DEL 2: Sommarserie med Villa Lidköping!
/* php edit_post_link(); */?>Viktor Bergkvist – föreningsutvecklaren med stark drivkraft: ”Jag var väl inte jättekaxig när jag gick upp till styrelsen”
Jag träffar Viktor en söndagskväll i början på semestern, en tid på året då chansen till avkoppling och resande finns för den som vill.
– Jag gillar att resa, umgås med vänner, familj och allt vad det innebär. Det är viktigt att försöka återhämta sig, vila mycket, ta det lugnt och ha de skönt. För det mesta är jag ute i solen, men försöker även resa två gånger per år. Då känns det som att hjärnan varvar ner och man kan tänka på lite annat. Under säsongen känns det som att det är jobb 24/7 och det har blivit till en form av livsstil och något som är jäkligt kul. När man får möjlighet att jobba med en hobby så kan man jobba lite extra hårt, jag är inte direkt arbetsskygg, jag gillar att jobba.
Om vi backar tillbaka i tiden, närmre bestämt till 2011, då arbetade Viktor Bergkvist som elevassistent på De la Gardiegymnasiet och gjorde samtidigt sin sista säsong som ungdomstränare i Villa Lidköping.
– Under mitt sista år som ungdomstränare i Villa så förhandlande jag med Ready Bandy om att bli juniortränare. Jag var på besök och när jag kom hem för att fundera på saken så hörde Villa av sig och frågade om jag ville ta över ett vikariat efter Ari Holopainen, som då var föreningsutvecklare.
Viktor hade vid denna tid varit ungdomsledare för P16, P18 och J20.
– Glömmer aldrig det samtalet när ”Sparris” ringde (klubbchef, Villa). Då fick jag frågan, förening behövde tillsätta en person omgående och det var såklart jättesmickrande. Jag tackade ja till tjänsten och gick direkt till chefen och frågade om jag fick sluta. Det var en chansning, jag visste att jag hade ett halvår vikariat, men samtidigt så kände jag att det var något jag verkligen ville, jag var 100 % på att jag var rätt person för uppgiften.
Den 14 november samma år, gjorde Viktor sin första arbetsdag. Ett arbete startade där han fick lära sig allt om hur föreningen var och är uppbyggd, hur man skulle jobba och lägga upp arbetet.
– Glömmer aldrig min första arbetsvecka, andra dagen kom ”Sparris” in till mig på kontoret och sa att ”imorgon flyger vi till Kalix med laget”. Jag såg min chans att lära känna alla och jag minns att det var en liten sponsormiddag i Kalix på kvällen, där fick jag chansen att äta Kalixlöjrom för första gången.
Fem månade in på vikariatet så annonserade föreningen om tjänsten som föreningsutvecklare för att se hur intresset var.
– Jag sökte självklart som alla andra och fick gå på intervju, kort därefter fick jag tjänsten och fortsatt förtroende, något som jag är väldigt tacksam för idag.
Tjänsten som föreningsutvecklare kräver mycket tid och planering, det är en tjänst där man har ett sportsligt ansvar för barn, ungdomar, juniorer, tränare och ledare med allt vad det innebär. Det är mycket logistikarbete kring lagen, cuper, bokningar av bussar, boenden och istider. Det är även mycket arbete med blåtråden och klubbens ungdomspolicy.
– Man försöker underlätta för alla, jag är noggrann med att allt ska vara så proffsigt som möjligt för våra ungdomar, det tror jag är vinstgivande, allt från ledarsidan till spelarsidan. Jag försöker även att se mycket matcher, för att ha koll på spelare och ledare runt om i bandysverige.
Villa Lidköpings verksamhet och hela föreningen har växt de senaste åren och det krävs ett större ansvar kring alla bitar. Viktor Bergkvist vill passa på att lyfta fram flera ideella krafter som gör det möjligt att bedriva en så stor verksamhet. Idag är Villa världens största bandyförening med 33 lag i seriespel.
– När jag började så var allt ganska litet, nu har det blivit så sjukt stort. Hela föreningen har ju förändrat sig, en större organisation med mycket mer spelare och ledare, det kräver mycket arbete. Robert svensson som är ungdomsansvarig gör massor av jobb och är superduktig, det är en jättestor fördel för oss att ha en person som honom.
