FAB6097

#Föreningshjältarna: Staffan – med över 40 år i Villas tjänst

I den här text-serien får vi följa med dom som vi har valt att kalla #Föreningshjältarna. I den första utav de tre delarna får vi följa med Staffan Bender, han är en av dom som ser till att allt fungerar i spelargången och mellan båsen på matchdagar.

Villa Lidköpings matcharrangemang är väl känt för sin proffsiga inramning och utsökta service. Mycket av detta har klubben sina funktionärer/volontärer att tacka för.

För er som är på klubbens matcher så kan man se flertal med röda tröjor eller gula jackor som håller ordning och reda kring våra dam- och herrmatcher.

Frågan många ställer sig är:
-Vad gör en funktionär kring en match?
Här kommer svaret.

En av våra mest erfarna och trogna funktionärer är Staffan Bender. Ett välkänt ansikte i Sparbanken Lidköping Arena. Han tillsammans med fyra andra tillhör säkerhetsgruppen. Dessa fem funktionärer sköter säkerheten och servicen kring de båda lagen samt domarna.

– Än så länge har det inte hänt något allvarligt där vi behövt rycka in, men vi är väl förberedda när det väl händer, berättar Staffan.

Redan 2,5 timmar före matchstart är Staffan och hans kollegor på plats i arenan för att förbereda och prata ihop sig.
– Vi är alltid på plats och hälsar lagen och domarna välkomna.

Staffan och hans team har mycket att pyssla med innan matchen drar igång. Det skall sopas och skuras i och framför de båda båsen, insynsskydden på avbytarbänkarna skall hängas på, bollkallarna och flaggbärarna skall informeras, eldarna till introt skall på plats m.m. Ja, det är mycket som skall klaffa så att inget går snett.

– Ibland kan jag förstå om man tycker att vi står väldigt många på trång yta vid spelaringången. Men sker det en skada eller liknande på isen så är det vi som ska se till att båren kommer fram och hjälpa till att bära ut. Uppstår det en situation på läktaren är det vi som ska se till att domare och de båda lagen säkert kommer av isen och då behöver vi vara några stycken för att inte riskera något. Alla vet precis vad var och en skall göra, vi är ett sammansvetsat team.

Arbetet

När Staffan inte är i arenan och jobbar eller tittar på bandy arbetar han som kyrkogårdsvaktmästare och sköter om både kyrkogården och inne i kyrkan. Han iordningsställer allt från gudstjänst till dop och begravning.
– Om man bortser från säkerhetsaspekten kring en bandymatch påminner de både uppdragen väldigt mycket om varandra. I stort handlar det om service på båda ställena, förklarar Staffan.

Hur tycker du det fungerar att kombinera ett ideellt arbete med en heltidstjänst som i ditt fall hos Svenska kyrkan?

– Jag tycker det fungerar väldigt bra. Man får ha en bra dialog med chefen om att inte lägga jobb på exempelvis annandagen som antingen spenderas i arenan eller i Arena Vänersborg, ler Staffan.

Villa trogen sedan 11 års ålder

Redan vid 11 års ålder gick Staffan med sin pappa till Villas hemmamatcher på klassiska Isstadion och hjälpte till att sälja programblad. På den tiden hade Villas hemmamatcher en riktigt stor publik som stod och huttrade på läktarna och hejade fram sitt lag. Åren gick och Staffan hann både sitta med i supporterklubbens styrelse, vara reseansvarig vid bortamatcher och publikvärd innan han hamnade på sin nuvarande position i spelaringången. Staffan stod blanda nant tillsammans med Jonas ”Sparris” Johansson på läktaren och höll igång klacken.

Men han är inte ensam om sin långa erfarenhet. Ingen av de fem i Staffans grupp har mindre än 20 år på sin nuvarande position. Det är fem engagerade Villa själar med stora hjärtan som är otroligt värdefulla i Villas organisation.

Utan funktionärer och ideellt arbetande skulle föreningen inte klara sig.


Gabriella Fernhag
Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se

Dela artikeln