Premiärförlust mot Sandviken

Premi%C3%A4rf%C3%B6rlust%20f%C3%B6r%20Villa%20

Fler bilder från matchen finns i vårt galleri»

Säsongspremiären hemma mot Sandviken slutade med förlust 5-7, men med facit i hand får det ses som ett godkänt resultat. Redan efter 25 minuters spel låg Villa under med 4-1.

Sandvikens AIK – ja, det var minsann svårast möjliga motstånd för Villa i den första omgången av Elitserien 2011/2012. Medan Villa har blandat och gett under försäsongen, har Sandviken radat upp imponerande insatser under densamma. Segern i Svenska Cupen följdes upp av en andraplats i World Cup häromveckan – trots spelarförlusterna av Daniel Mossberg och Mikhail Sveshnikov som har lämnat för den ryska bandyn.

Nåja, det finns så klart fortfarande en hel del kvalitet i laget. Till exempel i skyttekungen Christoffer Edlund, som fick lov att göra säsongens första mål när han dunkade in Sandvikens ledningsmål i den tredje minuten. Villa kvitterade (David Karlsson) i den tionde minuten, men inledningen av matchen tillföll helt och hållet bortalaget. När matchklockan visade 24 minuter hade Daniel Berlin, Christoffer Edlund och Johan Löfstedt i tur och ordning gjort 4-1 till de vitklädda. Det fick vara nog för Villas tränarpar Ari Holopainen och Magnus Nordin – som tog en nödvändig time out.

Några väl valda ord verkade få fart på hemmaspelarna. Patrik Gustafssons passning smet igenom bortaförsvaret, men fri med Joel Othén i SAIK-målet sköt Jesper Bryngelson utanför. Minuten senare var det David Karlsson tur att friställas, men en, ur ett blått perspektiv, tveksam offsideavblåsning stoppade David från att reducera.

Sandviken återtog kommandot och när det på läktaren pratades om att Villa nog behövde ett mål för att få ny energi, trillade 1-5-målet in bakom Martin Berggren i Villas mål. ”Stålmännen” bjöd på ett utmärkt klapp-klappspel innan Johan Löfstedt såg till att ge sitt lag en guldsits inför den andra halvleken.

En halvlek som inleddes precis som alla Villaanhängare hade hoppats på – med ett tidigt mål. David Karlsson noterades för sitt andra mål i matchen när han petade in reduceringen till 2-5 redan efter 29 sekunder. Knappt 15 minuter senare small det till igen – bokstavligt talat. Jesper Bryngelson fick praktträff på en vänsterhörna och bollen hann knappt lämna klubbladet innan den träffade nätmaskorna.

Mindre roligt var det fem minuter senare när Johan Löfstedt (vilket nyförvärv!) ur minimal vinkel prickade in sitt tredje mål för kvällen. Matchen stod nu vid ett vägskäl. Ett Villamål skulle ge nytt bränsle åt hemmalaget och nytt hopp hos publiken. Å andra sidan skulle ett Sandvikenmål förmodligen punktera tillställningen.

Och i den 73:e minuten avgjordes matchen. På Daniel Anderssons passning fick David Karlsson fritt fram mot målet, men något mål blev det inte – i stället satte Sandviken 7-3 i anfallet därefter. Ridå ner. Villa ”snyggade till” siffrorna med två mål under den avslutande kvarten, men Sandvikens seger var egentligen aldrig hotad.

Matchen kan sorteras in under kategorin ”hedersamma förluster”. Efter de första 20 minuterna såg det riktigt illa ut, men i den andra halvleken spelade Villa upp sig och slutresultatet 5-7 är givetvis inget att skämmas över. Sandviken är riktigt bra, så enkelt är det, och för att slå de regerande mästarna har Villa inte råd att hamna i en sådan uppförsbacke direkt.

Härnäst väntar två tuffa bortamatcher mot Hammarby respektive Västerås, innan GAIS står för motståndet hemma i arenan den sjunde november.

Anton Mattsson

Målskyttar:

0-1 Christoffer Edlund (Linus Pettersson), hörna 2
1-1 David Karlsson (Daniel Andersson), hörna 9
1-2 Daniel Berlin (Linus Forslund) 14
1-3 Christoffer Edlund (Johan Löfstedt) 16
1-4 Johan Löfstedt (Daniel Berlin) 24
1-5 Johan Löfstedt (Christoffer Edlund) 43
—–halvtid—–
2-5 David Karlsson (Jesper Bryngelson) 45
3-5 Jesper Bryngelson (Linus Rönnqvist), hörna 59
3-6 Johan Löfstedt (Erik Säfström) 65
3-7 Erik Pettersson (Erik Säfström) 73
4-7 Patrik Hellman (Jesper Bryngelson) 79
5-7 David Karlsson (Daniel Andersson) 86

Hörnor
Villa Lidköping: 11
Sandviken: 3

Utvisningar
Villa Lidköping: 2×10
Sandviken: 4×10

Publik: 2755 (41.000 såg TV-sändningen i TV4 Sport)

Domare: Peter Öhrlund, Tomas Ljung, Patrik Jonsson, Peter Sundberg.

Vinnande nummer i 50/50-lotteriet: Lottnummer: 1148. Vinst: 13.360 kr.

Matchen i media

Lyssna: Daniel Andersson Villa ”Vi var ju 11 man i eget straffområde”

Lyssna: Johan Löfstedt Sandviken ”Vi börjar fantastiskt bra”

Villa föll i premiären

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren (mv)
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln