nyheter default

Villa ställs mot VSK på bortaplan

 För inte allt för länge sedan fick ett bandylag från Lidköping storstryk med 4–9 (1–5) borta mot Mesta Mästarna Västerås.
Efter 23 minuter stod det 0–5 med ett Villa som sjönk, sjönk och åter sjönk så att alla satt i Berggrens knä.
Det var ingen bra gameplan.
Det var förra årets möte i ABB Arena, som vi helst av allt vill glömma.

Trots omstruktureringar i försvaret, som att Martin Johansson klev ner som libero i stället för Johan Malmqvist, blev det en sur förlust.
Kändes efteråt som Mesta förnedringen. En i raden av svaga insatser av Villa i inledningen av elitserien – men som sedan slutade med SM-silver.

Detta kommer inte hända när lagen drabbar samman på fredagen.
I bandy kan det gå fort. Men VSK är inte vad VSK var 2011/12.

Det beror på tunga spelartapp. Inför vinterns elitserie stod det klart att VSK på papperet skulle få mycket svårare att hävda sig 2012/13.

Jag tänker förstås på Stefan Edberg (vänsterback) och gångna säsongs spelmotor Tobias Holmberg som valde pengarna i Ryssland och Neftyannik. Veteranen Ted Andersson (över 500 matcher i klubben valde att lägga skridskorna på hyllan). Lagets skyttekung förra säsongen, Tomas Knutson, återvände till Örebro.

För att reparera skadorna kom nyförvärven Jens Blixt (Tillberga), Mikael Olsson (Vänersborg), Oscar Robertson (Dynamo Kazan) in i truppen.
Mycket bra spelare, men kan inte fylla det man tappat.
I alla fall inte än. På sikt ser dessa spelare ändå hyperintressanta ut.

Till mötet med Villa spelar troligtvis inte Jesper Hermansson. Den stora talangen på halven drabbades nyligen av hjärnskakning. Det är ett stort plus för Villa (men krya på dig!). Janne Rintala är sedan tidigare borta på grund av en kraftig hjärnskakning men kan, som det känns just nu, vara aktuell för spel mot Villa enligt rapporter.

Villa måste se upp med Magnus Joneby, lagets lagkapten, som mer än gärna serverar Jonas Nilsson i anfallsspelet. Dock är tänkte måltjuven Jonas Nilsson inte alls så imponerande så här långt.
Kan mycket väl lossna mot Villa. Se upp där.

Och ge inte för många fasta situationer för Anders Bruun är skoningslös i de situationerna.
Apropå Bruun så verkar det ha klickat när han frångick sin liberoposition och tog Patrik Sjöströms backposition. Det blev ju som bekant storseger mot Bollnäs (8–2) efter detta byte.
Värt att notera.

Nog om Västerås.

Nu vet jag inte hur Villa mönstrar sitt lag mot Västerås. Det roteras friskt och det kan man göra med en sådan bred och skicklig trupp. Men Jesper Eriksson tillsammans med Pär Törnberg blir allt vassare på mitten. Framför allt vill jag se mer av Törnberg och det är jag säker på att det kommer. Glöm inte att de är nya i truppen.
Och nu måste vi LYFTA fram Linus Rönnquist. Alla kan inte vara virtuoser, behövs slitvargar på mitten och han gör det galant. Perfekt att ha en sådan spelare i vissa matchlägen. Guld värd. Kom inte och säg något annat.

Tycker också att vårt försvar ser mer stabilt ut. Henke Larsson och ”PG” känns också verkligen på hugget på halven. Jag måste givetvis nämna vår libero Martin Johansson som är en blivande landslagsspelare.
Franco? Har du numret, annars kan du få det av mig…
Sist men inte minst: Martin Berggren. Sveriges bästa målvakt? Han var en gigant mot GAIS och kommer vara det i fler matcher.

Senaste segern mot GAIS (5–1) var ingen höjdartillställning. Det gnyddes en hel del hos Villafans och spelare. Men som Villaliberon Martin Johansson var inne på när vi talades vid efteråt: ”De hade ett handbollsförsvar – då är det riktigt svårt att dra upp tempot”.

VSK är inte GAIS. Det brukar alltid vara roliga matcher, frejdigt, två lag som vill spela bandy. Kommer bli högt tempo och ge fina ytor för Daniel Andersson, Jesper Bryngelson och David Karlsson.

Jag är helt övertygad om att Villa lyfter sig minst en klass i mötet med Västerås.
Och gör man vad man ska bör två pinnar vara inom räckhåll.
Vi leder trots allt elitserien. Det förpliktigar.

Bandytipset: 7–4 till Villa.

Mattias Bladh
Twitter: @mattiasbladh
mattias.bladh@gmail.com

Dela artikeln