Johan Esplund skickar Villa till SM-final

12 March 2019 19:00
4-3 (1-2, 0-0, 1-0)

Johan Esplund skickade Villa Lidköping till SM-final: “Det blev bara svart”

Efter en gastkramande tredje semifinal lyckades Villa Lidköping gå segrande av isen då man till slut vann mot Edsbyn med 4-3 (2-1), men det krävdes 110 spelminuter innan det var klart. Johan Esplund satte avgörandet i sista förlängningsminuten och saken var klar! ”Häftigt att spela denna match inför denna publik och framförallt att få avgöra på hemmaplan” sa en sprudlande glad Tim Persson.

Ett utsålt Sparbanken Lidköping Arena kokade denna tredje semifinalmatch mot svenska mästarna Edsbyn. Pressen var stor på hemmalaget att avgöra och äntligen få ta hela Lidköping till Studenternas i Uppsala.

Edsbyn började matchen med att äga mycket boll. De täppte till bakåt och satsade på egna snabba kontringar, flera signerade Edsbyns stjärna Määttä. Men även denna match storspelade Villas försvar.

Det var Villa som inledde målskyttet på en hörnvariant genom Joakim Andersson efter 13 minuter. Andra målet kom efter knappa 30 minuter då Jesper Eriksson drog på ett skott som David Karlsson fångade upp returen på och petade in. Det kändes nu som om Villa började koppla greppet om matchen. Men återigen drog kom Määttä med fart och åkte in i Villas straffområde och blev fälld. Domaren blåste straff. Jonas Edling åkte fram till straffpunkten och siktade skottet helt rätt bakom Thimfors. 2-1 till hemmalaget efter de första 45 minuterna.

De 5400 åskådarna på läktarna var helt knäpptysta när kvitteringen kom. Daniel Burvall lyfte bollen från mittlinjen och Toumas Määttä satte den i mål på halvvolley. Riktigt snyggt.

Efter 77 minuter gick Esplund in i straffområdet men blev hakad och återigen blåste domaren straff, denna gång för Villa. Villas lagkapten David Karlsson klev fram men satte den i ribban. Istället gick Edsbyn till ett snabbt anfall och Hans Andersson fick till avslutet och bortalaget gick för första gången i detta slutspel upp i ledningen till 3-2.

-Tanken i detta läget var att vänder vi inte detta så vänder vi i nästa, men vissa fick lite flash-backs från förra året. För mig var det enkelt, jag kommer ju ens inte håg matchen som varit innan, skrattade Tim.

Villa tog efter detta en time-out.
-Vi bestämde oss för att flytta fram laget. Gick ner på trebackslinje och vi försökte få till hörnor och skjuta sönder dom. Hela ”Byn” stod ju i straffområdet.

På ordinarie övertid lyckades tillslut Joakim sätta in kvitteringsmålet 3-3 och taket var på väg att lyfta i Arenan. Med sekunder kvar fick Määttä återigen ett lyft men Thimfors var med på noterna och täppte till.

Förlängning väntade. Villa ägde boll i princip hela förlängningen men fick inte in bollen bakom Edsbyns buss. Men räddaren i nöden Johan Esplund utförde återigen magi med sin klubba. I sista förlängningsminuten lyckades han dribbla igenom och flippade in bollen och saken var klar. VILLA ÄR I FINAL!!!!!!


 

Målskyttar:

1-0 Joakim Andersson 13
2-0 David Karlsson 26
2-1 Jonas Edling (straff) 39
—–HALVTID—–
2-2 Toumas Mättää (Oscar Burvall Jonsson) 67
2-3 Hasse Andersson 77
3-3 Joakim Andersson 91
—–FULLTID—–
4-3 Johan Esplund 109

Matchfakta:

Hörnor:
Villa Lidköping: 13
Edsbyns IF: 7

Utvisningar:
Villa Lidköping: 1×10
Edsbyns IF: 4×10

Publiksiffra: 5400

Laget:
Målvakt:

Jesper Thimfors

Försvar:
Martin Johansson
Martin Andreasson
Ludvig Johansson
Petter Björling
Felix Pherson

Mittfält:
Johan Esplund
Jesper Eriksson
Martin Karlsson

Anfall:
David Karlsson
Joakim Andersson

Avbytare:
Johan Löfstedt
Tim Persson
Joel Broberg (Jr)
Sune Gustafsson (Jr)
Jon Karlsson (RMV)


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se