16 mål när Villa fyllde 78

Fler bilder från matchen finns i bildgalleriet»

78 år – och bättre än på länge. Efter 12-4 mot Vetlanda kan Villa fira födelsedagen som tabelltvåa, hack i häl på serieledande Västerås.

Givetvis finns det inga ”beställningsmatcher” i årets jämna elitserieupplaga, men att Villa skulle tappa poäng mot Vetlanda kändes på förhand snudd på omöjligt. Dels har Vetlanda haft en urusel form den sista tiden (en seger på de 14 senaste matcherna), dels har Villa börjat det nya året oerhört starkt, med idel segrar inför dagens match. Ari Holopainen betonade dock en viktig detalj när han intervjuades strax före matchstart. ”Vi ska spela bandy – inte åka bandy”, sa Villatränaren, och innebörden av de orden ska inte förringas.

Som bekant brukar Villa sällan avgöra sina matcher i första halvlek. I nästan alla matcher den här säsongen har det avgörande rycket kommit först i andra halvlek, men i dag gjorde Villa processen ovanligt kort. Vetlanda tog ledningen i den femte minuten när Andreas Lysell vackert styrde in ett inspel från vänsterkanten, men därefter hade smålänningarna sagt sitt i matchen. Det hade däremot inte Jesper Bryngelson. Han skulle just presentera sig.

Inom loppet av tolv minuter gjorde Villas lagkapten ett hat trick, som i kombination med ytterligare ett mål (Tim Persson) gjorde att Vetlanda tvingades ta en tidig time out. Gästerna reducerade i den 26:e minuten, men tre raka Villamål betydde att det stod 7-2 till hemmalaget i paus. Målskyttar? David Karlsson (ett) – och Jesper Bryngelson (två). Jesper, som inför dagens match stått för 14 fullträffar, gjorde alltså inte mindre än fem mål i den första halvleken. Snacka om islossning.

Matchen var förstås avgjord, och för Villas del handlade andra halvlek främst om att dryga ut målskillnaden. Jesper Bryngelson (totalt sex mål i matchen) och Linus Rönnqvist gjorde ett mål vardera, samtidigt som David Karlsson satte tre bollar. Två tröstmål från bortalaget innebar att slutresultatet skrevs till 12-4, och därmed tjänade Villa in ett antal plusmål gentemot konkurrenterna i tabelltoppen.

Precis som väntat vann Villa matchen utan problem. Vetlanda lyckades inte hålla tätt på det sätt som är nödvändigt för att ha chans till poäng – tvärtom spelade smålänningarna väl offensivt vilket straffade sig vid ett flertal tillfällen. Annars är det väl bara att konstatera att Villas offensiva trio – David (4+1), Daniel (0+5) och Jesper (6+1) – fortsätter att leverera. Sammanlagt 17 poäng från dessa herrar i kväll och offensivt ser det oförskämt bra ut just nu. Extra skönt att David, som något förvånande petades ur landslagstruppen, fick stänka dit ett par bollar. I tabellen klättrade Villa upp på en andraplats, en poäng bakom ledande Västerås. Redan på fredag, då Villa möter Broberg/Söderhamn på bortais, finns det chans att gå förbi de grönvitrandiga.

Anton Mattsson

Målskyttar

0-1 Andreas Lysell (Darren Richardson) 4
1-1 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson) 6
2-1 Jesper Bryngelson (Linus Rönnqvist) 8
3-1 Tim Persson (Daniel Andersson) 17
4-1 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson), hörna 19
4-2 Joakim Andersson (Anatoly Suzdalev) 25
5-2 Jesper Bryngelson (Daniel Andersson), hörna 29
6-2 David Karlsson (Jesper Bryngelson) 33
7-2 Jesper Bryngelson (Patrik Gustafsson) 44
—halvtid—
8-2 David Karlsson (Daniel Andersson) 45
9-2 Jesper Bryngelson (David Karlsson) 53
10-2 David Karlsson (Patrik Gustafsson) 60
10-3 Andreas Lysell (Viktor Törner), hörna 66
11-3 Linus Rönnqvist (Patrik Gustafsson) 69
11-4 Andreas Lysell (Pontys Blomberg) 70
12-4 David Karlsson 80

Hörnor
Villa Lidköping: 6
Vetlanda: 6

Utvisningar
Villa Lidköping: 1×10
Vetlanda: 2×10

Publik: 2435

Domare: Jonas Kandell, Kenneth Kristiansson, Fredrik Johansson, Henric Björkholm.

Vinnande lottnummer i 50/50-lotteriet: 16263 (Vinst: 14.720 kr)

Målfyrverkeri när Villa körde över Vetlanda


NLT-TV: ”Trodde att de skulle kriga mer”

Lyssna: Jesper Bryngelsson: ”Idag ramlade de in”

Lyssna: Stefan Nordén Vetlanda ”Vi gör en plattmatch”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln