Villa vann enkelt och utan att förta sig mot elitseriens jumbolag Tillberga

14 januari 2012 17:00
8-3 (5-1)

Prestationsmätaren nådde kanske aldrig allra högst upp, men Villa vann enkelt och utan att förta sig mot elitseriens jumbolag Tillberga. Målmässigt höll sig Västeråslaget kvar i matchen fram till början av den andra halvleken – därefter seglade Villa ifrån och slutresultatet skrevs till 8–3.

Efter den meriterande segern mot Bollnäs tidigare i veckan, inledde Villa i dag ett något lättare spelschema som varar fram till VM-uppehållet i slutet av januari. Utöver en tuff bortamatch mot Broberg/Söderhamn ska Villa under den här perioden ta sig an de tre jumbolagen Tillberga, Vetlanda och Kalix – hemma i Sparbanken Lidköping arena. Med tanke på den tuffa säsongsavslutning som väntar efter VM-uppehållet är det långt ifrån orimligt att kräva en poängskörd på sex, sju poäng i dessa matcher…

I dagens match stod Tillberga – med Per Fosshaug vid sidan av isen – för motståndet. Västeråsarna har gått trögt den här säsongen och placerade sig inför matchen på en sistaplats i den jämna tabellen. Villa låg å sin sida ett par snäpp högre upp, på en femteplats – med chans att vid en seger avancera uppåt.

Innan matchen delades priser ut till tre hemmaspelare i form av Martin Johansson (100 matcher i Villa), Daniel Andersson (200 matcher) och David Karlsson (100 mål). Den sistnämnde herren skulle spä på den där statistiken med ytterligare ett par fullträffar, men det började aningen trevande – en viss underskattning fanns nog hos en del av hemmaspelarna. I den fjärde minuten gjorde Tillberga 1–0 sedan högerhalven Mattias Wiberg hittat en fristående Jens Blixt vid straffpunkten, och sedan Blixts avslut säkert suttit i nättaket.

Villas kvittering dröjde ungefär en kvart. Daniel Andersson släppte bollen i sidled till Erik Olovsson, som i hög fart tog sig förbi bortaförsvaret. Bollen mellanlandade på David Karlssons klubba innan den snyggt hittade målet. I och med kvitteringen trodde de flesta av Tillberga skulle ha sagt sitt i matchen, men bortalaget tog på nytt ledningen i den 20:e minuten. Jonas Lindqvist åkte oerhört elegant, om än något lättvindigt, igenom Villaförsvaret och la bollen förbi Martin Berggren.

Målet väckte de hemmaspelare som trodde att matchen skulle bli en promenad i parken, och efter en rad fina chanser satte Jesper Bryngelson 2–2 i den 31:a minuten. Daniel Andersson utökade till 3–2 via målvakten Herajärvi åtta minuter senare och det resultatet stod sig till halvtidspausen. Ingen vidare halvlek av ett Villa som ändå spelade upp sig mot slutet, men med tanke på att andra halvlek brukar vara avsevärt mycket bättre än den första fanns det ingen anledning till oro.

Och den känslan bekräftades så snart matchen återigen var igång. I andra halvlek gjorde Villa fem raka mål och seglade ifrån till en 8–2-ledning. David Karlsson gjorde tre av målen (totalt fyra från skyttekungens klubba) och spelade fram till ett. Även Martin Berggren noterades för en assistpoäng när han med ett vackert utkast friställde Daniel Andersson, som säkert överlistade Herajärvi. Tillberga uppträdde uppgivet och håglöst under större delen av andra halvlek och faktiskt var det klasskillnad på lagen.

I slutminuterna trodde de flesta att Berggren skulle kunna räkna in ytterligare en assist när han med ett nytt utkast friställde Daniel som kommit in från utvisningsbåset – men icke. Domarna dömde bort Daniels friläge med motiveringen att han drog fördel av att Tillberga nyss haft en hörna. Förståeligt kanske, men synd för Martin…

I stället gjorde Mattias Rydberg 8–3 på hörna i slutsekunderna och det blev också slutresultatet – ett odiskutabelt rättvist sådant. Tillberga stretade mot hyfsat under den första halvleken, men orken tröt rejält i den andra. Villa gjorde sitt jobb och la säkert beslag på de två poängen – speciellt mycket mer finns inte att säga om själva matchen.

Daniel och David fortsätter att leverera. I dag gjorde duon nio poäng tillsammans och det är klart att de drar ett viktigt lass. Men kollektivet Villa ser allt bättre ut och det tyder de senaste segrarna på. På onsdag besöker Vetlanda arenan och då hoppas vi på en bra match och två nya poäng.

Anton Mattsson

Målskyttar

0-1 Jens Blixt (Mattias Wiberg) 3
1-1 David Karlsson (Erik Olovsson) 15
1-2 Jonas Lindqvist (Andreas Hammarbäck) 20
2-2 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson), hörna 30
3-2 Daniel Andersson 38
——–halvtid——–
4-2 David Karlsson (Daniel Andersson) 49
5-2 Daniel Andersson (Martin Berggren) 55
6-2 Jesper Bryngelson (David Karlsson) 72
7-2 David Karlsson 74
8-2 David Karlsson 77
8-3 Mattias Rydberg (Jonas Lindqvist) 91

Hörnor
Villa Lidköping: 10
Tillberga: 5

Utvisningar
Villa Lidköping: 3×10
Tillberga: 3×10

Publik: 2483

Domare: Mikael Karlsson, Kennet Kristiansson, Jonas Jonsson, Peter Andrén.
 

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist