Damlaget skrämde bort Västeråsspöket

27 september 2020 13:30
7-3 (4-1)

Västeråsspöket är bortskrämt – damlaget slog regerande svenska mästarna i gruppfinalen: “En enorm vilja att slå dom idag”

Efter flertal försök att besegrade Västerås så har nu damlaget skrämt bort Västeråsspöket, rejält dessutom. 7-3 på söndagseftermiddagen i gruppfinalen av Svenska Cupen.

-Tjejerna gör en enormt bra prestation. Vi styr matchen dit vi vill och dom gör det riktigt bra. Vi följer vår plan och vårt mönster. Vi är väldigt disciplinerade idag, säger en nöjd huvudtränare, Christer Andersson efter insatsen.

Det var Tilda Ström som öppnade målskyttet på en hörna, klockrent över Isabelle Larsson i Västeråsmålet. Kvitteringen skulle dock komma fem minuter senare när Charlotte Selbekk på ett fint sätt plockade ner en långboll och rundade, en annars strålande, Sofie Millqivst.

Och det är lika bra att arbeta oss igenom Sofie Millqvist fina insats. Den unga talangen som fick vakta målet under fjolårets säsong när Pernilla Elardt blev mamma, har i säsongsstarten öppnat lika fantastiskt.

Idag stod hon för två straffräddningar. En vid läge 1-1 och ytterligare en vid 3-2.

-Hon gör en jättefin match idag. Det är viktigt för henne och såklart viktigt för matchen att hon kliver fram och räddar två straffar. Det satte lite griller i huvudet på Västerås, säger Christer.

Istället för 2–1 till Västerås så blev det Villa Lidköping som fick chans på straff. Matilda Svenler klev fram och satte hemmalaget i ledningen. En ledning som man aldrig släppte.

Tilda Ström ökade på till 3-1, återigen på en hörna och trots att Västerås fick göra 3-2 precis innan paus så var det ett energifyllt Villa Lidköping som skulle komma att gå ifrån i den andra halvleken.

–Vi kände att vi hade matchen och att vi hade den energin och viljan i gruppen för att slå dom. Jag var inte orolig när vi gick ut till den andra halvleken att vi skulle tappa ledningen utan visste att vi skulle trycka på ännu mer.

Den andra halvleken startade Västerås piggt och det skulle dröja ett litet tag innan Villa Lidköping tryckte på. Bortalaget fick med sig ytterligare en straff men i vägen stod återigen Sofie Millqvist.

Som i den första halvleken så växte Villa Lidköping i och med straffräddningen. Gruppen fick ännu mer energi och kunde strax därefter göra 4–2 på straff, signerat Matilda Svenler – distinkt vid målvaktens vänstra sida.

4-2 blev 5-2 och ganska omgående 6-2. Först var det Tilda Ström på en fin passning av Lisa Östman och en minut senare så var det dags för Ida Friman, återigen på passning av Östman.

-Jag tycker att varje individ visar att dom vill det här lite mer än Västerås, det är det som gör att vi skapar lägena för att gå ifrån. Vi har helt enkelt lite mer i skridskorna än dom idag.

Nyförvärvet Moa Friman avslutade hemmalagets målskytte med att visa prov på fantastisk teknik och skridskoåkning. Från egen planhalva drog hon igenom hela Västerås och smällde in 7-2 bakom Isabelle i målet.

Västerås fick göra ett tröstmål i matchens sista sekund men idag var det Villa Lidköpings match. Seger med 7-3 i gruppfinalen och laget är klart för slutspelet 10-11 oktober.

Matchfakta

Villa Lidköping – Västerås SK (7-3)

1-0 Tilda Ström (Camilla Andersson) 16
1-1 Charlotte Sellbekk (Galina Mikhailova) 21
2-1 Matilda Svenler (straff) 32
3-1 Tilda Ström (Sanna Gustafsson) 39
3-2 Clara Lundin 45
—–HALVTID—–
4-2 Matilda Svenler (straff) 62
5-2 Tilda Ström (Lisa Östman) 71
6-2 Ida Friman (Lisa Östman) 73
7-2 Moa Friman (Sofie Millqvist) 84
7-3 Maja Odén (Tova Grönoset) 91

Hörnor:

Villa Lidköping: 10
Västerås: 12

Utvisningar:

Villa Lidköping: 6×10
Västerås: 3×10

Domare: Emil Lindell, Rasmus Helgesson, Viktor Fritzon

Så spelade Villa Lidköping:

Sofie Millqvist
Lisa Östman – Frida Wiklund – Viktoria Karlsson – Camilla Andersson – Sanna Gustafsson
Moa Friman – Agnes Ögren – Ida Friman
Matilda Svenler – Tilda Ström

Avbytare: Sofia Eriksson, Malin Kall, Julia Wallgren, och Meja Norrman (rmv),


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se