Villa vann enkelt mot jumbon

19 januari 2013 17:00
7-2 (2-1)

 

Villa behövde aldrig förta sig i den sista matchen före VM-uppehållet. Efter en tidig 5–0-ledning mot gästande jumbolaget Motala, kontrollerade Villa säkert händelseförloppet. Slutresultatet skrevs till 7–2 i hemmalagets favör.

22 av 26 elitserieomgångar är nu färdigspelade och det är dags för 18 dagars VM-uppehåll. För Villa innebär ledigheten en chans att samla krafter inför avslutningen av grundserien och det kommande slutspelet. Och det kan behövas. Kampen om den åtråvärda andraplatsen – som Villa just nu befinner sig på – är knallhård och det finns inte utrymme för några onödiga poängtapp under de avslutande fyra omgångarna av elitserien…

Andraplatsen innebär som bekant en extra och avgörande hemmamatch i ett eventuellt semifinalspel, något som dels ger extra klirr i kassan, dels öppnar vägen mot en SM-final i Stockholm.

Elitseriejumbon Motala hade aldrig något att säga till om när Villa trampade gasen i bott redan från start. Daniel Andersson lirkade in 1–0-målet efter 16 (!) sekunders spel, Tim Persson fick ordning på en fin långboll från Jesper Bryngelson och satte 2–0 i den åttonde minuten och David Karlsson fyllde på med två raka mål innan den första kvarten var färdigspelad.

Motala tog time out och stoppade den värsta blödningen. Visserligen prickade Pär Törnberg in 5–0 med ett långskott, men det var också hemmalagets sista mål under första halvlek. Istället kunde Oscar Folkesson reducera till 5–1 strax före pausvilan.

Glädjande nog kunde vi konstatera att Villas andremålvakt, Joakim Bergqvist, fick chansen att vakta stolparna under matchens sista 45 minuter – 19-åringens första framträdande i elitserien! Joakim agerade stabilt när Motala stack upp i sporadiska anfallsförsök, men som helhet fick ”Kimmen”, som han kallas, ett lugnt inträde i finrummet.

Patrik Gustafsson petade in en hörnretur till 6–1 och David Karlsson utökade Villas ledning ytterligare när han på skyttekungsmaner tråcklade in bollen efter Jesper Bryngelsons precisa framspelning.

7–1-ledning till hemmalaget och matchklockan hade precis passerat 50 minuter. Var skulle målfesten sluta, undrade vi på läktaren. Ungefär här och nu, löd svaret. Resten av halvleken blev nämligen en ganska sömnig och avslagen historia. Motala hade inte speciellt mycket att komma med och Villa spelade av matchen på ett kontrollerat sätt.

Jesper Bryngelson prickade ribban och David Karlsson kostade på sig lyxen att missa en straff (Davids och Villas första straffmiss för säsongen) – men några fler hemmamål blev det inte. I slutsekunderna fastställde istället Motala slutresultatet till 7–2.

Nu tar elitserien som sagt en tids uppehåll medan Daniel Andersson och de andra landslagsspelarna ska försöka försvara Sveriges VM-guld vid VM i Vänersborg. Nästa gång Villa beträder isen i elitseriesammanhang är den 6 februari då laget gästar Hammarby på Zinkensdamm i Stockholm!

Till sist…

• Joakim Bergqvist fick alltså göra sin första halvlek i elitserien. ”Kimmen” stod för en stabil insats, men lite snöpligt tvingades han släppa in sitt första mål i den 90:e minuten när Motalas Oscar Folkesson reducerade på hörna. Den 19-årige målvaktstalangen kan dock trösta sig med att det var en fullträff à la Joakim Hedqvist som slank förbi honom…
• Även Villas två andra juniorer – Simon Artig och Tobias Nyberg – fick speltid och gjorde det bra.
• Sällan har det varit så tyst i Sparbanken Lidköping arena som det var strax före klockan halv sex ikväll. Anledningen? Daniel Andersson föll till isen och blev liggande efter en kollision med en Motalaspelare. Som tur var kunde vi alla pusta ut när Daniel, en halvminut senare, reste på sig.
• Daniel stod för övrigt för den här säsongens snabbaste mål i elitserien (16 sekunder). Och då var det ändå Motala som gjorde avslag…

Anton Mattsson

 

Målskyttar

1-0 Daniel Andersson (Patrik Gustafsson) 0.16
2-0 Tim Persson (Jesper Bryngelson) 7
3-0 David Karlsson (Petter Björling) 12
4-0 David Karlsson (Daniel Andersson), hörna 14
5-0 Pär Törnberg (Daniel Andersson) 22
5-1 Oscar Folkesson (Rickard Solebris) 41
——–halvtid——–
6-1 Patrik Gustafsson, hörna 47
7-1 David Karlsson (Jesper Bryngelson) 53
7-2 Oscar Folkesson (Cristopher Sandell), hörna 89
 

Hörnor
Villa Lidköping: 10
IFK Motala: 7

Utvisningar
Villa Lidköping: 2×10
IFK Motala: 3×10

Publik: 2818

Vinnande lottnummer i 50/50-lotteriet: 27258 (Vinstsumma: 24.020 kr)

Domare: Ulrik Bergman, Jimmy Elwing, Tomas Andersson, Andreas Viktorsson.

Lekande lätt för Villa

Lyssna: Daniel Andersson varnar för Kazakstan

Lyssna: Ari Holopainen: ”Det är solklart att David borde vara med i VM-truppen”

Lyssna: IFK Motalas tränare Patrick Johansson om lagets svåra vinter

 

Villas laguppställning:

3 Patrik Hellman
4. Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
25 Tobias Nyberg
28 Pär Törnberg
32 Martin Berggren (1:a halvlek)
44 Martin Hagman
71 Johan Malmqvist
75 Jesper Eriksson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist (2:a halvlek)
 

Mer info kommer under kvällen.

Fler bilder från matchen finns i bildgalleriet»