Ungdomskollen: P16 blå tar stora steg.

P16 blå har tagit steget upp i projektet 16 till A-lag 

Presentationen av ungdomslag hos Villa Lidköping BK har nu kommit till P16, en grupp som består av två åldersgrupper, lag blå med pojkar födda -00 och lag vit där deltagarna är födda -01. Här handlar det om det blå laget som har 17 aktiva spelare.

I P16 blå har grabbarna tagit steget upp i projektet 16 till A-lag. Det innebär att spelarna innefattas av allt som projektet innehåller. Bland annat handlar det om föreläsningar kring mental coaching, kurser och utbildningar i kost och hälsa och träningsdagar. Säsongen för 15-åringarna börjar tidigt. Redan i maj förra året började man med olika träningspass. Från augusti 2015 började träningen på is.

P16 blå spelar förstås seriespel, och det har man gjort mycket framgångsrikt den här säsongen. Laget ligger för närvarande tvåa i serien och tampas om den placeringen med Nässjö. Att bli tvåa i serien innebär att laget får spela SM semifinal något som är ett stort mål för laget.

När man kommit upp i den här nivån tillämpas nivåanpassad laguttagning, vilket innebär att några spelare från P16 vit (ett år yngre grabbar) kan delta i seriespelet.

När säsongen är slut blir spelarna födda -00 överförda till P18.

– Känslan är att de allra flesta kommer fortsätta med bandyn och följer med upp i åldersgruppen, säger David Karlgren som är tränaransvarig för P16.

I denna ålder är det vanligt att spelarna börjar fundera över vilken sport man ska ägna sig åt ”på allvar”. För bandyspelarnas del handlar det i de allra flesta fall om att man spelar såväl bandy som fotboll.

Viktor Bergkvist, föreningsutvecklare, ser inga problem med det där med att behöva välja idrott:

– Vi samarbetar mellan föreningarna och har ett bra upplägg som gör det möjligt för dem som vill hålla på med både bandy och fotboll. Det är spelarna själva som så småningom kommer till insikt om vad de vill satsa på fullt ut, och tar då ett eget val. Det är inget som vi i föreningen uppmanar till.

P16 blå har en ledarstab som består av David Karlgren, tränaransvarig, Mattias Fröjd, tränare, Ulf Gustavsson, lagansvarig och Bosse Björk, materialare.

– På den här nivån är det viktigt med rätt personer på rätt post och ledare som har kompetens att arbeta med de unga spelarna på rätt sätt, säger Viktor Bergkvist, som just nu är i full färd med rekryteringsarbetet för de ansvariga i nästa säsongs olika ungdomslag.

Att P16 blå haft stora framgångar den gångna säsongen kan noteras på följande vis:
I VM i Finland deltog Simon Fröjd och kom tillbaka till Lidköping med en silvermedalj. Uttagen som reserv på hemmaplan till VM var dessutom Alexander Karlgren. I den regionturnering som genomfördes i Västerås hade Villas P16 med fyra spelare, Lasse Frisén, Jesper Sundving, Magnus Aronsson och Albin Thomsen.

Annika Andersson

 


/Rasmus Abrahamsson.
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se

Dela artikeln