Utöver Robert så har klubben även en sportgrupp som jobbar med sportfrågor kring barn och ungdomsverksamheten, helt på en ideell basis.
– Det är en grupp som alltid ställer upp för föreningen och kan vara ett bollplank för att avlasta varandra, det är en fantastisk kraft vi har. Vi har även väldigt många bra ledare som hjälper oss att göra det möjligt att jobba efter vår policy. Det tror jag en vinstfaktor för att vi jobbar som vi gör, alla ska få vara med och alla ska få testa på olika positioner.
Villa Lidköping har utvecklat och byggt fram ett starkt varumärke som är en av de ledande verksamheterna i bandysverige. Viktor har varit tydlig med att jobba med en totalthet och inte bara med bandyfrågan.
– Det har ju hänt massor kring utvecklingen, vi vill ju vara en ledande verksamhet totalt sett. Vi vill vara det mest attraktiva varumärket, vi jobbar inte bara med bandyfrågan utan också hur man utvecklar bra medmänniskor. Jag tycker vi jobbar ganska unikt i föreningen, mycket lek och lär, samt att vi ser till individen både på och bredvid isen, vi hjälper varandra.
Som vi pratade om tidigare, världens största bandyförening, hur känns det?
– Helt fantastiskt, mitt mål har alltid varit att är det inte kul att gå till jobbet och inte finns någon drivkraft så hade ja slutat för längesedan. Vi vill alltid se att barnen har det bra och att de tycker det är kul. Vi har pratat med många föreningar, bland annat Färjestad, Frölunda, IFK Göteborg, Häcken och många andra stora klubbar. Nästa besök blir till HV71, allt för att vi vill få bekräftat att vi jobbar på ett bra sätt och ta del av andras kunskaper. Det är viktigt, efter alla besök har vi skapat oss ett stort kontaktnät, det har gjort att föreningar och företag kommer till oss för att se hur vi jobbar. Det är ett stort kvitto på att vi gör något bra i föreningen och det är något som man kan känna sig stolt över.
Viktor, som nu gör sin sjunde säsong som tjänsteman i klubben har under de fyra senaste åren jobbat hårt med ett projekt vid namn ”16 till A-lag”, ett projekt som först och främst går ut på att skapa elitspelare på junior och flicksidan.
– Jag är en funderare och funderar mycket, jag hade en idé och frågade styrelsen om jag fick sätta ihop en arbetsgrupp somvskulle skapa en metod där vi kunde skapa elitspelare på junior- och flicksidan. Jag var väl inte jättekaxig när jag gick upp och berättade för styrelsen att de skulle kosta tre miljoner sett till tre år, säger Viktor och fortsätter.
– Vi satte ihop en grupp och jobbade fram en metod och en långsiktig plan hur vi skulle utveckla alla våra spelare från 15 år och uppåt. Jag såg att vi inte riktigt hängde med många andra lag på juniorsidan, lag som på den tiden var i toppen av ungdom- och juniorbandyn. Bland annat IFK Vänersborg, Edsbyn och Sandviken, dom som hade bandygymnasium. Vi var tvungna att hitta en ”Villametod” som vi kan stå för och som kan utveckla bandyspelare.
”Projekt 16 till A-lag” blev till verklighet och klubben jobbade och jobbar hårt med, kost vila vätska, mental och fysisk förberedelse. Den största förändringen som skedde på juniorsidan var ökningen av träningsdosen och skapandet av en träningsplan som visade hur lagen skulle träna med hjälp av Gustav Fabiansson, herrlagets fystränare som även finns med i projektplanen.
– Vi lagar mat tillsammans, går på olika kurser och lär ungdomar att sätta på disk- och tvättmaskin, lär ungdomarna hur man ska handla på ett smart sätt. Vi ligger på en så pass hög träningsdos och ska du träna så mycket måste du äta och dricka rätt. Det är vad vi tror att man måaring;ste göra för att bli en elitidrottare.
Föreningen är väldigt tacksamma över sponsorerna som har valt att stötta projektet och det hade inte fungerat annars. Även Sparbanksstiftelsen och Sisu som har ställt upp för att få en bra grund och få fortsätta med projektet.
– Målet är att fostra elitbandyspelare, de två största målen var att få upp ett damlag i högsta serien och att en juniorkille per säsong skulle få kontrakt med herrlaget. På fyra år har åtta killar fått kontrakt med herrlaget och damlaget har klivit upp i högsta serien.
Damlaget firar avancemanget till Elitserien (syns på vlbk.se).
Villa Lidköping tycker det är viktigt att utveckla elitbandyspelare och om det innebär att man måste släppa spelare till andra föreningar så gör klubben gärna det.
– Ja, i vissa fall släpper vi iväg spelare till andra föreningar för vi vill utveckla elitbandyspelare, kan vi ta det ansvaret och utveckla bra spelare så kan vi även hjälpa övriga bandysverige att förse dom med spelare. Jag tycker det är viktigt att vi som är så stora, gör det på ett bra sätt och har en bra relation med spelare som sedan kan komma tillbaka och spela i Villatröjan. I vissa fall kanske det är viktigt att flytta, få bo själv och komma bort lite. Det kan vara positivt för att få en bra utvecklingskurva, att få andra erfarenheter och bo i annan miljö.
”Projekt 16 till A-lag” kommer att fortsätta ytterligare ett år och målet har alltid varit att implementera det i ordinarie verksamhet.
– Vi är på god väg att göra det men det krävs några år till innan vi är i hamn med alla delar så att det tillslut sitter i verksamhetsplanen.
Under år fem kommer klubben jobba mer med grunderna igen. Mer fokus på det som jobbades med under år ett och två, jobba med kost vila vätska, så fungerar min kropp, fysiken och det mentala.
– Man har lärt sig mycket på fyra år, speciellt om lägerverksamhet. Så vi kommer att ha ett isläger i augusti med fem pass på is, per lag. Vi kommer även att öka dosen med matkurser och laga mat tillsammans för att lära sig mer om det.
Något som växer mer och mer är sociala medier och när yngre spelare tar steget upp på elitnivå är media oftast väldigt sugna och hungriga på att lyssna vad de yngre har att säga. Därför kommer projektet även innehålla en kurs om mediahantering.
– Vi vill att våra spelare ska bemöta pressen på ett bra sätt. Vi kommer ha media och kommunikationsutbildning till hösten.
Vi åker i Viktors bil och jag knappar på min dator samtidigt som han pratar på, många gånger får jag hejda honom lite för att han pratar lite fort för att jag ska hinna med. Han har mycket att säga, vilket är positivt. Vi kommer in på hur det ser ut på ungdomssidan inför säsong 17/18 och det ser lovande ut för Villa Lidköping.
– Det ser mycket bra ut, vi kommer att ligga på ungefär samma lag som tidigare säsong. Vi kommer också att ha lika många ledare som vi har haft tidigare och det är en jäkligt stark konstellation i ”16 till A-lag”, med riktigt många bra tränare och ledare där allt ser riktigt ljust ut. På juniorsidan så är de minst fem ledare per lag och våra ungdoms- och juniorspelare kommer få en bra säsong med rätt förutsättningar.
Alla lagen i projektet tränar efter program från fystränare Gustav Fabiansson. Det fysiska upplägget är jämförbart med herrlagets, samma grunder och samma testpaket. Just nu är det sommaruppehåll, alla har då individuella träningsprogram tills säsongen startar igen, i början på augusti.
– Lagen startar med en testvecka och sen går de på is från V.33, då är det ett par veckor isträning som är öronmärkta för ”16 till A-lag”. Hela ungdomsverksamheten går på från V.41, för att vi inte ska kollidera vår verksamhet med t.ex. fotbollen. Alla under 15 år ska få göra klart sina månadsidrotter.
För Viktor är det viktigt att hela tiden bredda sin kunskap inom ledarskap och skaffa ett större kontaktnät inom inte minst svensk bandy. Det är en av anledningarna till att han nu går en elittränarutbildning inom svensk bandy.
