Villatrio tog VM-GULD på hemmaplan efter magisk vändning!

Mästerskapsdebut – då tog han det svenska P21-landslaget till förlängning där laget tog VM-guld: ”Den tar nog på 3-4 spelare innan jag slår in den”

Först utvisning för Villaduon, Ludvig Johansson och Martin Karlsson, med tio minuter kvar. Tio minuter senare var det samma duo som kvitterade för Sverige och tog laget till förlängning. Där fällde laget den ryska björnen satte punkt för en bragdvändning.

– Känslan efter segermålet var såklart euforisk. Otroligt häftigt att vinna ett VM-guld och framförallt på ett så sjukt sätt, säger Ludvig Johansson efter matchen.

Berätta om slutskedet?

– Kvittering kommer ju i sista sekunden, jag och Martin kommer direkt från utvisningsbåset och han lyfter in bollen och den tar nog på 3-4 spelare innan jag slår in den, sen avgör vi i förlängningen på en hörna.
 

Ryssarna startade bäst

Det var annars Ryssland som gjorde en stark första halvlek och ledde välförtjänt med 3-1 i paus. Det var även Ryssland som gjorde den andra halvlekens första mål.

Ilia Lopatin ökade på den ryska ledningen till 4-1 efter 59 minuter. Därefter började den svenska upphämtningen. Robin Öhrlund och Filip Bringe skapade nerv i matchen med två snabba reduceringar.

Nikita Ivanov utökade sedan den ryska ledningen till 5-3 efter 67 minuters spel och det såg då tungt ut för blågult.

Då startade dock en upphämtning som skulle visa sig resultera i ett VM-guld. Sverige visade prov på stark moral i matchens slutskede. Jesper Jansson reducerade i den 89:e minuten. På tilläggstid fick Ryssland straff och i samband med den fick Jesper Jansson grovt matchstraff.

Den svenske målvakten Kevin Sterner räddade straffen och i den 94 minuten prickade alltså Ludvig Johansson in kvitteringen.

– Det var en väldigt jämn match överlag, vi hade mycket boll medan dom spelade typiskt ryskt. Dom backade hem och ställde om på oss, kändes som att vi fick jobba lite mer för våra mål och att dom satte sina lägen, tuff start med 3-0 underläge men vi växte in i matchen och tog över, säger ”Ludde” och fortsätter.

– Det var väl ganska mycket nerver i förlängningen och framför allt trötta ben. Känslan var att matchen skulle avgöras på en fast situation eller gå till straffar.

Ja, och det blev tillslut en fast situation som avgjorde matchen. I sudden blev Vetlandasonen Sebastian Ytterell stor matchhjälte när han satte segermålet, 6-5, på hörna.

Ludvigs första mästerskap

– Såklart häftigt att få uppleva ett mästerskap och få spela för Sverige. Vi började väl turneringen lite sådär men vi växte in i det mer och mer och hittade vårt spel i andra gruppspelsmatchen mot Ryssland. För egen del har det känts bra, spelat libero hela turneringen, har inte spelat libero så jättemycket tidigare så det var lite annorlunda i början av helgen men precis som laget så tycker jag att jag växte in i det mer och mer. Jag hade riktigt bra medspelare runt mig också så vi fick ihop försvarsspelet bra.

Ett stort grattis till det svenska P21-landslaget och ett extra grattis till Villagrabbarna Ludvig Johansson, Martin Karlsson och Johan Sixtensson samt Lidköpingskillarna Philip Florén och Anton Sandsjö.
 


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln