Nja, det blev inte något lysande slut på 2011 för Villas del

30 december 2011 19:00
9-3 (5-2)

Nja, det blev inte något lysande slut på 2011 för Villas del. Förlusten mot Vänersborg på annandagen följdes nämligen upp med ytterligare ett nederlag, 3–9 borta mot Kungälv.

Skarpe Nord i Kungälv tillhör Elitseriens mest svårspelade arenor. Kombinationen av svag belysning, stundtals undermålig is och en position strax under motorvägen E6, gör den till en mardröm för många gästande lag. Samtidigt är arenan en stor del i Kungälv framgångar den här säsongen. Bohuslänningarna låg inför dagens match sexa i tabellen, och på hemmaplan har sex försök av sex möjliga lett till seger.

Villa lyckades som bekant vinna hemma mot Kungälv för ett par veckor sedan, men inte utan ansträngning. Först i den 85:e minuten kunde David Karlsson avgöra till Villas fördel. Efter den bittra annandagsförlusten mot Vänersborg önskade de tillresta supportrarna inget hellre än en ny triumf mot Kungälv. Jämfört med annandagsmatchen gjorde Villa två förändringar. Patrik Gustafsson var tillbaka på sin halvposition, medan Andreas Erkenborn fick uppdraget att vakta kassen i sjuke Martin Berggrens frånvaro.

I perfekt bandyväder – vindstilla och med några få minusgrader (ingen undermålig is, alltså) – inledde Villa bäst på Skarpe Nord. Jesper Bryngelson tog sig fram till några halvchanser utan att hitta målet, men Villa kändes på det hela taget mycket hetare än sist mot Vänersborg. Trist nog var det Kungälv som tog ledningen. Hemmalaget ställde om blixtsnabbt efter ett misslyckat anfall från Villas sida, och sekunderna senare korsade domare Öhrlund armarna över huvudet – straff. Antti Ekman gled fram och satte säkert 1–0. Denne Ekman, nyförvärv inför säsongen, skulle ha en lyckad afton. 2–0 gjorde han på frislag i den 29:e minuten och inte långt därefter utökade han till 3–0, återigen på straff.

Efter Villas fina inledning hade hemmalaget tagit över (även om man inte skapade speciellt mycket utöver målen) och efter Ekmans hattrick gjorde Mikael Lindberg 4–0. Lindberg avlossade ett skott en bra bit utifrån, men via en Villaförsvarare ändrade bollen riktning och seglade in i mål. Bortalaget lät sig dock inte nedslås och strax före pausvilan satte Patrik Hellman viktiga 4–1 på hörna.

Hellmans reducering tände ett visst hopp i bortalägret, men detta släcktes omgående i den andra halvleken. För tredje gången i matchen (!) dömde Öhrlund straff för hemmalaget och för tredje gången satte Antti Ekman det orangea nystanet bestämt bakom Andreas Erkenborn. Patrik Hellman reducerade visserligen till 2–5 relativt kort därpå (i det läget hade Hellman gjort tre raka hörnmål, annandagsmatchen inkluderad), men Kungälv var det bättre laget för kvällen. Mikko Rytkönen gjorde 6–2 efter en fin framspelning av Markus Kumpuoja och när Patrik Hellman och Linus Rönnqvist drabbades av var sitt lindrigt matchstraff handlade det mest om hur stort slutresultatet skulle bli.

Med åtta man på isen kunde Villa inte göra annat än att försöka undvika ett ras. Det lyckades sisådär – när matchen blåstes av stod det 9–3 till Kungälv. David Karlsson tröstmålade på straff för Villa. Kungälv tog därmed en ny, meriterande hemmaseger och är alltjämt obesegrade på Skarpe Nord. I dag var segern odiskutabel. Bohuslänningarna visade upp en tät defensiv och ett hypervasst kontringsspel, medan Villa tycks ha hamnat i en liten formsvacka så här i slutet av 2011. Men Kungälv imponerade och laget blir definitivt att räkna med längre fram på säsongen.

Villa får snabbt glömma den senaste veckans förluster och rikta in sig mot mötet med Sirius på tisdag. Då gäller det att vända på den negativa trenden!

Och till sist, alla villaiter: gott nytt år!

 

 

Anton Mattsson

 

 

Målskyttar

1-0 Antti Ekman, straff 22
2-0 Antti Ekman (Mikael Lindberg), frislag 28
3-0 Antti Ekman, straff 34
4-0 Mikael Lindberg (Fredrik Johansson) 37
4-1 Patrik Hellman (Daniel Andersson), hörna 47
————halvtid————
5-1 Antti Ekman, straff 50
5-2 Patrik Hellman (Daniel Andersson), hörna 52
6-2 Mikko Rytkönen (Markus Kumpuoja) 55
7-2 Mikael Lindberg (Jakob Jenefeldt), hörna 59
7-3 David Karlsson, straff 63
8-3 Markus Kumpuoja 76
9-3 Markus Kumpuoja (Antti Ekman) 83

Hörnor
Kungälv: 3
Villa Lidköping: 7

Utvisningar
Kungälv: 3×10
Villa Lidköping: 9×10 + 2 lindriga matchstraff på Patrik Hellman (minut 59) och Linus Rönnqvist (minut 66)

Publik: 1241

Utvisningar Peter Öhrlund, Pontus Petersson, Tomas Ljung, Thomas Hofling.
 

Villas laguppställning

3. Patrik Hellman
4. Daniel Skoog
5. Linus Rönnqvist
8. Patrik Gustafsson
9. Erik Rosengren
10. David Karlsson
11. Simon Artig
12. Tim Persson
14. Henrik Larsson
18. Andreas Erkenborn (målvakt)
19 Christoffer Norin
21. Jesper Bryngelson
24. Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78. Peter Karlsson
83. Daniel Andersson
92. Petter Björling
93. Joakim Bergqvist (reservmålvakt)