– Jag har nu avklarat sju träffar av nio och i december blir jag examinerad. Jag har hela tiden tänkt att jag inte ska bli elittränare, i alla fall inte inom den närmaste tiden, men jag har som sagt gjort det för att bredda min utbildning inom ledarskap, skaffa ytterligare stort kontaktnät inom svensk bandy. Det har gjort att man fått förfrågningar om att träna vissa lag och nu har jag hoppat på ett tåg som verkar spännande.
Ja, du har valt att hoppa på som tränare för Skövde Bandy, hur kommer det sig?
– När jag fick frågan från Skövde funderade jag om det verkligen kommer finnas tid till det och om jag skulle orkar det. Vi satte oss ner och pratade om det, jag var ärlig och sa till Skövde att det inte kommer finnas jättemycket tid men jag sa även att jag verkligen ville hjälpa till. Så nu har jag bestämt mig och kommer, att från november vara där en gång i veckan, plus de flesta matcherna. Skulle det kollidera med Villa så går Villa i första hand.
Skövde åkte ur division 1 förra säsongen men har som mål att gå direkt upp igen, något som Viktor tycker känns som en härlig utmaning och hoppas på sikt att Skövde kan bli ett stabilt allsvensk lag.
– Det är ett lag som är väldigt angelägna om att vilja lära sig och har stora planer. Att bygga tak över isbanan och att på lång sikt att bli ett allsvenskt lag, det finns alla möjligheter för det.
Viktor tror på ett starkt band mellan Villa Lidköping och Skövde kan gynna båda föreningarna
– Jag tror att med tanke på mitt ansvar i Skövde så kan de stärka våra band mellan oss. Vi kan ha gemensamma ledarutbild, hjälpa varandra med spelare, bli tighta mellan föreningarna. Det är absolut ett av målen med mitt uppdrag också, att stärka banden mellan Villa och Skövde, det tror jag kan bli bra på sikt.
Vi avslutar vår intervju på klassisk mark, vi sätter oss mot ett plank på isstadion, där en stor snöhög från ismaskinerna alltid brukar ligga. Här sitter vi en stund och pratar om flera härliga bandyminnen och skulle vi ta med alla minnen så skulle texten bli mycket längre än vad den redan är.
– Bästa minnena är helt klart våra kvällar där vi har avancerat till SM-final med herrlaget, den känslan är svårslagen. Hur bra föreningen mår av en sådan feeling, att gå till en final i bandy och med allt vad det innebär. Att få se hur glada alla är och hur alla ställer upp för varandra, det känns som hela staden backar en när man går dit. Vi har ju inte vunnit än men frågan är inte om, utan bara när.
Ett annat minne som vi pratar om är F17-guldet i vintras. Hur grymt kul det var för föreningen och framförallt för hela flickverksamheten, Villa/Laik, det blev ett kvitto på hur duktiga tjejerna är.
– Den första titeln minns jag hur känslorna kom över mig. Den första själva utmärkelsen var SM-guldet med P18 i Örebro för två år sedan. Då kom till och med tårarna på läktaren, man satt på kvällen och tänkte hur häftigt det var att få se spelare och ledare så glada som dom var, man fick en kick att vilja jobba ännu mer. Det blir som ett kvitto på att hårt arbete lönar sig och samma år fick vi även priset som årets juniorverksamhet. Att man får vara en del av det och att man kan klappa sig själv på axeln ibland och inse att man gör ett bra jobb tillsammans med många andra.
Guldmottagande i Lidköping efter P18-guldet (syns på vlbk.se).
FAKTA Viktor Bergkvist!
Namn: Viktor Bergkvist.
Ålder: 28 i sommar.
Familj: Pappa, Mamma, syster.
Bor: Centrala Lidköping.
Favoritmatch förra säsongen: Kvartsfinalserien mot IFK Vänersborg.
Matchrutin: Jag är ju ansvarig entréhallen på matchdagar så jag går alltid, under uppvärmningen, på innerplan och sitter alltid på motståndarens utvisningsbänk och kollar på uppvärmningen i 10 minuter. Där får jag min känsla om hur matchen kommer att utspela sig. Det syns tydligt på killarna redan på uppvärmningen hur matchen kommer utspela sig.
Samlar du på något: Skor.
Vad är viktigast för Viktor: Att mina vänner och familj får vara friska och hela.
Text & foto: Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se