Villa föll i Bollnäs

Bandyhighlights:%20Bolln%C3%A4s-Villa

Villas tunga bortafacit i slutspelet fortsätter. I den första semifinalen mot Bollnäs på Sävstaås blev det en klar förlust, även om Villa putsade till förlustsiffrorna till 5-3 i slutskedet av matchen.

Redan i fjol, när Villa nådde semifinal för andra säsongen i rad, var det något nytt i klubbens historia. I år har det rekordet förbättrats – som ni alla vet är det här tredje säsongen i rad som Villa har nått en semifinal i bandyns SM-slutspel. Precis som förra året är Villas motstånd i semifinalen Bollnäs, hälsingelaget som numera har slutspelsvana så det räcker och blir över. De två senare åren har Per Hellmyrs och hans gäng tagit sig till SM-finalen på Studenterans – dock utan att vinna den där sista, avgörande matchen.

Den största skillnaden mot i fjol är att det i år är Villa som har fördelen av att få spela en eventuell femte och avgörande semifinal på hemmaplan. Det innebär att den första matchen, som alltså spelades i dag, avgjordes i Bollnäs – på Sävstaås.

På uppvärmningen hade det regnat och blåst – men när matchen väl blåstes igång klockan 18,00 var de yttre förhållande så bra de kunde bli med tanke på det tidigare busvädret. Även om tempot inledningsvis var högt saknades det målchanser under matchens första 15 minuter. Den första riktigt farliga möjligheten skapade Bollnäs, men Robin Ehn lyckades med bedriften att skjuta utanför när han kom fri med Martin Berggren.

Missen inledde dock en period som för matchen skulle bli helt avgörande. För de framför teven bänkade Villafansen var det tyvärr Bollnäs som anförde denna period. Ett frislag strax utanför Villas straffområde lyftes fram till Per Hellmyrs, och Bollnäs fixstjärna tog emot bollen perfekt innan han avslutade mellan benen på Berggren. Bara minuten senare satte Ville Aaltonen 2-0 med ett rungande hörnskott, och som om inte det vore nog utökade Robin Ehn till 3-0 ytterligare en minut senare. Ett slapphänt Villaförsvar stod och såg på när en frislagsretur hamnade framför skridskorna på Ehn, som enkelt kunde slå in bollen i det öppna målet.

Villa tog time out för att bromsa Bollnäs framfart och visst – några fler hemmamål blev det inte under resten av halvleken. Men några Villamål blev det inte heller, trots att David Karlsson hade två fina möjligheter att reducera.

Viss optimism fanns det ändå inför andra halvlek, men denna släcktes relativt omgående när Juho Liukkonen gjorde 4-0 på straff sedan Aaltonen rivits ner. Den storväxte finländaren fullkomligt mosade sig fram längs kortlinjen innan han hakades upp i straffområdet. Då stod matchklockan på 49 minuter och tio minuter senare skulle Aaltonen själv stänga matchen definitivt. Martin Johansson (tillbaka som libero) slängde sig förgäves när Liukkonens genomskärare nådde Aaltonen, som elegant skar in från kanten och satte spiken i kistan – 5-0.

Bollnäs slog av på takten och under slutet av matchen kunde Villa reducerade tre gånger om. Först gjorde Erik Rosengren 5-1 med ett skott utifrån innan David Karlsson putsade till slutresultatet med två distinkta avslut.

Det sistnämnda var kanske det som gladde Villafansen allra mest, för vi behöver verkligen en David med självförtroende inför de kommande drabbningarna. I dag kom Villa inte alls upp i rätt nivå och det duger förstås inte mot ett effektivt och smart spelande Bollnäs. Per Hellmyrs styrde och ställde ungefär som han ville på Bollnäs mittfält och det är förstås en spelare som Villa måste ha extra koll på när nästa match spelas i Sparbanken Lidköping arena på tisdag. Men hemma i arenan lär Bollnäs få det hett om öronen. För inte blir det väl under 4000 åskådare i tisdagens match?

Till sist.

  • Ni minns väl hur det slutade i den första kvartsfinalen mot Kungälv? Just det. Och visst kändes det lite värre efter 9-2 i Kungälv än det gör nu? Den här semifinalserien är inte över på långa vägar.
  • Villa skapade totalt sex hörnor under matchen – utan resultat. Bollnäs å sin sida gjorde fyra av fem mål på fasta situationer (däribland ett ”obligatoriskt” hörnmål). Om vi väljer att se det positivt: här finns det förbättringsmöjligheter!
  • Daniel Skarps bentackling på Tim Persson i andra halvlek kändes onödig – och det blev väl uppenbart att 35-åringen inte gjorde det utan avsikt när reprisen visades på tv.

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 Per Hellmyrs (Andreas Westh), frislag 21
2-0 Ville Aaltonen (Per Hellmyrs), hörna 23
3-0 Robin Ehn 25
—halvtid—
4-0 Juho Liukkonen, straff 49
5-0 Ville Aaltonen (Juhu Liukkonen) 59
5-1 Erik Rosengren 71
5-2 David Karlsson (Daniel Andersson) 83
5-3 David Karlsson (Daniel Andersson) 87

Hörnor
Bollnäs: 5
Villa Lidköping: 6

Utvisningar
Bollnäs: 2×10
Villa Lidköping: 4×10

Publik: 1954

Domare: Peter Öhrlund, Hasse Hellgren, Patrik Jonsson, Stefan Johansson.

Första ronden till Bollnäs

Lyssna: Hör David Karlsson efter förlusten mot Bollnäs

Lyssna: Hör Andreas Westh efter segern mot Villa

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln