvudtränaren Christer Andersson.

Efter turneringen prisades:

Bästa målvakt: Almira Khoroshevskaya (AIK)
Bästa försvarare: Lisa Östman (Villa Lidköping)
Bästa ytterhalv: Sanna Gustafsson (Villa Lidköping)
Bästa mittfältare: Malin Persson (VSK Bandy)
Bästa anfallare: Tilda Ström (Villa Lidköping)
Turneringens bästa spelare: Tilda Ström (Villa Lidköping)

–Det känns jättekul att bli prisad för sina insatser men jag är ingenting utan laget. Det är vi tillsammans som gör det här möjligt, säger Tilda Ström

Matchfakta

Västerås SK – Villa Lidköping  (4-5)

1-0 Tilda Ström 5
1-1 Bella Aronsson 22
2-1 Bella Aronsson 30
2-2 Camilla Andersson 41
—–HALVTID—–
2-3 Tilda Ström (Agnes Ögren) 66
3-3 Galina Mikhailova (Malin Persson) 72
3-4 Sanna Gustafsson (Camilla Andersson) 74
4-4 Charlotte Selbekk (Galina Mikhailova) 80
—–FULLTID—–
4-5 Tilda Ström (Agnes Ögren) 94

Hörnor:

Västerås SK: 7
Villa Lidköping: 7

Utvisningar:

Västerås SK: 5×10
Villa Lidköping: 6×10

Så spelade Villa Lidköping:

Pernilla Elardt
Sanna Gustafsson – Frida Wiklund – Viktoria Karlsson – Camilla Andersson – Wilma Wachenfeldt
Moa Friman – Agnes Ögren – Ida Friman
Matilda Svenler – Tilda Ström

Avbytare: Malin Kall, Julia Wallgren, Frida Wiklund och Sofie Millqvist (rmv)


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se