Mikael Arvidsson invald i Hall of Fame

Mikael Arvidsson är invald i Hall of Fame

Fem nya profiler har valts in i bandyns Hall of Fame – Villa-ikonen Mikael Arvidsson fick en av platserna.

Svensk Bandy Hall of Fame instiftades i mars 2012. Nu har juryn tagit ut årets selektion och där finns med sina 561 mål och 403 allsvenska matcher i Villadräkten, legendaren Mikael Arvidsson.

Förutom Mikael så är det Gösta ”Snoddas” Nordgren, Lennart Backman, Curt Einarsson och Stefan Karlsson. Årets invalda bandyprofiler kommer att hyllas under lördagens Bandygala i Annexet på Globenområdet.

Korta presentationer av de nyinvalda:
21. Gösta Nordgren, (1926–1981), bandysportens främste PR-man genom alla tider. Storfiskarn från hälsingeskogarna som är ensam om att ha spelat landskamp och i halvtid sjungit för publiken. Två SM-guld med sitt Bollnäs. ”Haderian-hadera” på dej, Snoddas!

22. Lennart Backman, 81 år. En av landets elegantaste och snabbaste skridskoåkare. Kunde inte skjuta utan åkte in med bollen i mål. Från Skellefteå IF till Katrineholm till AIK. VM-silver –61, VM-brons –63. Den ende icke-allsvensk som spelat VM. 20 landskamper i bandy – 31 i fotboll.

23. Curt Einarsson, 70 år, bandyns nydanare och perpetuum mobile. ”Professorn” från Åby-Tjureda som införde året runt-träning. Rikskonsulent 1968, förbundskapten 1973–75 och 1987–89, guldtränare för både Boltic och Vetlanda. Ständigt engagerad. Fortfarande.

24. Mikael Arvidsson, 58 år, artisten som överlevde sin egen staty. Tre gånger skyttekung på tidigt 80-tal. 561 allsvenska mål för Villa men det var med IFK Motala han blev svensk mästare 1987. 76 mål på 92 landskamper. Tre VM-guld, två VM-silver, ett VM-brons.

25. Stefan Karlsson, 58 år, den bäste libero vi skådat i detta land. Mästare med fyra klubbar – tre som spelare, en fjärde som tränare. 101 landskamper. Som spelare tre VM-guld, två VM-silver, ett VM-brons. Förbundskapten 1995–99 med ett VM-guld.

Tidigare invalda i Bandyns Hall of Fame:
1. Sune Almkvist, 2. Torsten Tegnér, 3. Sven "Sleven" Säfwenberg, 4. Ejnar Ask, 5. Pontus Widén, 6. Nils "Nicke" Bergström, 7. Olle Sääw, 8. Ulf Fredin, 9. Bernt "Bempa" Ericsson, 10. Ola Johansson och 11. Jonas Claesson, 12. Bosse Nilsson, 13. Björn Swartswe, 14. Sören Boström, 15. Bengt "Pinnen" Ramström, 16. Gunnar Galin, 17. Ann Elefalk, 18. Göran Sedvall, 19. Håkan Sundin, 20. Hans Elis Johansson.

Vi gratulerar Mikael Arvidsson till platsen i svensk bandys Hall of Fame. 

Dela artikeln