FAB4087

Vad gör du i sommar? – Del 3 Martin Andreasson

”Det var värt att åka på returer i fem säsonger för att få göra det målet”

Det tog 5 säsonger att vinna SM-guld.
I lika många säsonger har han ständigt varit framme på hörnreturer.
Vilket nu har lönat sig.

Vi sitter ner med en av Villa Lidköpings mest färgstarka. Han har varit i klubben i fem säsonger och ger sig nu in på sin sjätte och han gör det med ett SM-guld i ryggen.

– Nu känns det bra, det är väl ganska givet. Man är glad över att vara historisk, man är glad för alla som varit i föreningen mycket längre än vad man själv varit. Man märker att det uppskattas bland folket och vi uppskattar verkligen det stödet.

Det har gått mer än fyra månader sedan Villa Lidköping blev svenska mästare för första gången på herrsidan. Men det är inget som har svalnat direkt, Martin berättar att han dagligen blir grattad.

– Lidköping brinner ju verkligen för det här. Jag var och besiktade bilen idag och det första jag fick höra var ”grattis till guldet”. Staden lever verkligen med bandyn och det är fantastiskt.

Med lite distans, hur skulle du beskriva känslan efter framgången under förra säsongen?

– Något som jag tänkt lite på är det här med att man inte var så medveten om vad vi hade ställt till med. Det kändes så overkligt då. Nu när det ändå har gått fyra månader och man fortfarande får daglig uppskattning så förstår man hur stort det är, säger han och berättar om upplevelsen när laget firade på Studenternas IP och hyllades på Nya Stadens Torg:

– Man har sett bilder i efterhand hur mycket folk det var på torget och även Studenternas. Som sagt, man njöt nog inte så mycket som man borde gjort, man andades ut så mycket just då, det var mycket press som släppte. Så det är nu i efterhand som man gått med en ganska skön känsla.

 

Magkänslan som stämde

– Jag hade sådan bra känsla inför matchen, jag var helt säker på att vi skulle vinna, så på uppvärmningen kunde jag bara åka runt och njuta. Det var mycket folk som hade kommit redan då, det blev som en blå kurva vid oss så man åkte runt och tog in tillfället.

Med en klassisk ”VSK-start” på matchen så blev det dock lite darrigt, det medger Martin som även kände av en liten stress i halvtid.

– Ja, det blev en ganska stressig start på matchen så då vart man lite osäker. Sedan, även om vi hade ledningen i halvtid, så var man lite nervös. Det är inte alltid lätt att spela på ledning. Så när matchen var slut så pustade jag verkligen ut, i det tillfället så hann jag som sagt inte njuta riktigt så mycket som jag kanske hade velat.

Efter fyra finaler som förlorare så startade äntligen ett guldfirande, först på isen tillsammans med alla tillresta supportrar, vidare upp på podiet och in i omklädningsrummet samt VIP-tältet. På hotellet väntade sedan en middag och efterfest i guldets tecken.

– Det är svårt att beskriva känslan efter matchen, man gick runt med en skön bekräftelse i kroppen men det var inte riktigt den glädjen som man hade trott, man var mest tom.

SOR0967

Bussresan

– Bussresan hem på söndagen var riktigt skön. Vi pratade mycket om hur mycket folk det verkligen kulle komma och om det skulle bli lite pinsamt när vi hade mottagningen. Sedan började vi se bilder och videos från torget och då blev man lite chockad, att så mycket folk skulle vara där för att hylla oss.

När man nu i efterhand har räknat på antalet personer, söndagen den 24 mars 2019, på Nya Stadens Torg i Lidköping, så kan man konstatera att det var över 10 000.

Över 10 000, uppfattade man det?

– När man står på hörnet på scen så såg man inte riktigt hur mycket folk det egentligen var, men när man har fått se bilder i efterhand och då förstod man hur proppfullt det var. Kunde aldrig någonsin tänka mig att det skulle komma så mycket.

Med en historisk helg bakom sig så vaknade Martin upp på måndagen med blandade känslor. En tomhet men samtidigt med en harmoni i kroppen. Guldet var i hamn. Villa Lidköping är svenska mästare för första gången sedan 1934.

– Man hade gått på spänn under en sådan lång period och vi hade jobbat så oerhört hårt för att nå målet. Favoritskapet var stort och alla hade pressat oss, samtidigt som vi pressade oss själva väldigt hårt. Vi ville inte få igång snacket om att det inte fungerade för oss, eller att vi inte skulle lyckas.

Kan favoritskapet gynnat er i finalen, att ni hade spelat hela säsongen under stor press?

– Absolut, det var inte så stor skillnad inför finalen, om man jämför med tidigare matcher.

Ett härligt minne som Martin kommer bära med sig, förutom guldet, är det oerhört viktiga 3-2 målet. I en period av matchen som Västerås hade bra tryck i spelet.

– Jag är alltid väldigt glad när jag gör mål men det här var extra kul. Just då hade Västerås tryck på oss men fick aldrig ledningen. Efter det målet så fick dom aldrig luft igen. Man kan ju säga att det var värt att åka på hörnreturer i 5 säsonger för att göra det målet.

SOR0364

Semester kombinerat med träning

– Det blev först 10 dagar i Italien, sedan blir det en vecka på västkusten. Det blir ganska mycket ledigt från jobb. Träningsmässigt så är det egenträning som gäller i 5 veckor.

Är det svårt att kombinera träning med semestern?

– Viktigaste är att planera, det kan vara vissa problem med gym när man är borta, då får man avklara några pass med egen kroppsvikt. Jag försöker titta över hela semesterperioden, vad man ska hinna med under varje vecka. Sedan försöka lägga ett hårt pass på gymmet precis innan man åker, för springa kan man ju göra när man är borta, sedan ett pass på gymmet direkt när man kommer hem. Så de inte går för lång tid utan vikter.

Efter en välförtjänt semester startar en ny säsong på is med ispremiär den 16 augusti. På frågan om han vill att tiden ska gå fort, så svarar han såhär:

– Just nu vill jag andas ut men det har inget att göra med att vi vunnit, det är bara sådan jag är efter varje säsong. Man kanske hade haft en annan revanschlusta om man inte vunnit men samtidigt så vill man vinna igen. Jag tycker det är skönt att vara ifrån bandyn när man kan, augusti till mars är ändå relativt lång tid och när augusti kommer så finns det inte mycket tid för återhämtning.


Rasmus Abrahamsson
Rasmus.abrahamsson@vlbk.se
www.vlbk.se