Trots en svag inledning på matchen, 0-2-underläge efter sju minuter, lyckades Villa vinna kvällens bortamatch mot Kalix med 6-5.

16 november 2011 19:00
5-6 (1-3)

Trots en svag inledning på matchen, 0–2-underläge efter sju minuter, lyckades Villa vinna kvällens bortamatch mot Kalix med 6–5.
– Vi är inte vana vid att ta de där riktiga ”krigarvinsterna”, men idag tycker jag att vi malde ner Kalix över nittio minuter, säger Villas klubbchef Jonas Johansson.

Med måndagens storseger mot Edsbyn i färskt minne förväntade sig alla Villasupporters en ny seger i dagens bortamatch mot Kalix. Och visst – på förhand är Kalix ett motstånd som Villa bör slå så gott som alla dagar i veckan, men elitseriens nordligaste lag har överraskat stort under upptakten av säsongen. Segrar mot Tillberga, Sirius och Vänersborg imponerar.

Mot Villa dröjde det bara sju minuter innan laget hade skaffat sig en tvåmålsledning. Johan Sundquist gjorde 1–0 ur snäv vinkel och strax därefter ökade Niklas Gälman på till 2–0. Villa verkade tagna av stundens allvar.

– Vi visste att Kalix är bra för att vara nykomlingar, men vi fick inte matchbilden dit vi ville i inledningen av matchen. Precis som mot Edsbyn tänkte vi ligga högt upp på Kalix men det var många stumma ben efter resan. Det tog en stund innan vi kom upp i rätt nivå.

Lite drygt 20 minuter för att vara exakt. Då reducerade David Karlsson på Daniel Anderssons magnifika passning. Två minuter senare hittade Villa rätt igen. Den här gången var det Jesper Bryngelson som ”målade” efter en rörig situation framför Kalix mål.

Villa hade tagit över efter den snöpliga inledningen och ett ledningsmål hängde i luften. Kalix gjorde visserligen 3–2 på straff, men Villa replikerade omgående när David Karlsson satte sitt andra mål i matchen. Strax innan halvtidsvilan hittade dock den finske domaren en ny straff åt hemmalaget – och Jimmy Berglund satte bollen säkert i nättaket.

– Båda straffarna kändes ganska tveksamma, men jag tycker att vi spelade betydligt bättre under andra hälften av första halvlek. Då hängde inte Kalix med och vi styrde och ställde ute på planen, säger Jonas.

Spelövertaget gav utdelning i den andra halvleken. Martin Johansson kvitterade per omgående och runt den 60:e minuten gjorde Villa två snabba mål fram till 6–4, båda signerade Daniel Andersson. Villa verkade ha full kontroll på händelserna ute på den allt sämre isen, men med tio minuter kvar av ordinarie matchtid reducerade Kalix. För undertecknad som följde matchen via NLT:s liverapport blev avslutningen en nervös historia. Jonas Johansson, som var på plats i Kalix, ansåg dock att det aldrig var någon fara på taket.

– Jag tycker att vi spelade kontrollerat i hela andra halvlek. Visst, Kalix hade en hel del boll i slutet och allt kunde hända i och med att isen var som den var, men de skapade aldrig någon klar kvitteringschans.

Nej, efter fem minuters tillägg (!) kunde Villa andas ut. Försvaret höll tätt under slutskedet av matchen och därmed kan Villa räkna in säsongens andra seger.

– Framför allt var det viktigt att följa upp segern mot Edsbyn med ytterligare en fullpoängare, konstaterar Jonas.

Spelschemat är tätt nu och redan på lördag ställs Villa mot Broberg/Söderhamn hemma i Sparbanken Lidköping Arena. Det finns goda skäl att besöka den matchen enligt Villas klubbchef.

– Det brukar alltid bli publikvänliga matcher mot Broberg och jag tror att det kommer att bli en rolig tillställning på lördag. Om man vill ha en skön lördagsunderhållning i arenan ska man helt klar komma och titta, avslutar Jonas.

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 Johan Sundqvist (Mats Rönnqvist) 4
2-0 Niklas Gälman (Peter Stock), hörna 6
2-1 David Karlsson (Daniel Andersson) 23
2-2 Jesper Bryngelson (Patrik Hellman) 25

3-2 Jimmy Berglund, straff
3-3 David Karlsson (Henrik Larsson) 33
4-3 Jimmy Berglund, straff 42
————halvtid————
4-4 Martin Johansson (Linus Rönnqvist), hörna 47
4-5 Daniel Andersson (Erik Rosengren) 64
4-6 Daniel Andersson (Linus Rönnqvist) 67

5-6 Emil Wiklund (Jimmy Berglund) 79

Hörnor
Kalix: 4
Villa Lidköping: 10

Utvisningar
Kalix: 2×10
Villa Lidköping: 2×10, 1×5

Domare:
Peteri Kuusela, Veli-Matti Salmi, Jussi Harjuoja, Anders Gälman.
Publik:
1510

Villas laguppställning

3. Patrik Hellman
4. Daniel Skoog
5. Linus Rönnqvist
8. Patrik Gustafsson
9. Erik Rosengren
10. David Karlsson
11. Simon Artig
12. Tim Persson
14. Henrik Larsson
19. Christoffer Norin
18. Andreas Erkenborn
21. Jesper Bryngelson
24. Martin Johansson
32. Martin Berggren
71. Johan Malmqvist
74. Erik Olovsson
78. Peter Karlsson
83. Daniel Andersson
92. Petter Björling
93. Joakim Bergqvist