burken world xup

Vad gör du i sommar? – Del 2 Fredrik “Burken” Gillgren

”Burken”– En slipad materialare

I Villa Lidköping dräller det av landslagsmän och landslagstjejer.
Men laget har också en man på landslagsnivå, som ser till att Villas och landslagets skridskor glider som de ska.

Han heter Fredrik Gillgren och går under smeknamnet ”Burken”.

– Varför jag fick det? Du kan fråga Kenneth Larsson i Söne, eftersom det var han som gav mig namnet, säger Fredrik och skrattar.

Sedan 11 år tillbaka svarar han för skridskoslipningen och en del andra materialfunktioner för A-laget. Det hela började egentligen i Kållands BK, där han hade motsvarande funktion.

– Villa kontaktade mig och frågade om jag ville ställa upp. Jag svarade naturligtvis ja, säger Fredrik.

burken

Prioriterar bort semestern för klubben i hans hjärta

Han är singel och bor i en Villa i Söne, utanför Lidköping. Till vardags jobbar han som vaktmästare på Thorsborgs fastigheter och när jag samtalar med Fredrik håller han just på att måla i fastighet. Då är det väl snart semester?

– Nej, jag tar ingen semester, berättar han.

–Mitt jobb med Villa får bli min semester. Jag prioriterar bort ledigheten till förmån för klubben.

Han sticker dock inte under stol med att han ibland ger sig ut på golfbanan, kanske med någon eller några av alla golfspelare i klubben.

Men det är som sagt inte bara Villa som vill ha kvalificerad hjälp med skridskoslipning. Sedan 2 år tillbaka har också det svenska landslaget i bandy tagit Fredriks kunskaper till sig. Då kan man förstå att det knappast finns tid för semester.

I sommar då, när det inte är någon isträning, utan med barmark- och gymträning för spelarna, är du med vid dessa träningstillfällen då också?

– Det blir mycket mindre på sommaren. Jag kanske tittar dit ibland, men det blir inte mycket.

Något som ännu inte blivit gjort är slipningen av A-lagets skridskor. Efter SM-finalen har skridskorna fått stå och vila, förmodligen ganska sargade efter match och allt firande efter slutsignalen.

– Jag får ta itu med dem innan laget går på is första gången. Sedan blir det fullt upp med slipning före träning och alla vinterns matcher.

Naturligtvis hoppas han på en repris från förra årets slutspel, där Villa till slut stod som segrare. Men det blir många skridskor som ska slipas innan dess för Fredrik ”Burken” Gillgren.


Text: Anders Söderström
Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se