Rasmus Abrahamsson tar pulsen på lagkaptenen i Villas J20

Klockan är lite efter fyra och en stressad Elias kommer direkt från skolan. Vi har bestämt att prata lite för att lära känna honom bättre och prata om säsongen som väntar.

Man ser på Elias att han är riktigt sugen att komma igång med samtalsämnena, han har samma blick som på träningarna. Man märker att han är seriös i allt han gör.  

Jag vill att alla ska lära känna våra ungdomslag lite bättre och därför tycker jag att få prata med Elias som lagkapten för Villas J20 blir perfekt.

Elias som är 16 år och uppvuxen på Majåker här i Lidköping har spelat bandy sedan bandyskolan och brinner verkligen för bandyn. Han går andra året på De la Gardiegymnasiet där han studerar vid teknikprogrammet, en linje som passar honom som handen i handsken.

Jag ställer lite frågor till Elias, allt från vad han gör utanför bandyn till vad som väntar i vinter.

Jag vet att du är en riktig sportig kille, men vad gör du förutom att spela bandy?

– Det blir mest bandy, har inte så mycket tid till annat. Den tid som blir över lägger jag mycket på skolan, plugga, men eftersom jag också är väldigt tekniskt intresserad så försöker jag syssla med lite egna prylar hemma i verkstaden, skrattar Elias.

– Jag har även precis testat på squash som är nyöppnat här i Lidköping och försöker spela när jag får tid, jag har precis inhandlat mig ett racket för tusen kronor. Grabbarna i omklädningsrummet tycker det är riktigt onödigt av mig och jag får höra mycket skit, men det är sådant man får ta. Dom vet mycket väl att dom aldrig har en chans i en squashmatch ändå, säger Elias med ett leende.

Hur känns det att få rollen som lagkapten?

– Det är en otroligt inspirerande uppgift att få, och det är en riktig sporre för säsongen som väntar, vilket även är bra för min egen utveckling. Ska bli riktigt kul att få ta lite större ansvar den kommande säsongen och framöver, än vad jag haft tidigare säsonger.

– Det är naturligtvis en väldigt rolig och ärofylld uppgift att få leda Villa Lidköpings juniorlag redan vid tidig ålder. Eftersom jag har många år kvar i juniorbandyn så tror jag att jag kan växa med den rollen och dra nytta av kaptensrollen de kommande åren.

Har du några mål med rollen som lagkapten?

– Först och främst som lagkapten är att pusha på alla spelare till hundra procent, oavsett om det är en gristräning uppe i Råda eller en seriematch i februari så tycker jag det är viktigt som lagkapten att ta sitt ansvar och verkligen visa framfötterna i alla situationer.

– Det gäller också att vara tydlig inför gruppen vad som kommer att krävas för att ta sig långt i vinter, även ta det ansvaret som sammansvetsar oss som grupp. Då tror jag vi kan gå riktigt långt.

Är det något du vill få ut av laget denna säsong?

– Det är mycket jag vill få ut av laget denna säsong, allt ifrån att man är ihärdig på träningar till att visa vilja och sälja sig riktigt dyrt när det blir som tuffast. Men sen har jag faktiskt även stora förväntningar på laget, jag vet att vi har den potentialen som krävs för att nå det efterlängtade SM-guldet.

– Förutom laget i helhet så har jag förväntningar på varje enskild spelare, där jag vill att alla ska ta ett stort steg som bandyspelare och våga ta för sig på planen.

Nu har ni kommit igång och spelat lite matcher, hur tycker du säsongen känns såhär långt?

– Säsongen hittills har känts väldigt bra. Jag tycker att vår försäsongsträning har fungerat mycket bättre sen Gustav Fabianson kom in i bilden och det har satt stora spår redan. Det visar vi inte minst i Vänercupen där vi går obesegrade ur hela turneringen och uppfyller ett av våra tre mål som vi har satt upp denna säsong. Där kommande mål är att vinna Svenska Cupen och slutmålet SM-guld.

Som sagt ska ni spela Svenska Cupen nu till helgen, vad tror du om lagets möjligheter att ta sig vidare till ett finalspel?

– Jag tror vi har alla möjligheter att ta oss långt, det är att vinna turneringen som är vårt stora mål och med vad vi har presterat såhär långt så tror jag vi kan gå hela vägen.

– Först väntar Vänersborg och Kungälv och det gäller att vi är på tårna redan från början och fokuserar på det vi är bra på. Sen är Vänersborg och Kungälv såklart bra lag med några bra individuella spelare som vi måste ha koll på, men i det stora hela så gäller det att vi fokuserar på vår egen spelplan. Gör vi det så är jag övertygad om att det kommer att lösa sig ute på planen.

 Det känns som att det kommer bli en tuff serie med många jämna lag denna säsong, hur tror du att era chanser är att nå SM-guldet?

– Serien i år ser väldigt intressant och oviss ut, där flera av lagen faktiskt har en riktigt stor chans att ta sig till Tele 2 Arena. Det gäller att sätta stor respekt redan från första seriematchen som vi spelar hemma mot Sandviken den andra november. Att vinna mot Sandviken skulle vara en riktig bra studs i rätt riktning.

– Vi har vi såklart ställt in siktet på slutspelet och Tele 2 Arena. Det är dit vi vill och vi har bestämt oss för att det är dit vi ska, vi är beredda att ta den kampen i vinter, säger Elias med bestämda ord.

 Vad är målet med denna säsong?

– Precis som jag nämnde ovanför så har vi siktet inställt på Tele 2 Arena. Utan tvekan. Jag tror på det här laget och fortsätter vi som vi gjort under försäsongen så kommer vi ta oss dit, det tvivlar jag inte en sekund på. Men innan vi tar oss dit så har vi delar vi måste jobba på som kan bli bättre, men det är till slutspelet som vi ska toppa formen och vara som bäst.

Med dem orden vill jag tacka Elias Gillgren och önska både honom och Villas J20, lycka till i vinter.

Rasmus Abrahamsson

Dela artikeln