nyheter default

Krönika: Domarna, skadorna och den jämna elitserien

En pinne borta mot Västerås är godkänt. Sett till matchutvecklingen taget alla dagar i veckan.
Men skadorna kunde vi fått slippa.

Jag talar förstås om vänsterhalven Henrik Larsson och målkungen David Karlsson som klev av med skadebekymmer. Nu vet jag inte hur allvarligt skadorna är, men verkar handla om en stukad fot och skadat nyckelbensfäste.
Kunde varit värre. Bara hoppas de är tillbaka inom kort.

Matchen? Villas fina start innebar 2–0. Martin Johansson gjorde sin plikt och dundrade in lagets första hörna och ”Davva” satte ett friläge.
Men VSK vände på steken, gick upp till 3–2 innan Daniel Andersson kvitterade till 3–3.
VSK såg ut att gå segrande ur striden när man satte 4–3.
”PG” såg dock till att det blev 4–4 när han dundrade in en straff i de sista böljande sekunderna på tilläggstid.
Puh, svettigt värre.
Möten dessa lag emellan är alltid nervfyllt och så var fallet denna gång med.

Tack och lov blev det inte vansinnigt många mål – och det gladde mig, och det gladde säkerligen Villa också. Taktiskt sett en väl genomförd match. Ja, det meddelade Villatränaren Magnus Nordin till mig efteråt.
Tyvärr var tränare Nordin inte särskilt nöjd med domaren efteråt. Det är alltid tråkigt när det hamnar i centrum efter en sådan här härlig match.
Han var för övrigt inte den enda som klagade öppet efteråt.
Kanske dags för domarkåren att ta till sig kritiken och utbilda sina domare efter dagens allt mer svårbedömda bandy? Det går hiskeligt fort därute numera…

Men det är bedömningssituationer och självfallet är en domare mänsklig – som vi alla andra.
Dock blir det så mycket mer kännbart när det är en så pass tät match som Villa och Västerås faktiskt var.

Nu blickar vi framåt mot Kungälv på Skarpe nord. Det är ett litet uppehåll nu. Kommer väldigt lägligt så truppen kan kureras innan den tuffa fajten.

***

Elitserien är verkligen oförutsägbar. I och för sig trodde jag att Broberg kunde störa SAIK på bortaplan – men icke desto mindre är 7–4-segern senast ett fantastiskt resultat för ”Gurt”.

Största överraskningen är ändå Vetlanda. Går som tåget, senast vann man hemma mot Bollnäs och det imponerar på mig (även om Bollnäs är i stor saknad av Hellmyrs!).
Fyra i tabellen och har dessutom en match mindre spelad än Villa. Kan alltså krympa avståndet till en pinne gentemot Villa om man slår Vänersborg.

Hammarby då? Jodå, mycket talar för att laget går om Villa på onsdag. Ett formsvagt GAIS lär inte ta några poäng på Zinken. Stockholmslaget imponerar och känns allt mer som en finalkandidat (där Villa dock vinner). Dock stretade Motala emot oväntat bra på lördagen och hade faktiskt ledningen med dryga tio minuter kvar innan Söderbröderna kunde vända.
Inte förvånande.

Sist men inte minst säger vi grattis till Ljusdal. Första segern kom borta mot Sirius (3–2). Rapporter talar om en festlig stämning hos Ljusdalssupportrarna efter denna triumf.
Njut av stunden.

Mattias Bladh
mattias.bladh@gmail.com
Twitter: @mattiasbladh

Dela artikeln