Fördel Villa i kvartsfinalserien


Fler bilder från matchen finnsi bildgalleriet»

Efter debaclet på Skarpe Nord i söndags har nu Villa vänt kvartsfinalserien mot Kungälv till sin fördel. Detta efter en ny hemmaseger mot västkustlaget – denna gång med 9-4 inför drygt 4200 högljudda hemmasupportrar.

Ni kan förstås de spelregler som gäller i bandyns SM-slutspel. Kvartsfinalerna och semifinalerna avgörs i bäst av fem matcher innan Sveriges bästa lag ska utses i finalen den 25 mars. För Villas del har vägen dit öppnat sig ordentligt efter den senaste veckans dubbla hemmasegrar mot Kungälv. Villa har nu två matchbollar att gå på – och redan på söndag kan semifinalplatsen säkras via en seger på Skarpe Nord.

Så ser alltså läget ut just nu, men kanske är det på sin plats att vi summerar den insats som på allvar satte Villa i förarsätet i den här kvartsfinalserien.

Inför fullsatta läktare i Sparbanken Lidköping arena inledde Villa bäst, även om utdelningen kunde ha varit bättre. Villa brände nog fyra, fem chanser som kunde ha lett till ett ledningsmål under de första tio minuterna. Istället fick hemmapubliken vänta till den 18:e minuten innan Villa spräckte nollan. Daniel Andersson ryckte sig fri och släppte bollen vidare till Jesper Bryngelson, som gick på skott. Pertti Virtanen räddade, men på returen höll sig Tim Persson framme och petade in matchens första mål.

Villa gjorde ytterligare två mål innan halvtidspausen, och då Kungälv samtidigt gick mållösa förstår ni att det stod 3-0 i paus. Bägge Villas mål gjordes på hörna och signerades Martin Johansson och Jesper Bryngelson. Faktum var att hemmaledningen kunde ha varit ett par mål större. Visst, Kungälv stack upp i ett par halvchanser, men Villas lägen var fler – och hetare.

Kungälv fick en smakstart på andra halvlek när en lång lyftning friställde Mattias Johansson, som kunde överlista Martin Berggren i Villamålet. David Karlsson svarade dock genast med att sätta 4-1 på hörna (bra utdelning på dessa situationer till skillnad från tidigare!). Strax innan timmen hade spelats drabbades Martin Johansson av en otäck skada, som fick hemmapubliken att dra efter andan. Det fanns nog både en och annan som redan då befarade att Martins säsong skulle vara över, men ganska snart kunde Villatränarna nås av beskedet att Martin ”bara” drabbats av skärskår. Någon match på söndag blir det inte för vår eminente libero, men redan på tisdag – i en eventuell avgörande kvartsfinal – kan han vara tillbaka. Skönt!

Nåväl, Johan Malmquist flyttades ner som libero och gjorde det bra. Direkt efter skadan gjorde Villa två snabba mål och gick ifrån till 6-1. Daniel Andersson var upphovsmannen bakom båda målen – först gav han David Karlsson öppet mål och sedan gjorde han sexan på egen hand. Nästan lika snabbt gjorde dock Kungälv 6-2 och 6-3 och där gjorde Villatränarna klokt i att ta time out.

Resten av matchen kunde Villa kontrollera på ett bra sätt, och när Kungälv reducerade till 6-4 i den andra av de åtta stopptidsminuterna svarade Villa omgående med att göra tre raka mål och fastställa slutresultatet till klara 9-4. Daniel Andersson (efter en magisk 70-meterspass av Patrik Hellman), Erik Olovsson och David Karlsson matchens sista målskyttar.

Villa tog återigen en sannerligen rättvis seger och nu finns det chans att slå in matchbollen på söndag borta i Kungälv. Dock lär det bli en annan match på Skarpe Nord där Kungälv är ruggigt bra, men varför inte hoppas på att det blir tredje gången gillt efter två raka förluster nere i Kungälv?

Till sist: jag missade det i tisdags, men nu är det verkligen på sin plats att berömma publiken i arenan. Det må ha varit lite för tyst under grundserien i vissa matcher – men nu har Lidköpingsborna verkligen höjt sig både ett och två snäpp när det gäller att skapa stämning på matcherna! Inte en enda av de andra kvartsfinalerna nådde ens i närheten av samma publiksiffra som i Lidköping. Det är starkt!

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 Tim Persson 17
2-0 Martin Johansson (Daniel Andersson), hörna 26
3-0 Jesper Bryngelson (Petter Björling) 36
—halvtid—
3-1 Mattias Johansson (Antti Ekman) 47
4-1 David Karlsson, hörna 52
5-1 David Karlsson (Daniel Andersson) 58
6-1 Daniel Andersson (Henrik Larsson) 62
6-2 Markus Kumpuoja (Mikko Rytkönen) 63
6-3 Mikael Lindberg (Jakob Jenefeldt), hörna 65
6-4 Ted Skoglund (Mathias Johansson) 91
7-4 Daniel Andersson (Patrik Hellman) 94
8-4 Erik Olovsson (Patrik Hellman) 96
9-4 David Karlsson 97

Hörnor
Villa Lidköping: 9
Kungälv: 7

Utvisningar
Villa Lidköping: 4×10
Kungälv: 3×10

Publik: 4250

Domare: Peter Öhrlund, Carl-Johan Vilsson, Robert Andresson, Henric Björkholm.

Villa har matchboll

Villas libero ut på bår

Lyssna: Jesper Bryngelsson Villa ”Vi är ett bättre lag”

Lyssna: Ari Holopainen Villa ”Han får vila 7-10 dagar”

Lyssna: Jakob Jenefeldt Kungälv ”Det känns som repris från förra matchen”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln