SOR0939

Historiskt SM-guld med Villa Lidköping – efter 11 år som klubbchef prisas han till Årets ledare i svensk bandy: “Det känns stort”

Det tog 85 år för Villa Lidköpings herrlag att vinna SM-guld. Nu när historian är skriven och säsongen summerad så prisas Villas klubbchef, Jonas ”Sparris” Johansson till Årets ledare i svensk bandy.

– Det känns otroligt hedrande och jag är väldigt ödmjuk inför utmärkelsen. Det känns stort. Jag kan inte säga någonting annat. Det är hedrande på alla sätt, säger Johansson om utmärkelsen till svenskbandy.se.

Värt att nämna är den resa som Jonas har vandrat. Han blev förälskad i sporten redan vid 10 års ålder och sedan dess har han:

– Lagat mat till våra herrar i samband med cuper och träningar, jag har sänt bortamatcher i lokalradion, jag har jobbat med matcharrangemanget, jag har stått i klacken, jag har varit vice ordförande i supporterklubben och fixat med bortaresor, så jag har testat på det mesta. Jag tror även att det har varit positivt och att det har gynnat mig under min tid som ledare nu.

Han är trots priset, väldigt tydlig med att det är en hel förening som ligger bakom framgången.

– Jag måste framhålla att det verkligen inte är någon “one man show” det här. Jag kan absolut vara färgstark och ta mycket plats, men det är ju faktiskt föreningen och alla våra funktionärer som har gjort det möjligt att vi är där vi är idag. Vi hade aldrig klarat av det utan det engagemang som finns från så väldigt många människor runt om föreningen.

På frågan om vad den gånga säsongens framgångar betyder för ”Sparris” arbete och Villa Lidköping på sikt – svara han såhär:

– Jag tror givetvis att SM-guldet ändå stärker vår position som ett av de största elitlagen i Skaraborg som region och då givetvis även som ett av topplagen inom svensk bandy. Det är självklart det sportsliga målet som vi jobbar med, men sedan hoppas jag även att vi ska kunna stärka vårt varumärke så att vi kan fortsätta utveckla killar och tjejer till att bli bra medmänniskor och att en del även kan bli elitbandyspelare i framtiden.

– Det är ju målet med det hela och sedan är det klart att vi hoppas att herrarnas framgångar även ska leda till att vi kan öka intäkterna och profitera på det från våra partners. Att vi blir ännu mer intressanta för marknaden. Det kan generera mer pengar och mer pengar kan generera bättre förutsättningar för våra ungdomar att få spela bandy.

Svenskbandy.se frågar Jonas om utmaningar inför framtiden:

– Det är klart att vi kanske närmar oss den absolut toppen, men vi just nu är vi bara på en av bergstopparna. En topp är ju sällan ensam och vi ser ju att det finns ett par toppar till som vi ska bestiga innan vi kanske får vila lite i nedförsbacke för att komma igen, han utvecklar:

– Det finns ett antal utmaningar framför oss och framförallt så måste vi lokalt bli bättre på att ta tag i sociala frågor och samhällsfrågor som den elitförening vi är. Vi behöver även hitta formerna för att kunna tillgodose våra medlemmars önskemål om träning på rätt sätt och hur vi utbildar våra barn och ungdomar till bra medmänniskor, konstaterar klubbdirektören och lägger till att det inte bara handlar om arbete inom den egna föreningen.

– Sedan tror vi också att vi har en viktig roll att fylla i att faktiskt vara med och bidra till svensk bandy på olika sätt. Vi har varit där många klubbar är nu med ekonomiska svårigheter. Tittar vi på början av 2000-talet så förluster på närmare tre miljoner och där är det flera klubbar som är nu. Vi har gjort den resan som många behöver göra och genomgått det stålbadet som många behöver genomgå och vi vet lite om hur det var för oss. Sedan menar jag inte att vi har svaret på alla frågor, men vi. Kan ju bidra med det som vi har lärt oss och om någon vill snappa upp någonting av det så tror jag att det är positivt. Jag tror att vi har en roll att fylla där för svensk elitbandy och för svensk bandy totalt sett, för att den in i 2020-talet. Allt för att svensk bandy ska kunna fortsätta vara en stark spelare på den svenska idrottsmarknaden, avslutar årets ledare.

Priset som årets ledare har delats ut sedan 1969 och det första priset fick Erik Ohlsson från Selånger SK.
TILL TIDIGARE PRISTAGARE >>


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se