Intervju: Villas väg mot ett svårslaget lag i vinter

Mer individuell tid med spelarna och ett Villa med vassare omställningar.
Det är något av vad Villatränaren Magnus Nordin vill se denna säsong.

Vi har en liten bit av sommaren kvar. Men hösten ligger runt hörnet det är en viktig tid som ligger framför Villa.
I augusti och en bit in i september – sju veckor – ska grunden läggas.
Med optimala förutsättningar kommer optimala resultat att nås, men riktigt så enkelt är det inte.
– Svårigheten med is tidigt är att det är väldigt bekvämt och man kanske då lutar sig tillbaka och tänker: Vi har tid att träna på detta och så där, lite slentrian, säger Nordin.

Prioritet nummer ett blir alltså att nyttja möjligheten att gå på is tidigt fullt ut.
– De här sju veckorna framför oss blir jätteviktiga för oss att ta tillvara på och jobba systematiskt.

Den fysiska biten är en viktig ingrediens i alla elitidrotter under försäsongen. I år är Villas styrketräning lite annorlunda och mer uppstyrt. Rena styrketräningspass – och styrketräning på is varvas med sedvanliga ispass.

Ja, hur det kommer ser ut återstår att se, men fystränare och sjukgymnast Gustav Fabiansson har klara idéer och får stort utrymme.
– Gustav har inte varit med så intensivt tidigare och den kunskapen har inte jag eller någon annan. Han har väldigt fria händer med ett systematiskt träningsprogram, säger Nordin.

Sedan Ari Holopainen lämnade Villa och Magnus Nordin kritade på ett nytt kontrakt är frågan berättigad: Vad sätter Magnus Nordin för prägel på Villa?
– Jag hade inverkan tidigare också, jag och Ari hade ett bra samarbete. Inget snack om det. Men det skiljer sig lite mellan mig och Ari, jag är mycket för att planera och strukturera. Ha tydliga ramar. Tror mycket på att ha tydliga ramar och struktur så spelarna känner trygghet och bara kan koncentrera sig på isen. Det andra tar vi hand om.

En del i det arbetet får Julius Demburg arbeta med. Officiellt tillsatt som individuell spelarutvecklare och han kommer finnas där det behövs. En värvning som Magnus ser som otroligt nyttig:
– När jag fick en förfrågan om att fortsätta i Villa satte jag mig ner och tittade på vad vi skulle kunna göra ännu bättre. Jag ville spelarna lite mer tid individuellt, mer än vad vi gjorde tidigare, om individens form och hur de skall nå sin fulla potential, säger Nordin.

– Kan vara lite känsligt ibland, inte alltid du vill prata med din tränare. Det är en konkurrenssituation och man kanske inte vill öppna sig fullt ut. Han blir en ventil mellan oss som tar ut laget och spelarna. Handlar mycket om förtroende och jobba mot varje spelare.
Lars Fall, Mattias Johansson, Jakob Säleby, Jona Karlsson, Daniel Eriksson och Johan Karlsson. Alla nyförvärv för Villa under en spännande Silly season. Och alla har de acklimatiserat sig fort.
– De har kommit in jättebra. Bra killar som har gått rätt in i gänget, säger Nordin

Daniel Eriksson är ett namn som inte alla har koll på med tanke på att han varit de tre senaste säsongerna i Dynamo-Kazan. Vad kan vi förvänta oss av honom på planen om vi talar individuella kvaliteter?
– För det första är det en storväxt spelare som spelat libero senaste sex-sju åren. Lugn, stabil spelare som kanske inte märks så mycket i spelet. Trygg spelare, placeringssäker, spelar lite på gränsen. Tuff och bra skytt. Kan spela både back och libero. Väldigt sympatiskt som person när man sitter ner och snackar med honom.

En värvning som var helt nödvändigt menar Villatränaren.
– Ifjol när vi hade utvisningar hade vi Rönnqvist (Linus) som back och han är inte back på det sättet. Där var det viktigt att komplettera med en bra försvarare.

Konkurrenssituationen i försvaret är stor. Som sig bör i en klubb som just nu är bland de bästa i landet.
– Hellman (Patrik), Malmkvist (Johan) och Daniel Eriksson är bra elitseriebackar och bara två ska spela. Om Rosengren (Erik) kommer tillbaka är de fyra.
Men förstås bra att ha en bra backbesättning.
– Vi kan rotera lite mer, gå runt lite mer och kanske vila någon spelare i stället för att forcera fram en spelare.

Mer konkret vill Nordin se ett lite mer fysiskt Villaförsvar denna säsong.
– Generellt mer spelande på kropp i backlinjen, säger Nordin.

Ett lagbygge behöver alltid putsas och för Villa som ännu inte vunnit något SM-guld behöver förstås jobba vidare också med att finslipa detaljer.
Bland annat ska Villa bli mer täta på mittplan – och omställningarna ska bli vassare.
– När vi har blivit mer spelförande så har vi tappat lite i omställningarna, när vi bryter ska vi bli lite rakare.

Vägen dit ligger utstakad. Arbetet har börjat för att få ihop gruppen till ett slagkraftigt gäng till vinterns drabbningar. Magnus Nordin har redan sett hungern på träningspassen och är mycket nöjd med inställningen.
– Kan inte vara annat. Alla drar åt samma håll och vi har en skön känsla i gruppen, säger Villatränaren.

Mattias Bladh
mattias.bladh@gmail.com
Twitter: @mattiasbladh

Dela artikeln