Villa föll tungt i annandagsderbyt

26 december 2012 17:00
8-7 (6-4)

Villa föll tungt i annandagsderbyt

Efter 30 minuters spel ledde Villa med 3–0 i annandagsderbyt mot IFK Vänersborg. Men matchen fick en oväntad vändning och när slutsignalen löd i Arena Vänersborg hade hemmalaget vunnit med 8–7.

För andra året i rad lockade annandagsderbyt mellan Villa och Vänersborg storpublik. Den här gången hade drygt 4 000 åskådare sökt sig till Arena Vänersborg, vilket dels var nytt publikrekord i den nya inomhusarenan, dels hela annandagsbandyns bästa publiksiffra.

Till skillnad mot i fjol, när Villa föll tungt i Sparbanken Lidköping arena, kunde hemmasupportrarna den här gången vandra hem med ett leende på läpparna. För andra året i rad stod nämligen IFK Vänersborg som segare i annandagsderbyt.

Matchens inledande minuter talade dock för en annan utgång. Villa dominerade fullständigt och Daniel Andersson och Jesper Bryngelson såg till att bortalaget gick ifrån till en 0–2-ledning redan efter åtta minuter. Vänersborg kom knappt över mittlinjen under de första tio minuterna, men hemmalaget fick en gyllene reduceringschans när Johan Koch föll i straffområdet efter 25 minuters spel.

Joakim Hedqvist gjorde dock något så ovanligt som att missa straffen, och istället kunde Daniel Andersson sätta 0–3 efter ett fantastiskt utkast av Martin Berggren. Då återstod det en dryg kvart av första halvlek och inget talade för att Vänersborg skulle komma tillbaka in i matchen…

Men Andreas Eriksson reducerade per omgående och innan halvleken var över hade Joakim Hedqvist tagit revansch för sin tidigare straffmiss. Den före detta landslagsspelaren avlossade bandyvärldens hårdaste skott på en högerhörna i den 42:a minuten och Villaspelarna kunde bara se på när bollen for upp i nättaket. Vänersborg hade spelat upp sig efter den bedrövliga starten och hemmalagets mål var långt ifrån oförtjänta.

Andra halvlek var drygt tio minuter gammal när Vänersborg kvitterade – och föga förvånande gjordes målet på en fast situation. Marcus Sixtensson-Ottosson visade alla tillresta Villafans varför Vänersborg är det lag i elitserien som gör procentuellt flest mål på hönor, straffar och frislag.

Villa svarade omgående när David Karlsson, på pass från Jesper Eriksson, vispade in 3–4-målet i den 58:e minuten. De kommande tolv minuterna skulle dock bli oerhört plågsamma för bortalaget. Vänersborg gjorde fyra raka mål och såg till att matchen helt och hållet vände till hemmalagets fördel. Slutspelsjagande Vänersborg kontrade Villa sönder och samman, och Christoffer Fagerström med fleras ständiga åkande rev djupa sår i bortaförsvaret.

Daniel Andersson reducerade till 7–5 på Patrik Gustafssons inspel, men i den 82:a minuten såg Vänersborg ut att sätta spiken i kistan. Villa slarvade bort bollen på mittplan och Andreas Eriksson fullföljde en ny, blixtrande omställning med att göra 8–5.

Villa ska dock ha beröm för sitt försök att komma tillbaka in i matchen. 8–6-målet tillkom på ett ganska märkligt sätt. Christoffer Fagerström skulle hämta bollen hos målvakten Bridholm, men den talangfulle mittfältaren/anfallaren snubblade på skridskorna och lade handen på bollen i eget straffområde. David Karlsson förvaltade säkert den följande straffen och genast väcktes hoppet hos alla Villasupportrar.

Och med drygt fem minuter kvar att spela kom nästa reduceringsmål. Daniel Andersson spelade fram David Karlsson som på något sätt stötte in bollen bakom Gabriel Bridholm i Vänersborgsmålet. 8–7!

De avslutande minuterna blev dramatiska. Villa flyttade upp hela i laget i ett försök att finna en kvitteringschans. Patrik Gustafssons hörnskott gick dock tätt över mål och när David Karlsson, i fritt läge, blåstes av för offside var matchen förlorad för Villas del.

En svängig och för den objektive åskådaren underhållande match var därmed till ända. Villa hade full kontroll fram till 3–0-målet, men sedan var Vänersborg under långa stunder det bättre laget. Med fyra raka mål i andra halvlek avgjorde hemmalaget matchen, även om Villa till slut vara nära att knipa åt sig en pinne…

För Villas del väntar nu en ny, svår bortamatch mot Bollnäs den 28 december. Med andra ord finns det ingen anledning att älta den här förlusten speciellt länge. Imorgon tar vi nya tag!

Till sist…

• Publiksiffran – 4018 åskådare – var alltså nytt publikrekord i Arena Vänersborg. Frågan är hur många av åskådarna som kom från Lidköping… Hälften? Bra tryck var det i alla fall på de sektioner som dominerades av de tillresta Villafansen!
• Vänersborgs seger var inte den enda skrällen under annandagen. Kungälv förlorade oväntat hemma mot Gais och Bollnäs hemmaslog Edsbyn med hela 7–3.

Anton Mattsson
 

Målskyttar

0-1 Daniel Andersson (Henrik Larsson) 1
0-2 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson), hörna 7
0-3 Daniel Andersson (Martin Berggren) 29
1-2 Andreas Eriksson (Johan Koch) 33
2-3 Joakim Hedqvist (Petter Andersson), hörna 41
————halvtid————
3-3 Marcus Sixtensson Ottosson (Petter Andersson), hörna 55
3-4 David Karlsson (Jesper Eriksson) 57
4-4 Christoffer Fagerström (Johan Koch) 59
5-4 Joakim Hedqvist, straff 62
6-4 Christoffer Fagerström (Joakim Hedqvist) 69
7-4 Petter Andersson (Christoffer Fagerström) 71
7-5 Daniel Andersson (Patrik Gustafsson) 72
8-5 Andreas Eriksson (Johan Koch) 81
8-6 David Karlsson, straff 85
8-7 David Karlsson (Daniel Andersson) 87

Hörnor
Vänersborg: 7
Villa Lidköping: 7

Utvisningar
Vänersborg: 5×10
Villa Lidköping: 3×10

Domare: Jonas Kandell, Christoffer Johansson, Alexander Sörensen, Thomas Hofling.

Publik: 4018
 

Villa rasade inför rekordpublik i derbyt

Lyssna: Ari Holopainen, Villa: ”Jag vet inte riktigt vad som händer”

Lyssna: Magnus Nordin, Villa: ”En fruktansvärt onödig förlust”

 

Villas laguppställning:

3. Patrik Hellman
4. Daniel Skoog
5. Linus Rönnqvist
8. Patrik Gustafsson
9. Erik Rosengren
10. David Karlsson
11. Simon Artig
12. Tim Persson
14. Henrik Larsson
21. Jesper Bryngelson
24. Martin Johansson
25. Tobias Nyberg
28. Pär Törnberg
32. Martin Berggren
44. Martin Hagman
71. Johan Malmqvist
75. Jesper Eriksson
78. Peter Karlsson
83. Daniel Andersson
92. Petter Björling
93. Joakim Bergqvist

Fler bilder från matchen finns i bildgalleriet»