P19-landslaget: Christian Älvegran blev guldhjälte i VM-finalen!

VM-GULD på hemmaplan – magisk vändning i finalen

Det är inte varje dag man får spela en VM-final och det är verkligen inte varje dag man blir guldhjälte.

– Något större glädjerus har jag nog aldrig varit med om, detta rankas väldigt högt, säger Christian Älvegran som satte avgörandet.

Sverige inledde turneringen i fredags med en seger i öppningsmatchen mot Norge 5-0 (3-0). I den matchen stod Villatalangen för två poäng.

TV: lyssna på Christian Älvegran efter segern mot Norge.

Turneringen fortsatte med ännu en seger på fredagskvällen, mot just Ryssland (3-2). Gruppspelet avslutades med seger mot Finland på lördagen och semifinalen vann man komfortabelt mot Norge med 11-0. I finalen väntande alltså Ryssland med start på söndagsförmiddagen.

– Tankarna inför finalen var väl mest att dom som krigar mest och lägger ner sig hårdast vinner matchen med tanke på att vi var två jämna lag med många skickliga spelare, säger Christian.

Finalen såg länge ut att bli en trist historia, Sverige låg under med 0-3 i halvtid.

– I halvtid pratade vi om att vi inte skulle vika ner oss, bara köra på och tro på det vi gör för målchanser hade vi ändå i första halvlek. Vi bestämde även att försöka gå runt mer på kanterna och skapa hörnor, vilket vi gjorde.

Efter en tuff start på den andra halvleken med ännu ett ryskt mål så kom äntligen den första reduceringen.

– Vårt 1-4 mål gav oss otroligt mycket energi och vi började pumpa på mer och mer, och till slut rullade bollarna in, säger Christian.

Ja även fast det dröjde länge innan ledningsmålet kom så räckte det hela vägen till guld. Sverige låg under med 2-4 i matchminut 93, då startade den makalösa vändningen. Vad sägs som detta?

I den 93:e matchminuten reducerar Johannes Camilton till 3-4 och en minut senare kvitterar Robin Öhrlund. På grund av mycket utvisningar så meddelade domare Pontus Pettersson en tilläggstid på hela tio minuter. Trettio sekunder från slutet kom avgörandet, från Christian Älvegrans klubba.

Berätta om målet?

– Vi skapar en hörna och då ställer jag mig som skytt, jag tror det är Oscar Wikblad som skjuter, bollen tar på målvaktens benskydd och rullar ut, då kliver jag dit och skyfflar in bollen, säger Christian som självklart har uppmärksammats lite extra det senaste dygnet.

– Det har varit en hel del vänner och bekanta som grattat mig, även lite olika tidningar och radio.  

Stort grattis säger vi till Christian Älvegran. Men det var inte bara Christian från Villa Lidköping som spelade P19-VM i Trollhättan, med i det finska landslaget fanns Elias Gillgren som sammanfattar sin och laget turnering såhär:

– Vi hade väl förhoppningar att skrälla mot både Sverige och Ryssland och komma till en eventuell final, men vi räckte inte riktigt till helt enkelt. Mot ryssarna var vi aldrig riktigt nära att vinna och även fast vi förlorade mot Sverige med 3-0 i gruppspelet så spelade vi riktigt bra. Vi visade att vi inte är ett borträknat lag i VM. Mot Norge skulle vi bara vinna och det var inget snack, vi var ett bättre lag, säger Elias och fortsätter.

– För min egen del gick det okej. Det är stor skillnad på finska spelet jämfört med Villa Lidköpings J20. Jag fick vara med mer i uppbyggnaden vilket jag tror gynnade oss. Men desto längre turneringen gick desto bättre gick det tycker jag, avslutar Elias Gillgren som fick med sig en bronsmedalj hem efter seger mot Norge i bronsmatchen.
 


/Rasmus Abrahamsson.
rasmus.abrahamsson@vlbk.se

 

Dela artikeln