Kvitterat i semifinalserien!


David Karlsson sätter segermålet, 6-5 i 83:e minuten.

Fler bilder från matchen finns i vårt bildgalleri»

När Bollnäs gjorde 3-5 med lite drygt 20 minuter kvar att spela, trodde nog de flesta Villafans att loppet var kört. Men Villas tre musketörer – Andersson, Bryngelson och Karlsson – vände på underläget med var sitt mål och nu är det kvitterat i semifinalserien.

Ni minns väl hur det såg ut i söndags, när Villa mötte Bollnäs borta på Sävstaås i den första semifinalen? Bollnäs gick ifrån till en 5-0-ledning innan Villa med tre raka mål putsade till slutresultatet en aning. Den gången var Villa aldrig riktigt nära att komma ikapp, men i dag, när Villa på nytt avslutade med tre mål i följd, förvandlades ett till synes hopplöst underläge till seger – och Villa har för första gången på sju år vunnit en semifinal.

Men vi börjar väl från början. Villa inledde optimistiskt, det var inte alls samma säkerhetstänk som uppe i Bollnäs, men det dröjde trots allt 21 minuter innan det första målet föll. Den väntan kunde dock de flesta hemmasupportrar stå ut med, för matchens första målskytt spelar i Villa och heter David Karlsson. Målet gjordes på straff sedan just David slagit in ett inspel som efter en viss ”röra” slutade med att domare Kandell korsade händerna över huvudet.

I Bollnäs var fixstjärnan Per Hellmyrs hårt uppvaktad av Villaspelarna och det var stundtals lite grinigt på isen. När bägge lagen hade spelare utvisade utnyttjade David Karlsson det extra utrymmet på bästa sätt. Villas målkung tog fart och efter en elegant soloraid sprätte han säkert upp bollen bakom Oksanen.

Bollnäs, som dittills inte skapat någon målchans värd namnet (fasta situationer undantagna.), skulle dock inte vika ner sig. Inom loppet av åtta minuter (mellan minut 34 och 42) hade hälsingarna reducerat, kvitterat och tagit ledningen. Samuli Helavouri avslutade kyligt en läcker frislagsvariant, Juho Liukkonen satte säkert en (feldömd?) straff och samme Liukkonen petade sedan in sitt andra raka mål när kommunikationen brast mellan Martin Berggren och Villaförsvaret.

På läktaren växte frustrationen i takt med att Bollnäs – utan att övertyga – gjorde mål efter mål. Därför kändes det oerhört skönt, och för Villas skull absolut nödvändigt, att Patrik Gustafssons hårda frislag ramlade ner framför skridskorna på Jesper Bryngelson i första halvleks sista sekund. 3-3 i paus alltså, och nog kändes det inte orättvist att Villa kvitterade.

Villa öppnade starkt även i den andra akten och Jesper Bryngelson träffade ribban så det sjöng i hallen redan i den 47:e minuten. Matchen svängde fram och tillbaka och kanske är det ett spel som passar Villa bättre än Bollnäs, men när Ville Aaltonen dunkade in 3-4 en kvart in på andra halvlek tog bortalaget initiativet. Och när Daniel Skarps gjorde 3-5 på en hörnretur tio minuter senare, kändes det som att hälsingarna gick mot seger.

Men årets Villaupplaga har bestämt sig: det är inte semifinal som gäller. Det ska bli en SM-final på Studenternas. Jesper Bryngelson petade in 4-5 efter att Petter Björling gjort en makalös genomåkning och i den 80:e minuten fick Daniel Andersson fritt fram efter slarv i bortaförsvaret. Fri med Oksanen visade Daniel slutspelskyla och med ens hade Villa tagit sig tillbaka in i matchen. Anförda av en nervös men alltjämt stöttande hemmapublik gick Villa för seger.

Daniel Andersson svepte iväg en underbar passning till Henrik Larsson på vänsterkanten, och med ett hårt inspel hittade Henke in till David Karlsson i mitten. Davva tog emot bollen, vände runt och sköt – och trots att Oksanen var på bollen kunde han inte hindra den från att korsa mållinjen.

6-5 Villa med drygt sju minuter kvar. Bollnäs inledde spelmodell långa lyft och började bombardera Villaförsvaret med höjdbollar. Trots att det osade hett några gånger var bortalaget aldrig riktigt nära en kvittering, och därmed kunde alltså Villa ro hem sin första semifinalseger på sju år.

Segern innebär att det står 1-1 i matchserien och redan på fredag är det dags för semifinal nummer tre här i Lidköping. Med tanke på att tv väljer att sända Sandviken – Hammarby även på fredag, finns det ingen ursäkt att stanna hemma. Arenan ska fyllas till sista kvadratcentimeter!

Anton Mattsson

Målskyttar

1-0 David Karlsson, straff 20
2-0 David Karlsson (Jesper Bryngelson) 27
2-1 Samuli Helavouri (Per Hellmyrs) 33
2-2 Juho Liukkonen, straff 39
2-3 Juho Liukkonen (Robin Ehn) 41
3-3 Jesper Bryngelson (Patrik Gustafsson) 46
—halvtid—
3-4 Ville Aaltonen (Anders Spinnars) 58
3-5 Daniel Skarps 68
4-5 Jesper Bryngelson 72
5-5 Daniel Andersson (Erik Olovsson) 79
6-5 David Karlsson (Henrik Larsson) 83

Hörnor
Villa Lidköping: 7
Bollnäs: 5

Utvisningar
Villa Lidköping: 4×10
Bollnäs: 3×10, 1×5

Publik: 3721

Domare: Jonas Kandell, Kenneth Kristiansson, Carl-Johan Vilsson, Peter Sundberg.

Villa vann rond två – kvitterat i semifinalen

Lyssna: David Karlsson Villa ”Vi hade mer tryck i offensiven”

Lyssna: Ari Holopainen tränare Villa ”Vi var hetare än Bollnäs idag”

Lyssna: Patrik Larsson tränare i Bollnäs ”En svängig match”

Villas laguppställning

3 Patrik Hellman
4 Daniel Skoog
5 Linus Rönnqvist
8 Patrik Gustafsson
9 Erik Rosengren
10 David Karlsson
11 Simon Artig
12 Tim Persson
14 Henrik Larsson
18 Andreas Erkenborn
19 Christoffer Norin
21 Jesper Bryngelson
24 Martin Johansson
32 Martin Berggren
71 Johan Malmqvist
74 Erik Olovsson
78 Peter Karlsson
83 Daniel Andersson
92 Petter Björling
93 Joakim Bergqvist

Dela artikeln