Publikfest väntas på annandagen

På måndag smäller det. Då tar Villa Lidköping emot Vänersborg i ett hett annandagsmöte. 4400 biljetter är redan sålda, och det tidigare publikrekordet på 4425 åskådare ligger i farozonen.
Villa hålls som favoriter av de flesta, men det är viktigt att komma ihåg: ett derby är alltid ett derby. Fråga Mattias Nilsson.
– Det är mycket prestige, nerver och jävlar anamma. Derbyna mot Vänersborg är de roligaste matcherna på hela året, och jag hoppas verkligen att alla kan passa på att njuta, säger Villas tränare.

Vi slår oss ner i tränarnas eget krypin i Sparbanken Lidköping arena. Här har Mattias Nilsson, tillsammans med Ari Holopainen och Magnus Nordin, lagt upp taktiken som den senaste månaden har fört Villa från botten till toppen. När Mattias klev in i ledarstaben låg Villa sist i tabellen med en poäng på de fyra inledande matcherna. Nu ligger laget fyra, tre poäng efter ledande Edsbyn.

Det är lätt att tala om ”Mattias Nilsson-effekten”, men huvudpersonen själv vill hellre framhålla laginsatsen som den största anledningen till de förbättrade resultaten.

– Jag har inte ändrat på något som gör att vi vinner istället för förlorar – det är Ari, Magnus och killarna som har gjort den här skillnaden, säger Mattias ödmjukt.

– Spelet var inte speciellt dåligt de tre, fyra första matcherna heller. Det var snarare motståndet som var väldigt bra. Jag är helt säker på att det hade vänt även utan mig.

Mattias har fått beröm för sitt engagerade kroppsspråk under matcherna, vilket efterlystes i början av säsongen.

– När jag själv spelade uppskattade jag när någon visade känslor. Jag lever mig in i matcherna på samma sätt som jag gjorde när jag spelade. Då tycker jag att det känns bra att visa det, och dessutom gör det att jag känner mig mer aktiv. Jag tror att de flesta mår bra av att få höra när de har gjort något bra.

Mattias Nilsson klev in i ledarstaben inför matchen mot Edsbyn, som Villa vann med 8-1 efter en fläckfri insats. Därefter har Kalix, Broberg, Vetlanda, Bollnäs, Tillberga och Sirius avverkats – och 13 av 14 möjliga poäng har spelats in. Men rent spelmässigt har Villa inte nått samma höjder som under matchen mot Edsbyn.

– Då spelade vi helt fantastiskt, men sedan har det varit lite uppochner även om poängen har trillat in ändå. Det är en styrka att vi vinner trots att spelet inte alltid fungerar. Då känner jag nästan mer glädje.

I den sista matchen inför annandagsmötet mot Vänersborg slog Villa Sirius med 3-0 på bortaplan. Resultatet har fått en och annan bandykännare att höja på ögonbrynen. Att Villa ”nollar” sin motståndare på bortaplan tillhör ovanligheten.

– Jag har spelat i Uppsala många gånger och känt att vi har varit mycket bättre än Sirius, men ändå förlorat. Ofta på grund av att vi har varit lite för naiva. Nu spelade vi lite annorlunda, inte exakt som vi gör hemma, och det tror jag är viktigt.

Har det skett en förändring här? Är dagens Villa ett mer ”tänkande” lag?

– Det är både ock tror jag. Man ska inte ta död på det gamla Villa, för det skapar bekymmer mot alla lag. När vi pumpar på och kör det få lag som kan stoppa oss. Men kan vi lära oss att ibland spela ”tråkig” bandy – ett mer defensivt spel – så är det väldigt användbart att plocka fram på bortaplan.

Nu står alltså Vänersborg för motståndet på annandagen. Intresset för matchen har varit rekordstort och i dagsläget är 4400 biljetter sålda. Villa hoppas givetvis att det tidigare publikrekordet på 4425 åskådare ska slås. Och det lutar år det.

– Det borde ge lite extra energi åt de flesta. Det är ju inte jätteofta det är så här mycket folk som tittar på bandy, så det gäller att våga njuta.

Efter de tre inledande nederlagen har Villa ett facit på nio matcher utan förlust. Vänersborg har haft det tuffare på slutet och den senaste segern ligger mer än en månad tillbaka i tiden.

– Jag har spelat många derbyn mot Vänersborg där det ena laget legat i toppen och det andra i botten. Men när man kommer till matchen brukar inte det spela någon roll, då kan det gå hur som helst, säger Mattias som medger att Villa ändå bär favoritskapet.

– Det är klart att vi är favoriter, framför allt eftersom vi har hemmaplan, men Vänersborg gjorde en jättebra match sist mot Sandviken (6-6). Det gäller att vi presterar på max om vi ska slå dem. Men vi ska inte spela annorlunda mot Vänersborg jämfört med hur vi brukar spela hemma. Vi ska fortsätta med vår trevliga och roliga bandy.

När Villa senast spelade hemma på annandagen, mot Kungälv för två år sedan, fanns Mattias själv med på isen. Nu är läget annorlunda. I år coachar han laget från sidan.

– Det är betydligt nervösare att inte spela själv. Som spelare tänker man endast på matchen, men när man står vid sidan rör det sig hela tiden i huvudet. Man kommer att vara trött efter matchen även om man inte har spelat, säger Mattias och skrattar.

Du har inte velat prata om någon Mattias Nilsson-effekt ännu. Men om ni vinner mot Vänersborg på måndag måste du väl hålla med om att det finns fog att använda det uttrycket?

– Nej, jag känner inte att det är läge för det än. Jag tycker inte att jag har gjort några större förändringar. Jag hjälper till så gott det går, men de här framgångarna grundlades redan i våras och då var inte jag med. Ari, Magnus och killarna ska ta åt sig den här äran.

Vågar du tippa matchen?

– Jag tror givetvis att vi vinner, det gör jag alltid. 7-3 låter som ett bra resultat. Det vore skönt om det är avgjort i halvlek.

God jul alla bandyvänner. Vi ses på annandagen!

Anton Mattsson

Dela artikeln