Mot Kungälv kom första förlusten

2-0 är sannerligen inget vanligt segerresultat i dagens bandy. Att Villa Lidköping får lämna isen mållöst är kanske ännu ovanligare. Men utan anfallsessen Daniel Andersson och David Karlsson inträffade bägge scenariorna när Kungälv vann dagens träningsmatch med just 2-0.

IFK Kungälv kom till matchen med ett försäsongsfacit som i ärlighetens namn inte imponerade. Sex förluster på åtta matcher – mot motstånd som Kungälv borde ha en bra chans att besegra. Förra säsongens tabelltia har förstärkt laget med bland annat de finska landslagsmännen Mikko Rytkönen (tidigare i Villa) och Antti Ekman, och en rimlig målsättning den här säsongen borde vara att knipa en av de sista slutspelsplatserna.

Villa, å sin sida, kom till matchen med sex raka segrar i ryggen, men utan de offensiva storstjärnorna Daniel Andersson och David Karlsson. Inte heller Patrik Gustafsson, Villas nya halvback som så fint kommit in i laget, fanns på isen när domare Max Johansson satte pipan i munnen och blåste igång matchen – en halvtimme för sent då Kungälv spelarbuss gått sönder på färden till Lidköping.

Den första halvleken präglades av ett bra försvarsspel från båda lagen och bortsett en rad hörnor var det tunnsått med målchanser. Villa vaskade fram den första riktigt klara möjligheten efter 22 minuter då Jesper Bryngelson fick en dubbelchans efter Johan Malmquists hörna.

Bara minuten senare svängde det åt andra hållet och med ett distinkt vänsterskott gjorde Fredrik Johansson 1-0 till Kungälv. Jesper Bryngelson prickade ribban så att det ekade i hallen i den 26:e minuten och när Daniel Skoog prickade in en klockren tackling vid sargkanten kändes det som att Villa var på gång. Men Pertti Virtanen i Kungälvs mål höll sin nolla intakt halvleken ut, och bortalagets ledning var inte oförtjänt på något sätt.

Halvlek nummer två liknande den första i mångt och mycket. Två lag som spelade tätt och tufft i försvarsspelet utan att bjuda på något skönspel i offensiven. Den första situationen som på allvar fastnade i anteckningarna noterades i den 62:a matchminuten. Efter en Villahörna kastade Pertti Virtanen ett långt utkast som friställde den från utvisningsbåset nyss inkomne Jakob Jenefeldt, som sprätte upp 2-0 bakom Martin Berggren. Trodde alla. Till Kungälvs förtret dömdes målet bort, med motiveringen: ”Hörnsituationen var inte färdigspelad”.

Villa förmådde dock inte skapa några riktigt klara kvitteringschanser och i matchens sista sekund punkterade Mikael Lindberg matchen med sitt 2-0-mål. Därmed får bohuslänningarna vända hem till Kungälv med en välförtjänt seger i bagaget.

Villa då? Självklart saknade hemmalaget trion Andersson, Karlsson och Gustafsson – det ska vi inte sticka under stol med. Det är trots allt tre spelare som tillhör den absoluta toppen på sina positioner. Defensivt imponerade dock Villa och Johan Malmquist, som klivit in som libero efter Martin Johanssons hjärnskakning, gjorde en stabil insats tillsammans med resten av försvaret.

Hittills har Villa mött lag som förväntas tillhöra den nedre delen av årets Elitserie, men på fredag är det minst sagt andra bullar. Då avgörs slutspelet i Svenskan Cupen och på söndag den 25 september 2011 fredagskvällen ställs Villa mot den regerande mästaren Sandviken. Missa verkligen inte det!

Anton Mattsson

Målskyttar:

0-1 Fredrik Johansson (Mattias Johansson) 22
——halvtid——
0-2 Mikael Lindberg (Jesper Larsson), hörna 92

Hörnor:
Villa Lidköping: 9
IFK Kungälv: 12

Utvisningar:
Villa Lidköping: 1×10
IFK Kungälv: 4×10

Domare: Max Johansson

Publik: 476

Vingklippt Villa föll mot Kungälv

Villas laguppställning

3. Patrik Hellman
4. Daniel Skoog
5. Linus Rönnqvist
8. Patrik Gustafsson
9. Erik Rosengren
10. David Karlsson
11. Simon Artig
12. Tim Persson
14. Henrik Larsson
18. Andreas Erkenborn
19. Christoffer Norin
21. Jesper Bryngelson
24. Martin Johansson
32. Martin Berggren
71. Johan Malmqvist
74. Erik Olovsson
78. Peter Karlsson
83. Daniel Andersson
92. Petter Björling
93. Joakim Bergqvist

Dela artikeln