DEL 1: Sommarserie med Villa Lidköping!

Spelförståelse, vinnarskalle och träningsvilja. Det är tre egenskaper som syskonen Karlsson delar. Lägg dessutom till att både Martin, 21, och Viktoria, 16, spelar i landets högsta bandyelit kommande säsong och vi hittar ytterligare gemensamma nämnare.

Martin och Viktoria kommer från en riktig idrottsfamilj och är det inte aktiv idrott som utövas så samlas familjen framför sportsändningar på TV. Både pappa Magnus och mamma Anna har varit aktiva idrottsutövare och det smittade förstås av sig på båda barnen.

När Martin började åka skridsko på dammen hemma i Lundsbrunn ville fem år yngre lillasyster Viktoria också pröva på. Att det då skulle vara med boll och bandyklubba var självklart för båda syskonen. Sen har framtiden varit utstakad och det med full fokus.

Ge järnet
-Vi har en far som alltid inpräntat i oss att i varje läge ge järnet. Att satsa och göra vårt bästa. Det är en ledstjärna som vi alltid har följt, berättar Martin.

Att det skulle bli bandy även för Viktoria kanske inte är så självklart för en tjej. Skridsko och konståkning då, är kanske en motiverad fråga.

-Nej för mig var det bara bandy som för min storebror och mina kusiner, säger Viktoria utan att behöva minsta betänketid.

Diger historia
Framgångshistorien kring de båda syskonen är imponerande. Om man börjar med storebror Martin så har han nyss fått sin första kontakt med A-landslaget efter att ha blivit uttagen i en bruttotrupp för säsongens landskamper. Innan dess har han sex matcher med P17-landslaget och åtta med U-21-landslaget och dessutom en VM-seger där.

Viktoria som blir sexton år i år har också hunnit med massor. Svensk mästare med F17-laget i våras och serieseger med avancemang till damernas elitserie i våras med Villas allsvenska damlag. Något landslag har det inte blivit ännu men det kan brorsan Martin förklara:

-Hon är ju bara sexton i år så i hennes åldersklass har det inte funnits några landslag att bli uttagen till.

Bara vinster
På Viktorias CV finns ytterligare en anmärkningsvärd notering. Under förra säsongen vann hon samtliga matcher med såväl F17-laget som i Allsvenskan och gick alltså ur serierna utan att vara med i en enda förlustmatch. F-17-laget förlorade en match. Den dagen var Viktoria sjuk! I den statistiken ligger brorsan Martin långt efter, om man summerar hans senaste säsong i Villas A-trupp.

Man kan förstås undra hur det är i en idrottsfamilj som Karlssons. Är det bara idrott hela tiden? Frågan blir nog mest ja för om man inte tränar så pratas det – om bandy förstås – men också om annat som händer i idrottsvärlden.

Sommarfotboll
Viktoria har inte bara bandy på agendan. Hon spelar också fotboll och känner att det är en bra omväxling till allt bandyspel och bandysnack. Hennes engagemang i Villa lägger inga hinder i vägen under fotbollssäsongen.

-Så länge jag sköter min bandyträning är det okej att också spela fotboll och förutom att det är så kul är det också ett bra sätt att hålla konditionen uppe under sommaren, tycker hon.

För Martins del har fotbollsspelet tagit slut för flera år sedan. A-truppen tränar bandy på olika vis året runt och under de år som Martin tillhört elittruppen har det varit omöjligt att kombinera med fotbollsspel.

-Jag måste nog erkänna att det var tråkigt att behöva sluta spela fotboll men det handlade ju om att göra ett val och att prioritera bandy var förstås en självklarhet, säger han.

Längtan till hösten
Vi sitter på en solig gräsmatta utanför Sparbanken Lidköping Arena och sommaren har just börjat. För syskonen Karlsson är det dock inte semester och ledighet som gäller. Nej, nu är det full fokus på träning och förberedelser inför den nya säsongen. Att det betyder större engagemang och mer träning för Viktoria är hon fullt medveten om. Damlaget har fått ett speciellt träningsupplägg under sommarveckorna där både kondition och fysik finns på schemat.

Något som tjejerna kanske bör fokusera mer på är klubbtekning och passningsspel. Den analysen ger Martin som är väl insatt i syrrans bandyspel. Som tillhörig en bandyfamilj är det inte sällan han är med som funktionär på dammatcherna. Viktoria för sin del finns också oftast på läktaren när Martin och A-laget spelar matcher.

Sommaren brukar ju alltid vara årstiden med stort Å. För syskonen Karlsson är det inte lika självklart. Nej, nog finns det redan en längtan till den augustidag när isen ligger frusen och klar i arenan och det är dags att snöra på skridskorna igen.

Vinnarskallar
Men antingen det är säsong eller inte, blir det alltid massor av bandysnack mellan syskonen. Ett par syskon för övrigt, som är ovanligt ofta överens om det mesta och sällan bråkar som syskon brukar. Det är bara när vinnarskallen gör sig påmind som det han hetta till.

-Vi spelade krocket häromdagen. Det gick lite snett för Viktoria och då rök det en krocketklubba, avslöjar Martin.
 


Foto: Bengt Andersson
Annika Andersson 
Rasmus Abrahamsson

Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln